自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

伯爵府

laukkk 發表於 23-7-31 23:32
即係你係第一次去呀嘛?第一次去唔使填form住㗎,我都冇填,純粹俾啲文件俾職員睇有冇咩問題後再排期
...

係啊,預約左期,下年4月第一次去。

伯爵府

mom06 發表於 23-7-31 23:36
佢個戶口可能無你個名,但係有冇授權比你操作?

無我名,但有佢存摺,打左簿。同埋佢走前有講自己大概有幾多錢

大宅

2024年龍年勳章

laukkk 發表於 23-7-31 23:32
即係你係第一次去呀嘛?第一次去唔使填form住㗎,我都冇填,純粹俾啲文件俾職員睇有冇咩問題後再排期
...

請問如果第一次去要帶咩文件俾職員睇?係咪死亡證、存摺之類? 另外到時啲職員係咪會講番要填邊幾張 forms?

因為我喺遺產承辦處嗰網頁,見到有好多張 forms,研究咗好耐都唔知要填邊幾張

大宅

2024年龍年勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 01:49
請問法庭費用$337可收現金?

好似可以收八達通!唔肯定!

大宅

2024年龍年勳章

imlcc 發表於 23-7-31 23:38
可唔可以喺度借個位問下, 媽媽住緊層樓係爸爸同佢聯名, 爸爸上個月走咗, 而我又知道爸爸銀行戶口其實都 ...

如果層樓係同你媽媽聯名而又係
長命契(多數都係長命契), 層樓就唔需要搞, 只要去律師樓攪返張契轉返你媽媽全名擁有就可以, 大概二千零蚊!至於你爸爸銀行戶口嘅錢如果你哋唔要, 而又冇其他資產例如股票, 咁其實可以唔使做遺產承辦!

大宅

2024年龍年勳章

lo895121 發表於 23-8-1 02:17
請問如果第一次去要帶咩文件俾職員睇?係咪死亡證、存摺之類? 另外到時啲職員係咪會講番要填邊幾張 forms ...

要帶死亡證(正本, 佢會收你正本)如果配偶已過身要帶埋配偶死亡證!承辦人身份證, 出世紙!攞咗籌之後職員會叫你去幾多號窗到時會有人同你對文件同埋話畀你聽要填啲乜嘢!去見主任前會有一段時間等候, 所以就喺嗰段時間填齊曬文件!到時主任會逐樣逐樣問你如果你填漏, 佢會幫你填番, 唔使擔心好好人嘅!整個過程你要預兩個多小時

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 01:57

如果你預約左,下年4月應該係直接見主任,你download好晒d form,填好晒,到時去見就可以
如果冇物業,得銀行戶口,自己搞都唔太難。
我前排整過,你最好就去銀行叫佢出份as of死者死亡日期既probate比你,份野你預大約一個月度會收到。有d銀行要收錢,有d唔洗,我果時渣打要比錢整,好似百五蚊度。恆生就wave左唔洗比錢整
我果時有問過律師樓,如果佢幫我check死者係果d銀行有冇戶口,錢,基金果d,佢會出信去銀行問,但每一封信收200蚊,所以我都係自己去銀行一間一間自己check
另外如果有保險箱,無記錯係要去民政署填form約期,到時佢會同你一齊開箱點算

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

MLSiu 發表於 23-8-1 01:54
我諗要臨去交文件前,再打簿,就最準確掛?

唔得,因為條數係要填佢走果日既銀行存款,唔係你交表果時既存款,因為中間可能有利息,條數會大左,咁銀行就會對唔到條數,到時又要再去遺產承辦度改過份野

侯爵府

記住所有遞交既文件不會發還,好似死亡證、出世紙等,所以趁未見職員前去申請定copy 。

大宅

2024年龍年勳章

ivydoo 發表於 23-8-1 07:39
唔得,因為條數係要填佢走果日既銀行存款,唔係你交表果時既存款,因為中間可能有利息,條數會大左,咁銀 ...

應該係填攞死亡證嗰日(有錯請指正)

侯爵府

SmallTungmama 發表於 23-8-1 06:49
如果層樓係同你媽媽聯名而又係
長命契(多數都係長命契), 層樓就唔需要搞, 只要去律師樓攪返張契轉返你媽 ...

原來仲要去律師樓轉返佢個名, 真係唔知添。我嗰日去保險箱攞咗份屋契睇, 但係都唔識分係唔係長命契, 我諗我阿媽都搞唔清楚。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SmallTungmama 發表於 23-8-1 07:58
應該係填攞死亡證嗰日(有錯請指正)

身故果日
放下自在

大宅

2024年龍年勳章

cattz288 發表於 23-8-1 08:06
身故果日

明白, 謝謝指正

大宅

2024年龍年勳章

imlcc 發表於 23-8-1 08:06
原來仲要去律師樓轉返佢個名, 真係唔知添。我嗰日去保險箱攞咗份屋契睇, 但係都唔識分係唔係長命契, 我 ...

如果層楼唔係急賣, 可以唔急做!只係如果將來要賣而又未轉名又或者有什麼变動就麻煩!

象牙宮

2024年龍年勳章

舊年我自己攪, 去遺產繼承處查詢, 如果需要職員對文件, 排期8個月後.

我選擇自己填表, 直接交文件(金鐘), 經承辦處轉交高院, 一個月到就有回覆. 文件齊, 自己攪既慳錢又慳時間

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

SmallTungmama 發表於 23-8-1 08:11
如果層楼唔係急賣, 可以唔急做!只係如果將來要賣而又未轉名又或者有什麼变動就麻煩!
...

都唔係架,就算自己去做遺產承辦,加埋律師樓轉名,都要成半年
放下自在

珊瑚宮

imlcc 發表於 23-7-31 23:38
可唔可以喺度借個位問下, 媽媽住緊層樓係爸爸同佢聯名, 爸爸上個月走咗, 而我又知道爸爸銀行戶口其實都 ...

若果係長名契, 可以搵律師或自己搞
自己搞, 打電話去土地註冊處約時間, 已經排到明年, 職員會教你要帶咩文件, 費用$400左右
要快就搵律師, 2/3千蚊
若果戶口內銀唔諗住攞, 可以唔需要理會。

象牙宮

MLSiu 發表於 23-7-31 21:56
因為我上網預約完後,佢有d表格要下載,係要先填好交去,定到時先去填?
...

唔知用邊張表格,可以打電話問客服,佢地好helpful, 我幫朋友問過野,學左好多
咁就可以一次過填好野交得

珊瑚宮

ivydoo 發表於 23-8-1 07:39
唔得,因為條數係要填佢走果日既銀行存款,唔係你交表果時既存款,因為中間可能有利息,條數會大左,咁銀 ...

我朋友就係因為咁,銀行對唔上,去左幾次
佢親人去年過身, 搞到今個月先搞掂。

男爵府

MLSiu 發表於 23-7-31 21:59
問過有間律師樓開$23000至26000。另一間就話遺產的3%

文件齊,資產簡單嘅,自己搞都係行幾趟啫,我覺得可慳番呢d錢。搵律師搞通常都係資產不知在哪、牽涉物業業權嘅情況,如有海外資產,更可能要請佢地介紹當地律師處理。我朋友屋企人走得好急,根本連有幾多個銀行戶口都唔知,網上股票戶口更連珠絲馬跡都冇,唯有搵律師,每間銀行都寄封信去等回音,唔俾錢人賺嘅就要自己行晒咁多銀行,隨時文件唔齊又要行多一次!所以個案簡單,容易請假嘅可自己搞。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊