自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HappyHappyMa 發表於 23-9-1 18:49
關晒全屋窗,好焗,已經開咗風扇。啲窗想開條罅又吹返埋

無閂過

goldpiglet    發表於 23-9-1 19:27

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

HappyHappyMa 發表於 23-9-1 19:02
無知一答,分體機個扇葉喺出邊轉動,驚啲強風或逆風會吹壞個扇葉

所以我都唔知應唔應該開
我老公都係咁講,所以我打算今晚都係開風扇算

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

開左

大宅

回覆樓主:

我都係等今晚午夜轉風勢才開,穩陣起見

侯爵府

BK Milk勳章

開冷氣 = 壓縮機 同個風鬥力
加埋如果電壓不穩就收工
有褲著啦~~~

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

謝謝各位的解答,今晚訓覺再睇下點。

子爵府

牛年勳章

視乎系唔會當風位

唔好開冷氣?

2018年風暴山竹襲港時,有窗口式冷氣機吹到搖搖欲墜。

事實上,強風可使冷氣機摩打反方向運轉。如冷氣機正在運作時,可能使摩打跟強風「鬥力」,會弄壞冷氣機甚至過熱起火。尤其位處當風位的冷氣機,不宜於打風期間使用。

https://topick.hket.com/article/3605269/%E3%80%90%E9%A2%B1%E9%A2%A8%E6%B6%88%E6%81%AF%E3%80%91%E5%AE%B6%E5%B1%85%E9%98%B2%E9%A2%A8%E6%8E%AA%E6%96%BD5%E6%8B%9B%E4%BD%A0%E8%A6%81%E7%9F%A5%E3%80%80%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E6%89%93%E9%A2%A8%E5%94%94%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E9%96%8B%E5%86%B7%E6%B0%A3%EF%BC%9F

大宅

開咁成日啦

珍珠宮

卓媽 發表於 23-9-1 19:22
因為如果在當強風位,有機會令冷氣機反方向運轉,如冷氣機處於運作狀態可能導致摩打與強風 「鬥力」,引致 ...

我仔房部日立小涼伴就係山竹時打壞左
所以我有陰影,打8號就唔敢開,我地向東南偏東,食正風
如果唔當風緊係開得

子爵府

TinyTomato 發表於 23-9-1 18:51
我十號風球都照開冷氣

我都係

水晶宮

.
attach1/tmp/phpajafQS

珊瑚宮

makmak12345 發表於 23-9-1 19:22
咁好風 唔洗開

關左窗 好風都冇用 你晤好話我知你開住窗吹緊風喎!

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

從來打風都照開冷氣

子爵府

我冇諗過唔可以開冷氣

珍珠宮

點解會有呢個疑問?你之前咁多年打風都冇開冷氣?

水晶宮

會開

大宅

2024年龍年勳章

Williamkwan125 發表於 23-9-1 19:11
琴晚到而家,冷氣會否過勞

家有毛孩,呢十幾年嚟 6-8 月冷氣開足 24hr, 暫時仲未壞。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Williamkwan125 發表於 23-9-1 19:11
琴晚到而家,冷氣會否過勞

冷氣連續開七天、十天、設計上絕對冇問題~

原理同雪櫃一樣、雪櫃一年365日、都不斷電的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

照開

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

紅酒 發表於 23-9-1 19:33
視乎系唔會當風位

唔好開冷氣?

鬥力反方對、當然唔得啦~

我是指冷氣機、沒有運轉的情況下~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊