自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

複式洋房

katrinamama 發表於 23-9-18 23:44
樓主,你要堅持呀!要去娘家好好坐月,心情要保持輕鬆

我就點都會返去,不過而家對住佢心情真係唔好,佢而家嬲到瞓覺,我諗住聽日返屋企!完全一啲都唔開心

男爵府

c.c12 發表於 23-9-18 23:00
話說我同我老公講話要返我媽果邊坐月,我媽啲野都準備好哂,我老公聽完個樣變哂…我媽其實一早就同我講坐月 ...

我返娘家坐月,完全冇問題。因為C6返shift,放產假已回娘家, 作動時屋企人可陪我入院,C6收早就來睇我地,完全冇問題。媽咪幫手補身,湊B餵奶冲涼我自己做番.
利申 : 我兩公婆自己住的

複式洋房

bvbb 發表於 23-9-18 23:45
我返娘家坐月,完全冇問題。因為C6返shift,放產假已回娘家, 作動時屋企人可陪我入院,C6收早就來睇我地, ...

咁咪好,你老公又體諒你,非常唔錯(emoji)

男爵府

c.c12 發表於 23-9-18 23:46
咁咪好,你老公又體諒你,非常唔錯(emoji)

支持樓主返娘家坐月,最緊要坐月補好身子,為母則強。將來湊小朋友時便會體會到阿媽唔病得,因為靠妳湊小朋友,豬隊友信唔過架,所以補身非常重要。

水晶宮

c.c12 發表於 23-9-18 23:32
佢有啊

所以可能佢覺得你走咗去,佢又睇唔到bb, 又照顧唔到你,而且覺得好無面(照顧不週令你要走返娘家)

複式洋房

bvbb 發表於 23-9-18 23:52
支持樓主返娘家坐月,最緊要坐月補好身子,為母則強。將來湊小朋友時便會體會到阿媽唔病得,因為靠妳湊小 ...

多謝你哋,同你哋傾完真心好好多,希望之後佢可以明白

複式洋房

Nbs 發表於 23-9-18 23:52
所以可能佢覺得你走咗去,佢又睇唔到bb, 又照顧唔到你,而且覺得好無面(照顧不週另你要走返娘家)
...

冇辦法,始終坐月真係要坐好佢,但係佢唔肯返我媽果邊我又冇辦法!因為點都要返去我媽度坐月,唉!等佢自己慢慢考慮,我就企硬返去的

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只能說:各處鄉村各處例。
我娘家一定唔可以返去坐月,否則真係會累全家⋯⋯不過你老公純個人喜好,就唔係呢個case。
利申:媽媽好錫我,寧願日日來我家照顧我,我都唔可以返娘家坐月。

珍珠宮

c.c12 發表於 23-9-18 23:45
我就點都會返去,不過而家對住佢心情真係唔好,佢而家嬲到瞓覺,我諗住聽日返屋企!完全一啲都唔開心
...

你話男家喺無啖好食,講男家唔好,自己女家最好…老公心有不滿
其實你可以話掛住媽媽,唔需要講自己喺男家得兩個餸,無啖好食
況且,餸菜唔啱你口味,你自己煮都可以

返娘家食飯當然無問題
但平日婚後返娘家住的確有影響

坐月係特別情況,我支持返娘家坐月嘅
你可以話唔想辛苦奶奶,因為生完bb坐月唔踎得、唔可以成日濕水
坐月要煮月子餐、煲薑醋、煲薑水沖涼…
唔想奶奶辛苦

兩夫妻有矛盾好平常,心平氣和去尋求共識,將來有小朋友仲多問題發生
未傾好就唔應該自行返娘家
溝通時表達出自己需求,而唔係指責(男人唔明坐月有幾重要,男家無啖好食)
溝通時嘅語氣同態度係重點

複式洋房

加菲貓3 發表於 23-9-18 23:30
傳統話唔返得外家,係外家唔喜歡,但男家係無影響既,你老公會錯意

佢都傻傻地!佢自己唔聽人講野!覺得自己講嘅嘢係啱咁 真係同佢傾都血壓上升!!

子爵府

datejust 發表於 23-9-18 23:11
梗係自己阿媽照顧最好最方便啦!
奶奶可能都唔想照顧咁多,所以唔反對,妳估唔辛苦㗎!

Agree
要照顧人地個女,真係未必個個肯,仲有個初生b,諗起都攞命
老公又冇本事請專人黎照顧個老婆,仲掉番轉唔高興,叫佢食自己啦

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

傳統,女仔返娘家坐月會食窮外家。

而薑醋,bb媽媽爸爸,唔可以出錢煲,, 要長輩煲, 派親戚,係表示bb出世有人祝福

複式洋房

秋天與楓葉 發表於 23-9-19 00:01
你話男家喺無啖好食,講男家唔好,自己女家最好…老公心有不滿
其實你可以話掛住媽媽,唔需要講自己喺男家 ...

我呢啲都係收埋係心入面,我剩係講話掛住我媽爸,我話想返去住一排,我有同佢講,坐月我都唔好意思叫你媽咪幫我,始終冇咁好,我話係我媽果邊都易開口….跟住佢就開始鄒哂眉!話冇人會返娘家坐月~然後又話冇人結咗婚都成日返娘家,我話又唔係成日,先唔好好講結婚住,坐月都係坐一個月姐,佢都唔肯…..
不過我就同佢講坐月我就一定會返娘家,你想同我一齊返既就一齊,唔想既,你就上嚟睇下個b 你考慮下,其實我咩都係同佢講聲,唔會就咁直接返去我媽果邊!我話我遷就你你都要遷就返我!等佢自己慢慢諗下。方法都俾咗佢了

子爵府

2024年龍年勳章

你可跟老公講, 吾返女家坐月, 咁要請個陪月來, 24小時服務, 最少要3萬元, 叫佢諗掂條數至講

公爵府

牛年勳章

c.c12 發表於 23-9-18 23:45
...

大個個肚就唔好谷住喇!嬲到瞓唔着冇覺好瞓好唔抵架!笑返喇!慢慢同佢傾下,唔好開口埋口冇啖好食,唔好咁喇,可能佢好介意呢!
試下從奶奶方面入手,話奶奶辛苦要煮要煲又冇覺好瞓、奶奶都冇反對(甚至係支持)我返外家坐月…
再講,我想食阿媽煮嘅野(唔好話奶奶煮野唔岩食、唔好食、冇野食…之類嘅說話)
唔知你仲有幾耐生得喇!不過真係要預早講清楚,唔好夾硬黎,第日大家心裏有條刺就唔好喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

複式洋房

Queenie_0012 發表於 23-9-18 23:58
只能說:各處鄉村各處例。
我娘家一定唔可以返去坐月,否則真係會累全家⋯⋯不過你老公純個人喜好,就唔係 ...

其實自己媽媽係最好的~又知你心意,又隨時歡迎你…就算幾辛苦都想好好咁照顧你…
只係我老公唔明白~可能遲啲就會明(累)

複式洋房

Carol999 發表於 23-9-19 00:16
大個個肚就唔好谷住喇!嬲到瞓唔着冇覺好瞓好唔抵架!笑返喇!慢慢同佢傾下,唔好開口埋口冇啖好食,唔好 ...

知道~~呢啲心底話我完全冇同佢講架,我自己係度呻完就算,因為我都係考慮佢感受,我唔會話佢屋企人煮野食冇啖好食~只係一時火起~係度講咗出嚟

等佢自己再諗下,我都唔諗咁多了

複式洋房

Marians 發表於 23-9-19 00:13
你可跟老公講, 吾返女家坐月, 咁要請個陪月來, 24小時服務, 最少要3萬元, 叫佢諗掂條數至講 ...

佢果時都有睇陪月果啲,我話你唔使睇!你唔會搞得掂

複式洋房

honthont 發表於 23-9-18 23:40
你都係住一個月啫, 你媽全天侯照顧你
老公陪你坐月咪最多放工後幫手, 咁日間點算, 有時要R痕/漏m吾通叫奶奶 ...

我就真係唔好意思開口叫我奶奶幫~就算我奶奶肯我都唔好意思~我係完全唔想麻煩到佢哋~

佢話坐月係我最需要佢,佢話有邊個老公唔想第一個幫佢換片 喂奶 咁我同佢講 我話你唔同我一齊返去,咁唯有你自己收工過嚟睇呀b
講真我知佢想見到個b想照顧個b但最大問題我已經同佢講左~坐月我真係要坐好!一世架 !身體好緊要!我本身身體都唔係話好強壯!佢自己都知道!

但我唔明點解佢咁執着~佢又話我家姐係度又話出出入入唔方便 咁我呢??我都係住緊你屋企 我都要出出入入 我自己都唔方便 我自己都要習慣 你既問題我經歷緊喇 話佢又唔接受 又開始冇耐性咁 我有時真係嘔血

公爵府

牛年勳章

c.c12 發表於 23-9-19 00:21
知道~~呢啲心底話我完全冇同佢講架,我自己係度呻完就算,因為我都係考慮佢感受,我唔會話佢屋企人煮野 ...

係呀!係度呻下好喇!有時d男人好鬼麻煩又小氣架!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

首頁
12345...16

尾頁

跳至