自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

uise 發表於 23-8-6 23:27
想問問大家,我而家陀到32週,預產期係9月,C6喺我剛剛有咗幾個月比我發現佢手機玩交友app,有約過人出去, ...

陪月做幾耐? 陪月走左之後邊個湊bb?
兩公婆心平氣和咁商量,生bb係開心事,你有可能係荷爾蒙影響亦可能未完全放低件事

明白你心仲有條刺,但既然選擇原諒就唔好再掛喺口唇邊/ 攞嚟要脅

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

老公嘅事明白你心中有刺,但佢都求你原諒而你又已選擇原諒,其實咁已經過左去,當無事發生啦,你奶奶係你老公個阿媽,唔係你自己阿媽,佢一定會偏幫你c6,講黎都嘥氣,不如諗下買咩補身好過。至於陪月,千萬唔好退,我好朋友個case同你差不多(又你陀緊果時c6約其他女仔,不過係同事),又係奶奶一腔熱誠死都話湊,我frd咪退陪月,點知都唔夠20日就話頂唔順無訓過塞番b比我朋友,話訓番兩日黎湊點知佢走左去美國姑9屋企話有事喎 幾年後兩姑嫂傾開,先知根本唔係咩大件事係佢做d類似割子宮瘤一兩日出得院果d小手術,佢都奇怪阿媽做乜無啦啦走黎。
所以奶奶信唔過。

別墅

2024勳章

想當年99都話要介入做我陪月畀我一口拒絕,
陪月有問題,我可以直接講,但99有問題,又可以點講?
而且陪月經驗點都多過99,自己都放心D

伯爵府

回覆樓主:

陪月咪照請
99咪照嚟
多個人做嘢啫
99就算奏b,都要有人幫你坐月
多一個人,有乜事需要都多一個人呀!
而且陪月咪一個月,2個月
始終會走,又唔係成世duck係度
99就趕唔走啫,陪月夠期就會走啦!

男爵府

english1221 發表於 23-8-8 00:17
係都個阿媽親手湊大啦,幾時到奶奶?佢而家已經咁講你到時想抱都冇得抱,直接say no啦。至於c6就唔好理佢住 ...

同意,吾好比男家湊,加上你老公一陣如果又上app, 你仔跟你都好D,有咩事,到時你仔吾跟你,到時仲煩!
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

子爵府

畀面勳章

04541464 發表於 23-8-7 00:13
坦白講,你同奶奶講出軌冇意思,奶奶最終只會幫你老公。你用此事要脅輸家最終係自己
...

Agree

複式洋房

Vengerov 發表於 23-8-6 23:31
有機會生完會平復。因為就算你而家去睇精神科食藥,36週都要停藥。或者你可以等生完睇下咩情況先。可能啲荷 ...
我都係咁諗乜年代仲長孫要佢湊

複式洋房

zengmei 發表於 23-8-9 02:10
想當年99都話要介入做我陪月畀我一口拒絕,
陪月有問題,我可以直接講,但99有問題,又可以點講?
而且陪月 ...
咪就係叫陪月由24小時改為淨係返22:00-08:00,我係唔想仲要招呼埋99,已經日日喊緊

複式洋房

知足的快樂 發表於 23-8-6 23:42
請陪月之前奶奶有冇講過話想自己湊番?

產後都會有抑鬱的。如果情緒真係好差,寧願唔餵人奶食抗抑鬱藥啊, ...
之前冇同99講過,只同C6二個商量確定之後先答合約

複式洋房

veronicahung102 發表於 23-8-8 08:07
老公嘅事明白你心中有刺,但佢都求你原諒而你又已選擇原諒,其實咁已經過左去,當無事發生啦,你奶奶係你老 ...
我都唔想退,就係知99未必信得過同日日對住個人會好燥

子爵府

uise 發表於 23-8-9 23:51
咪就係叫陪月由24小時改為淨係返22:00-08:00,我係唔想仲要招呼埋99,已經日日喊緊
...

唉,你都係睇定醫生先啦,叫佢開定啲藥,驚你情緒波動諗唔開

複式洋房

kwhkwh 發表於 23-8-7 08:19
抑鬱唔抑鬱後話。

老人家遲唔講早唔講而家先來講?長孫真係金polo!
呢鋪我點都想企硬

複式洋房

spikenard 發表於 23-8-7 08:14
1定要1定要緊持請陪月!你唔可以老點99做野,但可以隋心叫陪月做。
呢個好重點,已經心情煩燥仲要下下就住佢

伯爵府

回覆樓主:

既然已安排陪月
就咪搞咁多野,以不變應萬變

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

uise 發表於 23-8-9 23:57
呢鋪我點都想企硬
既然打算「企硬」, 就5好諗咁多, 你又不是玩對付老人家, 只係企硬自己想要的野!

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

回覆樓主:

湊初生BB會好攰,加上你係第一胎,經驗唔夠,有人幫手都係好事。不過如果唔想99幫就唔好勉強自己,你試下話想親力親為照顧BB,有需要幫手時會開聲搵佢。另外,請24小時陪月其實有d傻,陪月唔係機械人,佢都要休息,休息得好,湊BB或照顧你都好d。如果佢斷斷續續咁瞓,精神唔好去湊B都怕有危險。所以可以考慮畀99幫下手,陪月就去休息。你就日有99夜有陪月咁仲好。

大宅

回覆樓主:

真心一定要陪月,因為初生b成長個個月挑戰的野唔同,同埋產後一定要多休息,我女出世前以為自己有家人幫手可以搞得掂,實際完全唔得,生完先發現原來自己會變得很緊張,唔放心,日頭阿媽來幫手自己也不能睡,加上先生完全幫倒忙,搞到我差點抑鬱。頭個半月沒得瞓,之後老爺黎幫手,我係輕鬆d有時間做下自己野,但他縱到女兒一定要抱住才能入睡,有好有唔好。總之女兒出世後,我變得佛系,大家輕鬆d,但不長久,屈係心入面會影響身體,過左四年我終於明白,有點野接受唔到就係接受唔到,想要人做好不如自己親手做。
還有不建議樓主用別人的唔好事來迫人妥協,好令人反感

珍珠宮

回覆樓主:

俾99湊應該生完之後會更抑鬱喎

男爵府

jumpy 發表於 23-8-10 04:01
湊初生BB會好攰,加上你係第一胎,經驗唔夠,有人幫手都係好事。不過如果唔想99幫就唔好勉強自己,你試下話 ...

唔好,人多手腳亂,一陣個奶奶又係度爭揸莊,又唔同意陪月的方法,樓主就仲抑鬱
(利申:試過)

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

english1221 發表於 23-8-10 09:05
唔好,人多手腳亂,一陣個奶奶又係度爭揸莊,又唔同意陪月的方法,樓主就仲抑鬱
(利申:試過)
...

我意思係99在就陪月唔使去,畀佢回家休息,99走就陪月到,夜間陪月湊BB,樓主唔使捱眼瞓。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊