夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

回覆 撥仔go 的帖子

已經剛去完旅行,已經係跟團因為我吾想煩。我吾覺得佢enjoy, 去旅行個仔攰要抱就好似追債甘,有BB 車先救到一命。

別墅

回覆 撥仔go 的帖子

係呀,佢話我太緊張個仔,又報好多班,因為呀仔之前評估落後又被老師話吾適應,所以我好緊張去追。佢話我好緊張,又鬧佢吾帮手果d, 所以佢都好不滿
但佢主動做我又點會鬧,總之一個人放自己先定家庭先其實都無得改變,鬧同講都無用,無心就係無心。唯一係會execute

別墅

回覆 kwhkwh 的帖子

甘生活開支上都會吃力左,工人要錢,住屋,養小朋友都要錢。我養得起但質素一定差過而家。同埋無人換燈泡呢d粗重嘢,無人車出車入,小朋友病少左人帮手,始終小朋友仲細。當然我吾理小朋友就好簡單,所有野聽日就攪掂,我仲可以自由自在過自己生活,我自己養的起自己。但養多個4歲小朋友就吃力

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Babykd123 發表於 23-8-14 12:38
回覆 撥仔go 的帖子

已經剛去完旅行,已經係跟團因為我吾想煩。我吾覺得佢enjoy, 去旅行個仔攰要抱就好似 ...
阿太, 你冷靜 d 啦。
我單一論事, 不知道「旅行」呢個動作是誰提出。我不認為一個「兒子只是幼稚園」的人仔會開口提旅行。
去旅行去到要有「有BB 車先救到一命」既, 仲要怪責老公, 咁真心5好去, 開心事變不快事。
睇你回應, 係, 你好不開心, 負能量, 我明既, 但更可以想像, 你老公好難受。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

Babykd123 發表於 23-8-14 12:47

甘生活開支上都會吃力左,工人要錢,住屋,養小朋友都要錢。我養得起但質素一定差過而 .同埋無人換燈泡呢d粗重嘢,無人車出車入,小朋友病少左人帮手..
這些就係老公的「功能」所在!
針無兩頭利, 想飛起老公但又5捨得老公的資源, 樓主, 成隻game 你玩哂。

男爵府

kwhkwh 發表於 23-8-14 12:58
阿太, 你冷靜 d 啦。
我單一論事, 不知道「旅行」呢個動作是誰提出。我不認為一個「兒子只是幼稚園」的人仔 ...

樓主對眼淨係睇到自己同個仔~其實佢有冇理過佢先生嘅感受~就咁睇都覺得呢個太太好煩~佢想飛人時可能佢先生都想同佢離婚

男爵府

mingmama 發表於 23-8-14 13:27
樓主對眼淨係睇到自己同個仔~其實佢有冇理過佢先生嘅感受~就咁睇都覺得呢個太太好煩~佢想飛人時可能佢 ...

剛剛再爬埋前面嗰啲post~原來佢先生都頂唔順佢~佢口口聲聲話個先生廢~又話為個仔唔想離婚~雖然話寧教人打仔莫教人分妻~但佢呢個case真係唔應該繼續落去~除非樓主自己肯努力改善自己嘅情緒啦

珍珠宮

Babykd123 發表於 23-8-14 12:11
回覆 做個靚太 的帖子

你老公知你諗法麻,仲肯配合都是好老公,咁我見我老公吾肯抱我係發癲鬧佢 ...

試下唔好鬧先,我老公係好硬頸嘅人,所以唔係樣樣肯配合,愈鬧愈反叛,有時我覺得,男人同小朋友一樣,係要氹,唔知你明唔明,澎脹左佢地內心,自然就想好好表現!

別墅

是我想同兒子去旅行。想同兒子去旅行有什麼問題,吾係父母放暑假都會想同兒子去旅行嗎?咁作為男人旅行點解吾可以抱一下個仔?只要肯抱一下個仔根本就吾會嘈,也到需要BB車。我旅行團的團友都是爸爸主動抱仔,吾見有人需要太太大吵大鬧先抱。個仔系車訓左教抱落車都要嫌,點解成團人爸爸都自動做我果個就要又踢又鬧先做? 對住甘既人處理手法我情緒無可能會幾約和好愛佢

別墅

如果連d功能都無甘其實吾通要我養埋佢咩?佢付出既同事我都有付出,佢吾駛返工我要返工又要處理兒子事情,我都辛苦我都無人關心也沒溝通,咁我仲要好好情緒對一個要我踢同教既人,我自問都無甘高EQ. 主因係因為我覺老公好懶,吾上進,沒關心家人,被動

別墅

回覆 做個靚太 的帖子

咁我覺得佢都係吾中意鬧既。但去旅行抱仔一事我見個個爸爸都自動做,佢就要又叫又鬧我真係好火

別墅

我仔參加左個表演,但表演前一晚才退燒。我見仔退左燒就同佢去表演,佢就吾比話我帶仔去表演就離婚。當然我無理佢,而我仔表演也好成功無特別,但此事也令到我好憎佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Babykd123 發表於 23-8-14 14:19
我仔參加左個表演,但表演前一晚才退燒。我見仔退左燒就同佢去表演,佢就吾比話我帶仔去表演就離婚。當然我 ...
下...表演前一晚先退燒仲要帶仔去表演??
岩岩退燒我就會俾仔女好好休息, 而家岩岩退燒唔代表已經完全好返
你有無諗過仔仔可能身上仲有病毒細菌會傳染俾其他小朋友呢?

其實我睇完曬成個鋪, 都覺得你同你老公離婚好D
對大家都好, 勉強無幸福, 本身都唔愛, 可能因為大肚先結?
或者家人催婚夠年齡之類結, 既然既生仔成功,
大家都討厭大家就和平散去, 大家各自再尋找幸福
仔仔可以共同撫養, 離左婚唔代表老豆唔洗再養仔呀

kwhkwh    發表於 23-8-14 14:40

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

如果我女岩岩退燒老公就的佢去上堂去表演
我會鬧爆佢
呀女健康緊要D 定表演緊要D ????
表咩演, 最憎呢D 帶小朋友當馬嬲既表演
咁細個根本唔係小朋友想去係大人想小朋友去做
一次半次為學校畢業當學習聽下指令OK
外面的一律不會報
唔想小朋友俾人當扯線公仔上台表演, 無聊

侯爵府

Babykd123 發表於 23-8-14 14:07

是我想同兒子去旅行。想同兒子去旅行有什麼問題,吾係母放暑假都會想同兒子去旅行嗎 ...

阿太, 你仲係5明?定係逃避問題??

成件事, 係「你」想去之麻!紅字對你來說, 冇問題喎, 我都5覺得你有問題!

但,你有冇問過「你個仔」想5想(5好同我講幼稚園生好想, 幼稚園生其實係米好qualified 「去旅行」我都好疑問, 呢個要等其他已為人母的JM 答)? 「你老公」想5想先(黑字我都5敢去猜想好5好)????又或者簡單點, 「去旅行」變為「去公園」會不會大家易handle D?
成個團, 你只見到其他男團友點點點, 如果只有女團友take care 小朋友, 咁你會不會平衡點?

我又以呢件事來講, 成件事都係為左滿足「你想法」咋喎。一頭家, 5可以下下只係服務「某些人」。你有付出, 你老公都有付出(我只講錢, 好嗎)。呢個討論區有樣好既係, 位位JM都會好嘗試去了解下成件事, 而非只係圍爐。

by the way, 你生之前, 你老公有冇agree 你生仔架??

侯爵府

littlefunpig 發表於 23-8-14 14:34
如果我女岩岩退燒老公就的佢去上堂去表演
我會鬧爆佢
呀女健康緊要D 定表演緊要D ????
JM 你講了我心中所想。
我真心希望小朋友將來「病」(touchwood), 都要搵對時辰...

大宅

樓主去旅行要抱住個仔咪自己抱,點解要迫老公抱,可能老公覺得小朋友要學吓自己行多啲,唔係幼稚園得個幾歲去乜鬼旅行,仲要跟團….呀仔係要錫,但老公都係你家人/愛人/伙伴,第日仔大咗係會離開你㗎,你又講到離婚就無咗佢嘅點點點,又好難自己養個仔!咁你呢家唯一同老公改善關係!做呀媽角色都要做老婆角色!

大宅

回覆 Babykd123 的帖子

會execute都係一個好處黎!

別墅

我仔去完旅行好開心wor, 我仔大部分同學都有去旅行,我吾明帶我仔去旅行有咩問題。咁老公吾想去就全家吾可以去旅行?完全要我配合佢,咁點解佢吾可以配合 帶下我地周圍去玩呢?

我見到女團友自己湊當然會平衡啲啦,但事實係所有女團友既老公都會抱仔,咁點解偏偏我老公就吾肯抱呢?而且吾係只係旅行,平時去街去trip都係。個仔訓著都吾肯抱,訓著又點train自己行,train 自己行又點解鼓勵坐BB車呢?呢點我都想係我自己對佢誤會

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

樓主放生老公,放過自己。
你需要係工人,仲要係免費,最好識搵錢畀你。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊