自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

MissMaMa 發表於 23-9-8 15:25
而家啱啱都有額外3000里,有冇收到CX email?

登記咗喇原來我無㩒接收宣傳郵件一直都無收過e-mail,都係睇「小斯」fb先知道啲筍嘢不過呢個唔係好明佢點玩法,唔知用渣打國泰日常簽賬同埋匯豐RC兌換計唔計呢
attach1/tmp/phpexSJqh

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 15:35
登記咗喇原來我無㩒接收宣傳郵件一直都無收過e-mail,都係睇「小斯」fb先知道啲筍嘢不過呢 ...

應該就咁轉信用卡積分就有額外里數,好似之前5月個活動咁。另外完成其他指定類別嘅活動,有多300分
attach0/tmp/phpV3BzKs

珍珠宮

ilovepizza 發表於 23-9-8 03:51
實體店碌卡有得揀碌卡定唔碌卡,乜仲有得揀碌咩貨幣咩?Amazon jp網購就見過
...

有好耐啦

珍珠宮

nanalam 發表於 23-9-8 08:44
上星期去完台灣。簽咭嘅時候店員叫我揀結賬貨幣,懵揀咗 HKD。另外酒店簽咭冇叫我揀,用咗 TWD 結賬。之後 ...

我上次喺台灣機場免稅店,個職員猛叫我用港幣結算。但我一早知利弊,所以唔受佢昆。

***港幣rate係商家自定出嚟,一定唔抵!

珍珠宮

fannymama123 發表於 23-9-8 12:05
用銀聯就抵。。。visa master要收charge

唔一定。 恒生/滙豐既銀聯卡,一樣收同 visa/master 一樣既手續費。

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 13:12
mastercard都要睇係邊間銀行,我30/7網購買JR PASS簽恒生Mpower,佢夠膽死兌0.057591(當時電匯匯 ...

食水好深, 我check返信用卡月結單,30/7簽,都係兌大約0.0559
attach0/tmp/phpYlrhag

琥珀宮

fannymama123 發表於 23-9-8 12:05
用銀聯就抵。。。visa master要收charge

信用卡結單外幣入賬既結算港元已包括charge ,計埋都抵過在當地用港幣簽賬

珍珠宮

回覆樓主:

yen

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我一定係用外幣結算

珍珠宮

玩具勳章

ilovepizza 發表於 23-9-8 03:51
實體店碌卡有得揀碌卡定唔碌卡,乜仲有得揀碌咩貨幣咩?Amazon jp網購就見過
...

有 揀外幣

侯爵府

MissMaMa 發表於 23-9-8 16:01
食水好深, 我check返信用卡月結單,30/7簽,都係兌大約0.0559

你呢個係匯豐?咪係囉,都係匯豐集團,唔明點解恒生貴咁多所以之後簽外幣都唔用佢啦,係貪佢&渣打國泰用完有得lock咭安全啲啫

琥珀宮

hfl2000 發表於 23-9-8 13:12
mastercard都要睇係邊間銀行,我30/7網購買JR PASS簽恒生Mpower,佢夠膽死兌0.057591(當時電匯匯 ...

唔關銀行事,手續費 已定1.95%,exchange rate 係跟 MasterCard
attach1/tmp/phpQz8zpI

象牙宮

MissMaMa 發表於 23-9-8 16:01
8月26日用銀聯係0.0539無手續費.

侯爵府

MissMaMa 發表於 23-9-8 15:43
應該就咁轉信用卡積分就有額外里數,好似之前5月個活動咁。另外完成其他指定類別嘅活動,有多300分

...

你呢個係咩活動?我應該錯過咗啦,我得2500里數呢個咋(簽賬滿$1萬)。
但今次呢個要求係儲夠里數先至有bonus,就唔知佢點計喇。

attach1_sign/tmp/phpMmLebb

珍珠宮

回覆樓主:

用hkd 會俾人搵笨

侯爵府

木土土 發表於 23-9-8 16:30
唔關銀行事,手續費 已定1.95%,exchange rate 係跟 MasterCard

但#46樓有jm話係同一日用匯豐唔駛我咁貴喎

珍珠宮

mercurycc 發表於 23-9-8 16:39
8月26日用銀聯係0.0539無手續費.

8月尾yen 跌好多,當時兌0.053x,7月尾yen 貴好多,兌0.055x。所以好難比較,要同一日簽先比較到。

不過就算Visa係有手續費,我都會選擇用 HSBC VS,因為我all in 賞世界(外幣簽賬),再加埋HSBC Promo ,回贈都非常唔錯,會比用銀聯更好(利申:我本身都有銀聯卡)
attach0/tmp/phpMFYBzH
attach1/tmp/phprf1WqI

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 16:22
你呢個係匯豐?咪係囉,都係匯豐集團,唔明點解恒生貴咁多所以之後簽外幣都唔用佢啦,係貪佢&渣 ...

係,我簽HSBC Visa Signature

珍珠宮

hfl2000 發表於 23-9-8 16:40
你呢個係咩活動?我應該錯過咗啦,我得2500里數呢個咋(簽賬滿$1萬)。
但今次呢個要求係儲夠里數先至有bonu ...

係四五月嘅CX Promo,我轉3000 HSBC RC,就有額外4000里。

同而家呢個 promo差不多
attach0/tmp/phpr2Eb0o
attach1/tmp/phpORC4Bg

侯爵府

MissMaMa 發表於 23-9-8 16:56
係,我簽HSBC Visa Signature

oic,咁睇好似visa個rate靚過master

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊