自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

brother4 發表於 23-7-22 23:13
心病還x心藥医,估最有效方法

我朋友當年就系甘,成日話佢憎果個人周圍唱佢,累到甘一事無成,尼d要時間

男爵府

帶佢見下輔導員,睇吓佢會唔會好啲,下下立即勸睇精神科,好多人都抗拒

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

ChaBean 發表於 23-7-23 10:20
佢成日話邊個幫仇家針對佢,或咩人睇唔過眼要幫佢
我話你諗得自己太重要,仇家想害你唔出奇,但其他人冇事 ...

咁都幾嚴重

珍珠宮

ChaBean 發表於 23-7-23 10:20
佢成日話邊個幫仇家針對佢,或咩人睇唔過眼要幫佢
我話你諗得自己太重要,仇家想害你唔出奇,但其他人冇事 ...

簡直一樣,我朋友而家年紀大好d,佢而家負責買下送煮下飯,不過佢老婆都好怕同佢出街,佢望住人d眼神好兇,有時都話人歧視佢,講野有骨

象牙宮

ChaBean 發表於 23-7-22 22:22
曾經講過一d事,開頭大家都信,之後越來越離譜,根本冇可能發生,但佢平時同朋友相處又似冇問題,照常行街 ...

當親友出現幻覺或妄想的時候,他們多數會感受到負面的情緒,有時感到害怕、擔心、煩躁和不安,甚至影響他們的日常生活,表現得與平日有別。雖然對於大部分人而言,這些 ...

幻覺並非精神病人獨有!腦退化也會有。

視幻覺可以是視覺系統年老退化過程中自然出現的現象,也可能是神經興奮劑引起的作用,或僅僅是錯覺

長輩有多疑幻聽妄想時怎麼辦?
可以和長者談談他們的幻覺,問問那些幻覺給長者什麼樣的感受(例如可怕的或是懷念的),適時地給予安撫或支持

思覺過敏人士會出現輕度幻覺, 腦退化 家屬要避免對長者有過度的期待,認為讓長者回到現實才是對的。對於失智症的精神症狀,不要直接修正長者這些行為,而代之以正向的鼓勵或包容的支持,讓長者的症狀與自身、家庭共處。

中年后, 面臨各色各樣退化。 少數中年患者。腦退化症 40歲或50歲左右的

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章

叫佢陪你,但到時睇下點樣變咗佢睇得唔得?

不過一定係睇私家㗎喇
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

ccy1234 發表於 23-7-23 10:39
帶佢見下輔導員,睇吓佢會唔會好啲,下下立即勸睇精神科,好多人都抗拒
...

睇到你回覆醒起有啲社工專門負責精神病人復康之類,樓主可以上網搵搵,唔睇醫生可以見咗社工先

男爵府

Jessy 發表於 23-7-23 11:50
睇到你回覆醒起有啲社工專門負責精神病人復康之類,樓主可以上網搵搵,唔睇醫生可以見咗社工先
...

社工唔同輔導員,直接搵輔導員比較好!過程保密,舒服好多。

男爵府

病向淺中醫,唔好拖

珍珠宮

2024年龍年勳章

ccy1234 發表於 23-7-23 12:03
社工唔同輔導員,直接搵輔導員比較好!過程保密,舒服好多。

社工都唔會將客戶私隱周圍唱卦?不過樓主鍾意搵邊個都好啦!最緊要幫到佢屋企人

男爵府

Jessy 發表於 23-7-23 15:22
社工都唔會將客戶私隱周圍唱卦?不過樓主鍾意搵邊個都好啦!最緊要幫到佢屋企人
...

你高估左社工,私底下唱到開巷,到時真係無病變有病,黎d錢係要比收費專業人士賺既。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

可能係妄想症或思覺失調
最麻煩係佢唔覺得自己有問題,往往會抗拒睇醫生。
就算睇咗醫生,都未必肯定時食藥。

如果佢肯去睇醫生,經濟許可下,首先去睇私家醫生,新藥副作用會細啲,醫生亦可以幫佢試藥較藥。

以我所知(有錯請各有經驗JM指正),睇咗私家後,可以叫醫生寫紙排公立,到排到公立時可以要求開返同款藥。

公爵府

2024勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

最痛苦一定係佢身邊的親人。

身同感受。

加油!

禁止訪問

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

PeteOrson 發表於 23-7-23 19:40
係,尤其醫院D社工,完全唔做野,帶病人遊花園發姣發櫈,再拎病人病歷當是非,投訴佢地當你發up風
...

係咁架啦!所以無事唔好搵社工,幫到人既極少,白出糧既極多。

男爵府

PeteOrson 發表於 23-7-23 19:43
厄佢帶佢出去買野,其實帶佢去睇精神科,然後拎藥分開拎,再將藥靜靜地放係湯入面比佢飲,急性精神分裂食左藥會 ...

黎樣比較難,去到見醫生仲點呃?醫生要做詳細評估先會開藥。唔係你話佢有精神病就會照單執藥比佢。

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

PeteOrson 發表於 23-7-23 20:21
係啦,我見好多社工跟本無心幫人,仲想個client死快D

因為老一輩有熱誠既社工,不停勸無熱成/使命感既去讀,一味標榜讀完幾多萬收入,咪搞成咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊