自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

子爵府

我女無過度活躍,專注力高,最近工作上要睇法律文件,佢一睇就瞌眼瞓。
佢朋友有過度活躍,反而讀到law(高gpa),做完運動先溫到書(要放完電先專注到),學業健康兩得,精力非常旺盛

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-11 10:41
好好用正確方法教導ADHD小朋友,佢哋唔差,好多都有自己強項,只係有待發掘,其實同其他小朋友一樣,教識佢 ...

請問你仔幾歲開始食藥?
我姪仔食藥半年多,其實本身成績中上(又唔係所謂天才嗰類),亦可能本來阿嫂跟學業好足,不過自理能力明顯差,到P3因為發覺佢明顯唔識同人相處,即係同輩應該有傾談話題,佢只享受亂跑嗰種幼童玩法,所以明顯冇朋友,亦發覺間中受欺凌(佢自己唔知,唔識分)。
當阿嫂擔心佢社交係長遠問題(將來工作都要接觸更複雜嘅人際關係),佢老公又唔明又唔識幫,最後決定搵我一齊帶個仔(我姪仔)睇私家精神科,開始食藥。
但可能本身成績唔差,而醫生話改善人際關係需要小朋友累積經驗去學習,所以又冇咁快見到效果。

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-11 16:36
佢一出世已有心漏症,所以一直跟開政府兒科。bb時已非常活躍,未學行先學琴(爬高), 任何時候都無時停, ...

ADHD係冇左某d執行功能,所以每個case都可以大分別,有多例子係成績差(我姪仔ADHD反而成績尚好),又有大比例係社交問題,因為佢哋大多表達能力弱又亂,唔識同人溝通(掛住自己講),所以冇任何幫助下,最擔心係社交問題,呢樣就唔止有冇朋友,係唔識睇人眉頭眼額,俾人玩又唔知,自己得罪人又唔知,係擔心長遠可能大影響。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

fupigpig 發表於 23-8-12 15:32
ADHD係冇左某d執行功能,所以每個case都可以大分別,有多例子係成績差(我姪仔ADHD反而成績尚好),又有大 ...

影響社交通常係 ASD,ADHD 而令社交弱,比較少。

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 15:26
請問你仔幾歲開始食藥?
我姪仔食藥半年多,其實本身成績中上(又唔係所謂天才嗰類),亦可能本來阿嫂跟學 ...

我仔係到中學先食藥,而佢從細到大社交能力好,容易識朋友,社交能力同藥物沒有太直接關系。
首先ADHD有3個特徵,過動,衝動,唔專心。並沒有社交能力不足這問題,佢哋有時會得罪朋友,是因衝動性格,又大動作,容易整到人,而且多多事會搞同學朋友嘅野,先至出現朋友唔鍾意佢哋,ADHD一般鍾意同人互動嘅。而且藥物係令ADHD患者可以專心一啲,自制能力高一啲,唔會幫到社交,只係衝動少啲,無咁易做錯野得罪人。

反而另一類SEN有社交問題嘅係自閉譜系,佢哋理解唔到一般人想法,唔識同人相處,有啲ADHD同時有自閉傾向,你姪仔連被欺凌都唔知,可能要再探討一下。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

wan_sosin 發表於 23-8-12 15:51
我仔係到中學先食藥,而佢從細到大社交能力好,容易識朋友,社交能力同藥物沒有太直接關系。
首先ADHD有3 ...

同意,我個仔係比較少衝動嘅ADHD,佢社交能力好強。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-8-12 15:57
同意,我個仔係比較少衝動嘅ADHD,佢社交能力好強。

我仔明顯三樣齊存,所以衝動會搞到人哋,但佢識去道歉,所以朋友會接受佢,如果大家都貪玩就更無問題。
上到中學反而靜咗好多,專注力不足變成最明顯。

男爵府

我仔好鍾意識朋友,會主動同人傾計,但佢因為比較固執同自我,所以好易同其他小朋友有argue,好多時玩玩下會互相嬲對方。同埋佢幾麻煩,就係好記仇,例如去公共泳池游水,如果有小朋友整到佢幾次,佢會潑返人地,我講左幾十次公眾泳池就係咁,但佢仍然係咁,我都唔知點算好。 不過佢唔會主動去挑釁人地。
佢到依家仲係跳跳紮,一離開屋企就一枝箭咁跑左去。果日做評估,姑娘話佢pat pat掂住籮柚唔超過三分鐘,又成日插嘴,又係咁催做完未,走得未。

珍珠宮

我姪仔係嗰種明顯唔知人哋覺得佢煩,所謂傾偈就享受自己講,唔專注人哋講乜,所以不可能達到「互相交流」嘅階段。
但佢就好鍾意交朋結友,會主動周圍吹水!
其實已睇緊私家精神科,完全冇ASD徵狀。而ADHD佢都係偏向ADD情況較明顯,所以專注力只重心喺喜好上。

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 16:21
我仔好鍾意識朋友,會主動同人傾計,但佢因為比較固執同自我,所以好易同其他小朋友有argue,好多時玩玩下 ...

我姪仔就唔記仇,但係好記住人地對佢少少少嘅好,佢去到邊都係最主動搵人玩、吹水,但可能佢已經9歲、10歲,喺呢個年齡層當中,會較多深入d嘅傾談、內容較仔細、有感情,亦識得婉轉表達顧及對方感受⋯等等,我姪仔就講嘢明顯「好表面」、「直接」。
如果直述嗰類,如考oral對答、oral presentation嗰d情況,佢係掌握得好好。

珍珠宮

pauline_c 發表於 23-8-12 15:48
影響社交通常係 ASD,ADHD 而令社交弱,比較少。

如果初小就直頭唔多覺社交問題,因為佢係帶動氣氛嘅開心仔,佢係好主動同人交友,所以我地觀察+睇私家精神科都排除ASD。
阿嫂都係發覺佢「想」多朋友,而佢唔識同同學相處。
睇緊私家精神科,ADHD係會頗大機會影響社交,因為佢觀察能力不足下,唔識/唔認真理解對方感受,同人溝通能力不足。即係9歲時,人地問佢件衫係咪好肉酸,佢係會直接講,唔識婉轉表達(唔係講大話)去令對方明白而又感覺良好。

男爵府

fupigpig 發表於 23-8-12 16:37
如果初小就直頭唔多覺社交問題,因為佢係帶動氣氛嘅開心仔,佢係好主動同人交友,所以我地觀察+睇私家精神 ...

乜原來adhd係咁嗎?但我又奇怪啦!因為我仔應該都係adhd?但佢係世界仔,見人講人話,見鬼講鬼話。但佢又唔似自閉果類。定係adhd都有幾種唔同嘅呢?

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 16:21
我仔好鍾意識朋友,會主動同人傾計,但佢因為比較固執同自我,所以好易同其他小朋友有argue,好多時玩玩下 ...

小二好細個,男仔跳跳紮其實好平常,跳到小六都得,呢幾年疫情,小朋友長大得慢咗,中一仲要老師管!
同人爭拗都正常,就係經過呢啲事情,小朋友慢慢會學識同人相處,社交能力就係咁樣建立,當然當中需要父母引導,而家講完好似佢無太大改善,但日子有功,講下講下,加上佢會長大嘅,慢慢就會好。你囝囝會插嘴其實係聰明嘅。頭腦轉得快,只係又係要慢慢教囉。得7,8歲想佢有幾懂事呢?成長要過程嘅,中學生都未得啦!其實佢做到專心已唔太擔心!因為衝動同過動隨著年紀會改善,到十幾歲唔會再係港鐵車箱攬住條柱轉圈,但專心唔到就真係影響生活同學習,我仔咩都話唔記得!

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 16:23
我姪仔係嗰種明顯唔知人哋覺得佢煩,所謂傾偈就享受自己講,唔專注人哋講乜,所以不可能達到「互相交流」 ...

咁可能同佢性格有關亦唔定,每個人有佢强弱項,SEN都要加埋性格去睇。
我仔細個都只注意佢鍾意嘅事,其他事佢覺得好煩,唔會花心機去理。

男爵府

wan_sosin 發表於 23-8-12 16:58
小二好細個,男仔跳跳紮其實好平常,跳到小六都得,呢幾年疫情,小朋友長大得慢咗,中一仲要老師管!
同人 ...

多謝你一直覆我,其實我一直被佢困擾, 因為我覺得佢同其他小朋友唔同,人地細路幼稚園時已很乖,但佢好似成身有野咬咁,無法停落嚟,就算訓緊覺,佢都成日紮醒或者失眠,試問六歲小朋友竟然失眠 聽落都好震驚。
九月佢會轉校,我好擔心當新學校知道原來佢有adhd時唔知會點。(面試果日佢唔知點解非常正常,坐定定有問必答,仲答得好大體)

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 16:45
乜原來adhd係咁嗎?但我又奇怪啦!因為我仔應該都係adhd?但佢係世界仔,見人講人話,見鬼講鬼話。但佢又唔 ...

我原本知都好表面,直至阿嫂搵我傾,爸爸(我哥)又唔明唔識幫手,咁我都入埋d SEN group搵家長互相瞭解。原本諗住成績、性格都冇野(成績係幾好、性格又樂天),真係唔知ADHD原來影響社交。直至搵到同路人,情況近似,佢都係睇私家精神科,醫生確實係有講ADHD長遠對社交有大影響,甚至有d影響到其他性格問題。
YouTube都好多片,內容係真嘅香港精神科醫生解說,我覺得值得參考。反而其他用家意見(包括我),「非專業意見」要再三分析,大前提係食藥/唔食藥問題,我個人覺得好視乎個別情況決定,唔係絕對地食/唔食才最好,e.g喺外國教育配套,甚至讀香港國際學校再自請shadow⋯環境因素

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-8-12 17:07
咁可能同佢性格有關亦唔定,每個人有佢强弱項,SEN都要加埋性格去睇。
我仔細個都只注意佢鍾意嘅事,其他 ...

係呀,ADHD真係可以N個情況!
加上ADHD唔一定代表佢「專注力比人少」,大家塊餅一樣size,一般人會平均分嚟食,ADHD可能俾晒一個人食。所以佢某個項目甚至表現非常突出,但其他簡單野反而一鑊泡⋯
頗明顯就係日常生活,一d唔起眼嘅小事,反而冇心做好(其實明明勁簡單)

珍珠宮

lukelukeu 發表於 23-8-12 17:09
多謝你一直覆我,其實我一直被佢困擾, 因為我覺得佢同其他小朋友唔同,人地細路幼稚園時已很乖,但佢好似 ...

我好明白你嘅困擾,見到你就似見到10年前嘅我,頭都大!
我仔都有睡眠問題,幼兒時有夜驚半夜狂喊,接近兩歲已瞓唔到晏覺,夜晚又瞓唔著覺,大大下有頭痛,要睇醫生覆診,現在經常失眠,參與咗港大對ADHD青少年失睡個研究項目。
你小朋友係幾聰明,頭腦轉得快都可能令佢唔鍾意停低嘅原因之一,個腦同身心都有啲唔協調,有無固定做運動?
我仔5歲開始固定練跑步,有啲幫助嘅,跑到而家10年啦!運動對ADHD係幾好嘅!
對於轉新學校應該唔需要太擔心,而家SEN十分普遍,就算1A中學,名校都一樣有呢類學生,只要家長同學校合作,有適當處理小朋友問題,一樣可順利學習,繼續升學。

珍珠宮

回覆樓主:

之前講關社交,我仔細個都有上下社交班,學懂一些相處原則都有幫助,例如「不傷害自己,不傷害別人,不破壞有用物件」,對小朋友簡單又容易明白。有段時間我同個仔差不多晚晚講一次,洗腦咁教佢。
我搵好多書睇,有得上堂學就去上堂,小朋友細個自己或未有能力學,惟有大人學懂去教佢,辛苦咗十幾年,近年先開始比較放心,要花無數心機陪住佢哋長大,佢哋比普通小朋友遇上嘅困難比較多。

珍珠宮

fupigpig 發表於 23-8-12 17:27
係呀,ADHD真係可以N個情況!
加上ADHD唔一定代表佢「專注力比人少」,大家塊餅一樣size,一般人會平均分 ...

我教個仔煮個即食麵,教十次都唔識,佢仲要抄埋notes都未掌握,我仔就整體都唔太專心,連有興趣嘅事都無耐性,所以打機都唔叻,佢自己都咁講。這個都是斷症嘅其中一個原則。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊