自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

babytt2 發表於 23-7-15 13:40
努力都住唔好,返學又俾功課迫,邊個會生?生咗都移民啦!

高官!

係!有責任感既人更加唔想生,因為生佐希望比到幸福感比小朋友,要成日陪伴佢,親身教導佢,病佐親身照顧佢……都唔係一個「錢」字咁簡單了!教得唔好又怕連累呢個世界

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

現在係有質素個班唔想生,冇質素又攞綜援嘅就不斷生,唔該搞掂樓價、近工時數,保障要請外傭照顧小朋友嘅僱主先講啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實佢知唔知問題所在?
錢+住係其一
宜家D人要"自由自我自主"唔想比人框住, 結婚生仔 壓力大就咁就成世 工作壓力大 佢想可以轉工/唔做..自己話事 所以多左好多 網購/KOL 呢D自由人
我住果度D C9有時講是非 好多後生都啃老 同長老住, 話辛苦唔想做生左既 搵夠又抖過
有d唔拍拖係因為信唔過愛情, 自己一班同道中人仲開心

如果佢可以解決到呢D問題, 咁咪 gogogo 囉

伯爵府

PeteOrson 發表於 23-7-15 10:58
男人只係打個冷震,但生仔女人要揹好多責任,一係直接比錢女人,生一個10萬,咁可能大把低質女人肯生
...

我諗起Stephen

大宅

李露眉 發表於 23-7-15 11:00
大把女人仍然狠嫁港男,唔介意生

的確係。人工比大陸差一大截。

水晶宮

angiehouse 發表於 23-7-15 13:05
整多d育兒園,19區都有,反工8點先去湊反,甘港媽就吾洗考慮邊個湊,請工人又貴又麻煩
...

同意呀,又唔駛倚賴工人,媽媽又可以出黎工作。

男爵府

qpalzm 發表於 23-7-15 10:52
我一早話應考慮立例禁止鼓吹別人不生育

李家超:內部正研究如何提高生育率 ...

超仔要搵生仔界KOL雯雯做代言人,點解可以做到一個家庭生4個

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

EstrellaDamm 發表於 23-7-15 13:21
其實使咩研究?香港托兒服務一日唔普遍,講咩都嘥氣。

有足夠托兒所又點呀!?
生3/4個, 到一齊考試,
大的考DSE;
中的中三完了說讀唔上,在家打機;
細的呈分升中一;

阿媽終日陪溫書/幫手找工作,
可能激到七孔出烟/中風/心臟病發!

成日叫人生、 生、生,
生完是否政府分配大屋、子女是否政府養、政府負責俾錢補習及興趣班栽培他們成才...
唔係, 就收聲啦!!

拿綜緩的, 應限只可拿首兩個孩子的綜援錢及書薄、iPad, n樣津貼等.
冇能力自己養, 就不應生咁多.

C小姐米再大聲疾呼,
好似(自己都敢生太多)d納稅人欠左低下層/綜緩戶咁!!
逼納稅人去供養佢地一家大小,
佢地就越生越有也不怕不夠錢養?
中產反而不敢生得多.
咁仲成世界嘅!

珍珠宮

回覆樓主:

我識有人係因為買唔起樓而冇組織家庭

珍珠宮

2023年兔年勳章

李露眉 發表於 23-7-15 10:53
可能又放大陸人黎

子爵府

薯圈 發表於 23-7-15 11:06
而家係女人唔願生,因為想到生左之後生活困難重重。

我認為應該增加工作場所有育嬰服務,亦可以嬰兒出生首 ...

我都係咁話,生完搵人湊難,連自己長老都無人肯湊,我細仔搵育嬰園真係要醫生出馬先有,如果育兒服務足夠,唔洗排隊,一出世即有位,我生多幾個都無所謂,而家無人湊3個已經夠
同埋食住都貴,佢地開始大個,食量驚人,次次買野食都要多d預算,人口多住嘅地方又要多d同貴d,呢d原因都會影響d人偏向生得少甚至唔生

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-7-15 12:32
一定又係大力招呼貪香港福利、公屋、踪援嘅貪心大6婆, 佢哋好勁㗎, 落呢吾單止肯生, 仲好興帶多幾個咩同前 ...

而家國內人來港生仔嘅人有幾多?我覺得印巴裔同南亞裔生多好多。

珍珠宮

noodle_noodle 發表於 23-7-15 15:34
我都係咁話,生完搵人湊難,連自己長老都無人肯湊,我細仔搵育嬰園真係要醫生出馬先有,如果育兒服務足夠 ...

無人湊你都願意生三個,你已經好叻叻

珍珠宮

2023年兔年勳章

cloudwingwing 發表於 23-7-15 13:12
搵Steven 和雯雯。

子爵府

薯圈 發表於 23-7-15 15:39
無人湊你都願意生三個,你已經好叻叻

第3個係意外,成家人都迫落左佢,我之前試過用左好多錢都仲有麻煩野,所以我企硬要埋佢

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

攪到更多低質女人生仔,綜援戶更多

鼓勵中產人仕生,免稅額多同有津貼,額外請工人費用

子爵府

我反而認為政府唔好搞好過
增加托管,資助子女都唔會增加中產生育率

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

兩公婆錢都唔夠洗,仲邊有閒情諗生仔,之前有jm出post講唔係唔想生,係經濟唔容許生

男爵府

薯圈 發表於 23-7-15 11:06
而家係女人唔願生,因為想到生左之後生活困難重重。

我認為應該增加工作場所有育嬰服務,亦可以嬰兒出生首 ...

同意!育嬰+托兒服務係重點

男爵府

育嬰及托兒無助出生率,養大一個細路要好多錢同精神,育嬰托兒只是當中既九牛一毛,有公屋比佢哋,可能會有d用。

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊