自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

tingtingalex 發表於 23-9-23 08:55
見醫院 普通科都用電子付款
所以問點解普通西醫冇!

一間小小嘅普通科診所點同一間大醫院比呀

伯爵府

tingtingalex 發表於 23-9-23 08:55
見醫院 普通科都用電子付款
所以問點解普通西醫冇!

醫院係集團式經營
同診所比較唔到
其實好多集團式診所都有電子支付

伯爵府

bigbighei 發表於 23-9-23 08:54
係咪有手續費或者行政費要收?

碌卡同八達通都收手續費

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chanti 發表於 23-9-23 08:52
原來係咁咁裝修、的士等呢?

其實、漏稅/少報稅人事、除非一世少買樓、如果買樓full paid或持有多個物業、稅局主任會出信、請他上稅局解釋、金錢來源、如果推説是從澳門賭塲輸、一律不承認、因為賭塲輸多贏少、除非是六合彩、三重彩這些有電子記錄......

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

大力大力 發表於 23-9-23 08:50
又玩針對~

BK就是有妳這种會員、令到人氣越來越少~

我唔係做生意
而大力叔經常分享你做老闆嘅野,而你又答「少報稅」,我回覆叫問你,請問有咩問題?

會唔會係你針對我亂發脾氣?
請你,唔好搵我岀氣

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

如果慳手續費醫生賺咁多都慳哩啲,樓下賣燒賣都有8達通

男爵府

回覆樓主:

要有幾無知先至會話診所收現金,唔使交咁多税。

我睇嘅醫生係可以收信用卡嘅,信用卡都係電子支付嘅一種。

香港地唔係剩係得微信支付,同埋支付寶先至係叫電子支付囉。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

fong2005 發表於 23-9-23 07:25
如果單純怕益左醫生免稅
你地可以問醫生拎收據
咁⋯醫生就唔敢唔報你喱筆收入

又係喎,我都唔明點免稅,咁多耳目(員工),病歷同登記記錄,唔會咁煩呢方面落手

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

chanti 發表於 23-9-23 08:52
原來係咁咁裝修、的士等呢?

的士相比醫生都是少數目~

其實社會好多行業、都是以收現金為主、如街市檔口、小販、裝修、茶餐廳、小商店.......每日收大量現金、他們有一個公通點、一定要領有商業登記、而商業登記持有人或公司、每年都要向稅局報稅、有限公司更要有牌核數師、簽名作實......

如果每年都向稅局報稱、公司年年蝕錢、稅局會叫你上去問你,為什麼仲要做落去?

所以這些收現金的公司、每年都會繳納一些稅款、上去給香港政府~

至於我公司是有限公司、在法例容許之下衹是把自已架車、用公司登記、飯單可以入公司數、其他都是、如實申報~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mariefish 發表於 23-9-23 09:22
又係喎,我都唔明點免稅,咁多耳目(員工),病歷同登記記錄,唔會咁煩呢方面落手
...

醫生稅一定要報、會計師會幫醫生做到盤賬、在合理之下申叝~

買基金真係好傷

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

polliebb 發表於 23-9-23 09:13
如果慳手續費醫生賺咁多都慳哩啲,樓下賣燒賣都有8達通

如果病人以信用卡付款、VISA 收3% 、以前運通收5%、即一百萬付3萬手續費、假設醫生每個月收入150萬、每年手續費、便是50多萬了~

珍珠宮

虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-9-23 09:28
如果病人以信用卡付款、VISA 收3% 、以前運通收5%、即一百萬付3萬手續費、假設醫生每個月收入150萬、每年 ...

每個月150萬,每年1800萬,俾45萬好多?跟比例啫,賣燒賣收入低手續費咪低

侯爵府

回覆樓主:

信用咭要收幾個percent手續費的

子爵府

polliebb 發表於 23-9-23 09:32
每個月150萬,每年1800萬,俾45萬好多?跟比例啫,賣燒賣收入低手續費咪低
...

每年1800萬,除銀行手續費,仲要交稅,點只45萬

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

polliebb 發表於 23-9-23 09:32
...

八達通收、支付寶......手續費收約 0.6~1%~

而國內微信及支付寶、是完全不收手續費、所以亦可以解釋到、為什麼香港商戶、不喜歡客人用電子支付~

買基金真係好傷

子爵府

yan12345678 發表於 23-9-23 08:19
其實佢點避稅呢,佢哋每年都要搵核數師做條數出嚟㗎,核數師係會根據佢嘅營業額做條數出來,就算收現金都會 ...

醫生診所不可以是有限公司經營,等同律師,要有個人責任。

珍珠宮

虎到金來勳章

lovedgs 發表於 23-9-23 09:37
每年1800萬,除銀行手續費,仲要交稅,點只45萬

45萬唔係我計,況且只係講手續費,唔係講緊開支

侯爵府

我睇過的中環專科都祗收現金,但因生意太好,要等好耐,所以我注意到如果做白內障手術果類,佢就可以收信用卡,可能銀碼大。

收現金令我覺得唔方便係要袋定幾仟上去,唔夠就要去㩒錢lor

之於話如果因為咁唔幫襯,我相信我睇開嘅醫生唔會在意,仲有姑娘一定主動比收據的。

珍珠宮

虎到金來勳章

大力大力 發表於 23-9-23 09:38
八達通收、支付寶......手續費收約 0.6~1%~

而國內微信及支付寶、是完全不收手續費、所以亦可以解釋到 ...

關國內咩事?

子爵府

mariefish 發表於 23-9-23 09:22
...

如果醫生被稅局調查,都會以病人病歴卡點算計收入,就是要做咁煩複工作才追番七年稅。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊