自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

v.sweet 發表於 23-7-22 09:14
我都覺得好冇謂

其實人情味原本係好事,因為社會多一分愛,你身處嘅香港會多一分安全感,可惜乜都變。。

珍珠宮

2024年龍年勳章

兩個內地女好勢利,反轉豬肚。

做人留一線,日後好相見,識人好過字, 佢哋唔會明。

今日的舊同事,將來可能是客戶。

當然反面或被炒例外。

大宅

要的,即使ntern都要派。大家開開心心。
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。

子爵府

回覆樓主:

內地人更識應酬。識幾個唔同省嘅都係每星期都花幾日放工去同同事上司飲酒食飯(even 國企/政府)。佢哋話係好難推,無可能人地叫你下下唔去。反而做私人公司果個就唔使搞呢d野。似乎佢哋會花好多心機去搞關係,必要時/升職有用。

象牙宮

[quote]BKFinder 發表於 23-7-22 07:38
辭職Last Day是不是就一定要買散水餅?近日有在港工作的內地女就於社交平台上狂批香港的散水餅文化,表示完 ...[/quote]

辭職離職。出國。升官。Last Day 買散水餅,相信人人都願。。
做得不開心才會辭職/離職,「掏錢出去請大家吃東西」:由心而發。 
職場人際關係? :顧上/下,同事关系。辦公室政治。做得不開心,才會辭職/離職。
辭職就辭職吧。沒有必要性再說人際关系。

高職你仍需要在同一行業內。身不由己。有可能需要掛。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

panda361 發表於 23-7-22 10:59
大陸人好勢利,反轉豬肚。

做人留一線,日後好相見,識人好過字, 佢哋唔會明。

反而我識果啲全部都好重視打好關係,我諗睇人吧,但佢哋都係比較高學歷同家底比較好的

象牙宮

回覆樓主:

我公司d人離職無派喎!無謂就預左

男爵府

回覆樓主:

我都覺得勁無謂,唔知邊度引入,重要好似大家要鬥搵些精緻和高級的散水餅。我曾經有啲同事走時,根本同部門關係唔好,我都叫佢地慳番啲錢,食左既唔會多謝,夾硬請既亦唔開心。
所以,我覺得隨心,人走茶涼。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

我記得四十年前已經有,
當年去親戚工廠,阿姨派西餅,言談主間聽到佢係辭職請大家食西餅。

伯爵府

開心吸收勳章

fanny590 發表於 23-7-22 08:08
我都唔鍾意食呢D餅, 唔派最好, 唔駛迫住食

係呀,我都唔喜歡食

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

其實好耐架啦,不過嗰時平,派西餅蛋撻,係現在要 鬥靚鬥貴

男爵府

咁其實事主可以唔派,佢又要隨波逐流咁就唔好怨啦。返大陸請客文化飲酒文化唔通香港人上去又要批判人咩。

大宅

回覆樓主:

非常同意

公爵府

2024年龍年勳章

我做過唔同公司都無人會搞散水餅,反而係老細會請同事飲茶,或者一齊叫餐下午茶,大家好離好去簡簡單單!

男爵府

回覆樓主:

我喺做左10幾年嘅公司,被栽員,我都有派散水餅啦,好高調?我又唔覺,大家相處左10幾年,冇所謂啦。
可能有朝一曰會返去做呢,因爲呢間公司好多同事都返兜幾次返黎做㗎。

子爵府

回覆樓主:

所以我唔派散水餅的,要請食餅,你過試用期就好請啦,第一,無大家嘅協助,未必可以咁順利過渡,第二,你揀得過試用期繼續留低,證明你同啲同事相處愉快,所以咁嘅情況下我會請食。

散水囉喎,做得好開心,你又鐘意佢地咪請囉

水晶宮

我辭職係唔會花錢做哩啲門面野, 而家啲散水餅真係食人隻車
生得積極, 老得開心
病得舒服, 死得安樂

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

非常認同
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

BKFinder 發表於 23-7-22 07:38
辭職Last Day是不是就一定要買散水餅?近日有在港工作的內地女就於社交平台上狂批香港的散水餅文化,表示完 ...

其實唔鍾意,可以唔買,都冇咩所謂,冇人會迫。
Childhood is journey, not a race.

公爵府

又唔係D咩傷害人歧視人嘅野,又唔係迫內地人做,關佢地咩事?狠批動機係咩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊