自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

三文魚應該唔可以喺淡水養
新疆養嗰啲可能係淡水嘅紅鱒魚?

象牙宮

bobomia 發表於 23-9-29 17:06
來自天山冰川雪融水,純凈冷涼的水體可以阻斷寄生蟲的生長,也適合三文魚這種冷水魚的人工養殖。

新疆遠離大海,沒有海水資源,氣候乾旱,植被稀少,如何養殖海鮮?

新疆是古地中海海退後形成,地層含有鹽分, 地表水質與海水非常接近。新疆冬天比較寒冷,這種人工海產養殖方式採用溫室養殖池,溫度設置在25℃左右。

有新疆水產公司在鹽鹼地上建起智能生態海產養殖基地按照海水礦物質比例,在鹽鹼水裏添加微量元素和益生菌,調試出適合不同海產品生長的人工海水,養殖出羅非魚、石斑魚、南美對蝦、鮑魚、龍蝦、斑節蝦、青蟹等海產品。

這些海產品先在室內培養,按照生長周期,等魚苗、蝦苗大小合適和溫度適宜的時候,再投放至室外魚塘。技術人員平時通過平板電腦操作,就能實現自動化餵養。

用人工海水養殖出來的海鮮,鮮味、口感都很好。以鹽鹼水養的蝦為例,這種蝦風味獨特,肉質鮮甜又不失淡水蝦的彈性。

新疆是全國聞名的瓜果之鄉,但如今在水產養殖領域取得顯著進展,依靠的是科技領域的創新與突破;智能生態海產養殖基地

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

新疆産“海鮮”火出圈南美白對蝦、三文魚、大螃蟹……這些原本該在海里長大的海鮮居然在“離海最遠的地方”生長並迎來大豐收,還銷往全國市場以及俄羅斯 …

海水資源從何來?利用鹽鹼地調配出「人工海水」
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

畀面勳章

tutik 發表於 23-9-29 17:37
正!唔知香港幾時先有得享用!

期待中。。。

珍珠宮

就算可以 佢咁做既做即係破壞佐成個天山的環境 同生態系統
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

2024年龍年勳章

Bbpig2014 發表於 23-9-29 20:10
題外話, 新疆養嘅係會放心好多, 不過總有貪心人做假 (大6專長):

-------------------------------------- ...

其實你有冇睇內文?
6人被捕,3個南亞,其餘3個分別係香港和大陸人
點解又要強調"大陸專長造假"??

子爵府

bigbighei 發表於 23-9-30 12:52

上面有jm 轉載點解新疆可以養海水魚,喺佢本身的土地原先喺古代的海洋退後形成的鹽鹼地,只是利用佢原有的環境而改善生態,有幾破壞呀?

大宅

Bbpig2014 發表於 23-9-29 20:10
題外話, 新疆養嘅係會放心好多, 不過總有貪心人做假 (大6專長):

-------------------------------------- ...

有人的地方就有壞人、騙子,大陸有,香港有,台灣有,美國有,歐洲有!

不過大陸專有的只有漢奸!

侯爵府

Png 發表於 23-9-30 13:04
其實你有冇睇內文?
6人被捕,3個南亞,其餘3個分別係香港和大陸人
點解又要強調"大陸專長造假"?? :igive ...
其實你有冇睇清楚我啲我寫乜嘢?
首先我冇話過呢單案嘅犯案人係乜嘢人, 重點只係大陸好多假嘢, 你唔係想扮唔知吖嘛?!

子爵府

2024年龍年勳章

Bbpig2014 發表於 23-9-30 13:10
其實你有冇睇清楚我啲我寫乜嘢?
首先我冇話過呢單案嘅犯案人係乜嘢人, 重點只係大陸好多假嘢, 你唔係想扮 ...

我知,好清楚你寫咩

侯爵府

patekp 發表於 23-9-30 13:09
有人的地方就有壞人、騙子,大陸有,香港有,台灣有,美國有,歐洲有!

不過大陸專有的只有漢奸!
最尾嗰句我同意呀, 大6最多漢奸同崇洋國民

珍珠宮

回覆樓主:

其實中國絕對有能自給自足,係時候要加強食品質量嘅管理同追求,俾番國民多D信心,尤其愈來愈多城市追上一、二線,唔好成日令人覺得,要去其他國家,先食到天然優質嘅農產品~
利申:我都中意返內地嘅超市買野,所以唔係話內地唔好,而係事實,大部分點解中意去旅行,除左玩,就係貪人地嘅食材好~

大宅

bigbighei 發表於 23-9-30 12:52

環保人仕,你有冇去日本抗議?

有人的地方就有破壞,除非滅絕人類。

男爵府

bobomia 發表於 23-9-29 17:06
來自天山冰川雪融水,純凈冷涼的水體可以阻斷寄生蟲的生長,也適合三文魚這種冷水魚的人工養殖。

香港邊度有得買?

大宅

Bbpig2014 發表於 23-9-30 13:13
最尾嗰句我同意呀, 大6最多漢奸同崇洋國民

多唔多漢奸我唔知.。不過尼度應該有一隻!
崇洋無問題,做漢奸就會死得好慘!

侯爵府

patekp 發表於 23-9-30 16:13

啱呀!真係吾好放過啲漢汗呀!
仲有, 崇洋出左去嗰班, 都吾好比佢哋回國啦

大6有好野有叻人, 但就係有班劣質井底國民, 心胸狹窄, 不承認不面對問題, 拖累國家進步!呢度起碼有一隻

子爵府

回覆樓主:

侯爵府

delete

複式洋房

patekp 發表於 23-9-30 16:13

或者那個人都唔承認自己是中國人,又怎會認為自己是漢奸呢?

珍珠宮

patekp 發表於 23-9-30 15:16
環保人仕,你有冇去日本抗議?

有人的地方就有破壞,除非滅絕人類。

我唔係環保人仕 你說得對的有人就有影响 係我敏感了 我收聲.
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊