自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

虎到金來勳章

baby668 發表於 23-7-15 15:25
1. 蒸焗爐,洗衣機,洗碗碟機
梗係越貴越好,我屋企用緊工業級roller grill焗爐,洗衣機用緊Miele
2. 變頻式 ...

4 裝修佬唔會俾你用太大架,因為大磚好難cut,好難就到去水,廁所地係斜斜地落去水位,當時我想用60*60都唔得,但太細磚又唔得喎 花多啲工夫 做耐啲

水晶宮

回覆樓主:

木紋長條磚能唔揀就唔揀,縫多,易污糟

啞面磚,防滑但難打理
拋光磚,滑但易打理

大宅

虎到金來勳章

Beauty222 發表於 23-7-15 14:07
請問邊個牌子好?
2. 變頻式冷氣,易壞嗎?

1. 蒸焗爐洗碗機睇你要嵌入式定坐枱,坐枱洗碗機必選panasonic,蒸焗爐睇尺寸價錢隨便。但如果再揀我會揀一部 微波蒸焗爐(水波機?),有埋微波爐功能唔洗分幾部。

2. 冷氣機買三菱,公司冷氣機維修工推薦,夠冷又襟用(雪櫃都係三菱

3冇用浴室寶,因廁所多菌唔會係廁所晾衫

4 地磚如果師傅幫到你裝大磚當然好,因少隙冇咁易藏菌易清潔,但大磚難cut難就去水,通常唔會俾你用咁大(因要斜斜地去番去水位)牆磚太大就怕甩 始終潮濕,除非防水做得好好。所以中等size就ok

5 睇樓齡睇上手業主幾耐前換過囉,20年以上未換咪換埋,全屋防水不需要,廚房都不需要防水,做好廁所就夠。

6 唔識r9r10, 但廁所防水必定要叫師傅做試水,仲要佢影相你睇,確保有做test

大宅

我上年年尾開始裝修,裝修完無幾耐,都係第一次大裝,第一次真係有好多野唔識,可以分享下

1. 冷氣一定用變頻,慳電好多。

2. 我有裝浴室寶,但如果大裝修一定係裝天花式,天花式效能會比窗口式好好多,d人成日話浴室寶抽氣同暖風效果唔好我諗因為係裝窗口式,因為我廁所細,加上裝天花式,我覺得好好用,我連抽氣扇都無裝,只用浴室寶抽氣覺得好work。不過都要睇返你間屋廁所係點,如果廁所大就要考慮下夠唔夠力。

3. 如果想用木紋磚,建議你比貴dd買意大利磚,其實淨係地板都唔係貴得好多,因為意大利磚d紋真係靚好多!我而家好鍾意自己個木紋磚地板。見到朋友屋企人大陸木紋磚我覺得好唔靚,如果要用大陸磚咁我情願用返普通非木紋磚。

4. 除左木紋磚外其他磚可以用返大陸磚,我覺得分別不大,又比好多,可以返大陸買比香港買平。

5. 仲有鋪磚另一樣好重要既野就係掃口粉!建議用laticrete呢隻牌子,呢隻掃出黎好過d平牌子好多,唔易發霉變色起黑邊,好易清潔,又靚,唔好用平價掃口粉。

6. 仲有木紋磚整出黎靚唔靚好重要一樣野就係掃口粉隻色同磚近唔近似,因為掃口粉d色係定左,你可以影低或者拎色版再去揀磚,避免揀完磚再揀掃口粉時先發現無色岩襯。

7. 防水通常只做廚房同廁所

8. 而家有d磚係好大塊,我屋企有揀左d磚係長邊超過一米,但發現咁大塊師傅好難砌,同埋如果有轉角位(陽角或者陰角),咁大塊磚係好難切角(師父叫標角),如果唔標角痴會無咁靚。

9.廁所地磚防滑度數可以去買磚地方問,佢地都會話你知邊d磚適合。企缸地磚唔可以太大塊,會做唔到斜水。廁所地下同企缸我用左同一隻淺灰色磚,用埋淺灰色掃口粉,好易打理,廁所地下唔建議用白色掃口粉,污糟左好顯眼,同埋好易變黃。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Beauty222 發表於 23-7-16 12:57
多謝你嘅分享!
我真係乜都唔識啊。因為之前買嘅係全新樓,所以冇乜裝修經驗。
搵設計公司報價,好貴。7, ...

設計公司計埋設計費, 係以總工程費的x% (我當年係15%左右)。 另外, 有d人可以幫你淨出3d 圖, 唔跟工程, 你再揾裝修師傅跟圖做咁會平dd, 不過裝修真係唔平。 你間屋有幾大?

我當年網上揾料, 人哋教去外國網訂 Grohe 龍頭、花灑, 真係平hk 一半有多, 不過宜家運費貴, 唔知仲有冇優勢。 我連厨房sink 盤、蒸焗爐都係外國訂。可以以低價用到靚貨, 不過同樣地, 宜家唔知咩情況。

子爵府

Beauty222 發表於 23-7-16 12:09
感謝你的回覆!
請問頂級銅喉,
是否英國或者澳洲?

一分錢一分貨,我就用咗澳洲銅喉,有人湊阿英國銅喉都唔錯,基本上換喉一定係由水錶換到入屋

琥珀宮

SafieldKEN 發表於 23-7-16 08:38
想問吓由水錶房入屋嗰條水喉,理應藏响公共地方嘅磚裏面,可以點換 管理公司比你鑿爛d 磚換咩 ...

比,點解唔比,條喉係屬於業主,但當然要通知管理處

琥珀宮

Beauty222 發表於 23-7-15 14:07
請問邊個牌子好?
2. 變頻式冷氣,易壞嗎?

電制位不訪加多幾個

大宅

mandy952 發表於 23-7-16 08:44
可以換,但要同管理公司講聲,水錶後嘅就屬於業主,如果漏水係業主負責維修,如本身行銅喉可以唔使換
...

哦 .... 咁要問下先,謝謝

琥珀宮

baby668 發表於 23-7-16 16:04
一分錢一分貨,我就用咗澳洲銅喉,有人湊阿英國銅喉都唔錯,基本上換喉一定係由水錶換到入屋
...

冇錯,隔離屋就係大裝時冇換埋水錶房入屋嗰段,過左兩年水錶房嗰段漏水要換,因為唔想拆開磚,係大門口右上角開個洞入明喉,攪到個門口極樣衰

琥珀宮

SafieldKEN 發表於 23-7-16 16:40
哦 .... 咁要問下先,謝謝

同時要問埋裝修公司呢part幾錢

大宅

mandy952 發表於 23-7-16 16:43
同時要問埋裝修公司呢part幾錢

知道,多謝你提醒

子爵府

mandy952 發表於 23-7-16 16:42
冇錯,隔離屋就係大裝時冇換埋水錶房入屋嗰段,過左兩年水錶房嗰段漏水要換,因為唔想拆開磚,係大門口右 ...

應該唔會有人喺換銅喉嗰陣,唔換到去水錶,即係第一次聽

琥珀宮

baby668 發表於 23-7-16 16:54

就係有

琥珀宮

baby668 發表於 23-7-16 16:54

而家可能有,因為部分2000年落成嘅居屋本身已經用銅喉,如果冇咩問題咁未唔使換,但上20幾30年嘅樓都夠期換
早兩年我嗰層不斷咁換出面條喉,因為個水錶房嘅喉差不多條條都漏水

琥珀宮

Ann50 發表於 23-7-16 13:45
1. 蒸焗爐洗碗機睇你要嵌入式定坐枱,坐枱洗碗機必選panasonic,蒸焗爐睇尺寸價錢隨便。但如果再揀我會揀 ...

大磚應該裝客廳
細磚先裝廁所廚房
太大嘅磚師傅可能要加價

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

1. 蒸焗爐用緊 PZO 非常滿意;一直用乾衣洗衣機,用過飛歌,西門子,LG, Samsung, Panasonic,最滿意係飛歌,其次係西門子。洗碗碟機淨係用過美的,冇比較之下覺得好用。
2. 變頻式冷氣,廳房兩部大金用咗13年,從未壞過,夏天開足24小時冷氣,每期大概 $1200電費。
4. 地磚,牆磚大定細好睇師傅手工,個人覺得大磚方便清潔,但如果師傅手工唔好,有空心磚就非常麻煩
5. 全屋換晒水電就睇你度舊唔舊,去水有冇暗病。我自己淨做廚廁全防水。
6. 唔識

象牙宮

关注窗口
1. 防水, 水由窗口入。
2. 每戶窗最好能開/ 关。 方便抹窗。
3. 每戶窗最好有 通窗。 A 使整個房間有效通風。B 下雨仍可開窗。不用下雨, 关窗, 要開冷氣。

N年前廁所水入廳。裝修。磚用50*50cm 廚房, 廁所地磚 統一磚。灰灰白白。 香港买的。統一方便。
廚房, 廁所 墻磚 用小一碼 size 。其实統一也可以。 個人愛淺木色。

E+流行長方形。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

mandy952 發表於 23-7-16 17:36
而家可能有,因為部分2000年落成嘅居屋本身已經用銅喉,如果冇咩問題咁未唔使換,但上20幾30年嘅樓都夠期 ...

應該冇人咁蠢唔換銅喉,因為所有嘢都會老化

大宅

mandy952 發表於 23-7-16 16:39
電制位不訪加多幾個

無錯,呢個盡多,住落會用得着,我加到僅有一個喺左近,超方便

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊