自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

麟媽媽 發表於 23-8-1 00:34
趁你爸爸仲清醒嘅時候,記緊做三樣嘢,道歉、道謝、道別….. 我爸爸離世之前,神父同我哋講,好多人就係因 ...

同意

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

珍惜每一天

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

趁你爸爸仲清醒嘅時候,記緊做三樣嘢,道歉、道謝、道別….. 我爸爸離世之前,神父同我哋講,好多人就係因 ...

大宅

回覆樓主:

感覺自己係孤兒

別墅

webjen 發表於 23-8-1 07:58
回覆 麟媽媽 的帖子

我加多樣「道愛」,台灣講嘅臨終四道:道愛道謝道歉道別!

聽過另一個版本,係五道,加埋道諒。

我和爸爸關係普通,他亦曾經做過一些對不起我們的事,但到他臨終之時,一切變得不再重要,最後的兩個星期,知道彼此心裡面都係深愛對方,我哋都冇遺憾。我們一家有信仰亦相信最終會再見。

webjen    發表於 23-8-1 17:39

男爵府

2024年龍年勳章

珍惜時光,好好相處,將心裡面嘅說話講俾佢聽

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

lemonlemoncc 發表於 23-8-1 07:40
但如果個爸爸從來無關心愛護你呢? 又偏心只當你搖錢樹仍可大愛嗎?

如果你嗰「恨」係咁大嘅話,你可以選擇唔做任何嘢,但當有一日佢離開咗,只要你心裏面唔會後悔就得喇。

男爵府

littlefunpig 發表於 23-8-1 09:34
一言難盡~
你年紀算大, 30幾先面對
你爸仲轉曬錢俾你,唔洗煩遺產繼承既野

你好叻,其實我同你差唔多,好多野而家都要自己面對,所以我家姐生前以前同我講過人總是要靠自己的,我現在時常都會記起佢講這句話,不過心內真係好掛念佢

男爵府

ilovematthew 發表於 23-8-1 07:03
睇到我都眼濕濕,諗起我三個月前去世的老豆,其實你老豆唔係同你關係一般,只不過男人好 ...

Me 2 ! 令我諗起爸爸,當時我開工時間會好快速度去醫院探佢,餵佢食萍果蓉,食香蕉!因為佢好多時扭計!又要氹佢食藥,幸好佢離開時,我們4兄弟姐妹都喺身邊

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

握著爸爸嘅手同佢講:多謝佢+愛佢!出院後一齊食好嘢!早日脫險 你自己都要堅強

伯爵府

msn81077898 發表於 23-8-1 00:14
我今年32歲,呀媽已經喺我中三果年走左,得翻我同老逗一齊住,我同老逗關系一般,經常唔同對方講嘢,好似陌 ...

其實你識得反省知道自己好x街已經比好多人好, 把握時間同你爸爸道歉好好咁同佢相處就可以, 祝福你爸爸

伯爵府

魔怪媽媽 發表於 23-8-1 00:26
我爸3星期前走了,我到依家都面對唔到, 個腦不停諗起佢走時果刻
...

我爸走咗第四年,我仲好掛住佢。每次想起往前都想哭。

男爵府

我今年32歲,呀媽已經喺我中三果年走左,得翻我同老逗一齊住,我同老逗關系一般,經常唔同對方講嘢,好似陌 ...

依家可以去醫院睇佢就盡量去多啲,話比佢知你好愛佢,珍惜餘下時間。

我爸走時,正值 covid, 唔比家人去醫院,直到走左先有得去睇佢,諗起都眼濕濕

侯爵府

唔洗諗已經過左去既事
今日起盡全力照顧,陪佢走埋最後一程

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

多謝分享
我都要提醒下自己

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Abull 發表於 23-8-1 10:06
你好叻,其實我同你差唔多,好多野而家都要自己面對,所以我家姐生前以前同我講過人總是要靠自己的,我現 ...

只係見步行步好多時, 要做D要做既野
好多野係靠自己, 無計, 屋企人幫唔到手有時仲要幫埋人地
有時發夢會見返佢地, 雖然佢地肉身不在, 但佢地永遠活在我心中

男爵府

littlefunpig 發表於 23-8-1 13:48
只係見步行步好多時, 要做D要做既野
好多野係靠自己, 無計, 屋企人幫唔到手有時仲要幫埋人地
有時發夢會見 ...

岩,永遠活在心內,你多多保重

子爵府

這是人生定律, 係會難過, 但都要接受。 至少佢唔駛再受苦

男爵府

我爸爸走咗年半我足足用咗一年時間,先可以唔再一見到佢副相或諗到佢就喊。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Abull 發表於 23-8-1 13:51
岩,永遠活在心內,你多多保重

你都係~ 保重
已多年往事, 不過見有題目又再勾起回憶
人生漫漫長路, 總有人會早過你走, 行唔完條路
而家做別人父母了, 只希望盡量陪佢地耐D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊