自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

RoseRosa 發表於 23-10-9 22:26
年年考第一又朋友多,竟然只係做普通文員20年
估世事都俾佢睇透啦⋯⋯躺平
...

可能人地係政府Co,幾皮一個月呢

珍珠宮

thaichingbuddha 發表於 23-10-9 17:14
讀書個陣係乖乖女,每日準時返學放學,成績優異,深得同學仔歡迎同埋老師愛戴,會有一大班朋友仔
...

可能適合做公務員

水晶宮

回覆樓主:

朋友公司請fresh grad。。講就天下無敵,做就
。。。有次寄信,貼咗2元郵票.但2.2元,寄出咗一批俾其它公司,就大大獲

侯爵府

我之前都有响BK提過, 一個鄰居女仔, 讀女神校成績好, 讀IT科目, 可惜留港讀書兼留港工作, 香港IT都幾流, IT人又咩質素都有, 聽佢媽咪講, 個女仔成日覺得同事上司下屬好蠢又渣鬥, 做出來嘅野渣, 咁當然不受歡迎, 最近呢幾年移居外國, 吾知佢近況如何了, 靜喺知個女仔仍然單身兼未拍過拖(佢媽咪講)。

其實個女仔高高地身型修長樣貌正常, 只是表情有啲冷傲吾識笑, 我都我分吾清咁樣是讀書好但生活糊塗, 還是叻人選擇不願與蠢人一起。

男爵府

有個中同(女),中學佢差唔多年年做班長,性格少少靜又乖。
會考文科20分以上,大學讀中大,見佢大學仲有拍拖添。
但後尾應該係分手後好傷,傷到見佢畢業後好似有幾年無做野做宅女,當年聽過佢講佢媽又好似有情緒問題,呢方面對佢又有d影響。
好彩近幾年見佢有工作,不過見佢d story都好似成日唔係好開心。
感覺上可能以前係學校無經歷d乜野挫折,但出到黎工作好多人事加上感情失利,影響到佢發展。

複式洋房

mmmo 發表於 23-10-9 18:14
有。
讀書是年年考第一,準時返學放學,朋友多。
出到嚟社會之後做一份普通文員做咗20幾年。

你一早就20幾年?無轉過工?

複式洋房

babyhoi 發表於 23-10-9 18:17
以為蚊姐出post抱怨天生麗質難自棄添

邊位係蚊姐

複式洋房

blackypurin 發表於 23-10-9 18:52
又未至於一塌糊塗,不過一定唔係賺最多錢同上位最快嗰個,因為自己性格唔鍾意吹水social, 不夠圓滑甚至有少 ...

你講得好岩啊
我自己性格一向靜靜地乖乖地個d,呢啲老師會好鍾意,因為唔會係學校搞破壞煩到佢

但就因為自己唔social,出到黎做嘢自己唔識擦鞋,講嘢唔夠圓滑,又唔會可以表現自己,阿頭就唔like我

複式洋房

brother4 發表於 23-10-10 10:26
朋友公司請fresh grad。。講就天下無敵,做就
。。。有次寄信,貼咗2元郵票.但2.2元,寄出咗一批俾其它公司,就 ...

係啊,依家郵費好似加價到2.2元

複式洋房

pomanlife 發表於 23-10-9 18:51
有朋友讀書時好叻,讀完大學出黎做野工作唔錯,但佢話唔想對住9588既同事,做左兩三年就結婚嫁人,一直做ft ...

有條件左ftm都幾好啊
我自己將來都想做,但男朋友要我出黎返工搵錢

複式洋房

Debbie0331 發表於 23-10-9 17:46
咁又唔係一塌糊塗嘅,只係你本性善良入世未深啫。 社會係乜人都有,有壞有傻,防人之心不可無。唔好主動害 ...

完全同意
唔單止有壞人,傻人仲要有一大批。佢地係傻傻地想幫你,點知扇到你攤攤腰,都唔知真傻定假傻…

複式洋房

SullytheMonster 發表於 23-10-9 17:58
我就係咁,人生頭廿年冇遇過壞人,好易信人。諗返都覺得自己好傻好天真 現在都唔係醒,但會叫自 ...

我都係
次次都同自己講入到新公司唔好咁容易信人,但又好快比人tum兩tum就信曬人

大宅

stellar22 發表於 23-10-9 21:04
讀書只要肯努力總有成果,但工作講際遇又講人際關係,通常把口叻轉數快會好好多,老實人就普普通通 ...

老實人係職場上真係死梗,因為學校教唔好欺騙人,搞到個個做乖寶寶,一出黎做野就撞板,唔識狡滑D,得果做字,想升職都難。

大宅

thaichingbuddha 發表於 23-10-10 13:15
你講得好岩啊
我自己性格一向靜靜地乖乖地個d,呢啲老師會好鍾意,因為唔會係學校搞破壞煩到佢

我都係,表達能力唔夠其他人好,唔夠 SOCIAL。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

thaichingbuddha 發表於 23-10-10 13:21
有條件左ftm都幾好啊
我自己將來都想做,但男朋友要我出黎返工搵錢
...

某程度上做ftm 除時辛苦過返工,又要做埋家務,個b病左有乜頭暈身熱又冇人幫到手⋯⋯⋯⋯而且老公一個人做野佢壓力會好大,如果有工人自己淨係湊b既話咁就好好多既

侯爵府

無論讀書叻定唔叻, 出嚟做嘢都係一張白紙, 大把嘢要學要適應, 因為社會唔似學校咁簡單, 啲衰人的level衰好多賤好多, 如果到3字頭都未適應問題就大了, 啱啱出嚟做嘢唔適應好正常。

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我細個口不擇言,自己係唔知唔覺, 因為老師, 朋友, 家長都包容。
到出黎做野就知死喇, 原來有人係唔鐘意你講既野, 或者你無心講既說話, 會令對方唔舒服。
之後好好地去改善語氣用詞, 禮多人不怪之下,終於可隔入同事們。
萬事起頭難, 加油

子爵府

naicha 發表於 23-10-10 14:04
無論讀書叻定唔叻, 出嚟做嘢都係一張白紙, 大把嘢要學要適應, 因為社會唔似學校咁簡單, 啲衰人的level衰好 ...

發覺工作既適應能力都要睇資質
如年過30都適應唔到,唔係自殺就係精神出問題

子爵府

alicelaukl 發表於 23-10-10 13:37
老實人係職場上真係死梗,因為學校教唔好欺騙人,搞到個個做乖寶寶,一出黎做野就撞板,唔識狡滑D,得果做 ...

狡猾都要天份
無天份,撞板多年只會憤世嫉俗

侯爵府

crt1234 發表於 23-10-10 16:07
發覺工作既適應能力都要睇資質
如年過30都適應唔到,唔係自殺就係精神出問題
...

以前有個舊同學, 讀書好叻不過受壓能力不足, 試過那科測驗佢唔係最高分, 考mock直接缺席。大學畢業入Big 4, 做咗唔夠一年頂唔順, 去咗做學校合約文員, 一路都係搵萬幾蚊那種。

另一個舊同學自認好靚好叻 (唔叻的, 好中遊, 仲好肥), 唔知點解自我感覺極良好(屋企成日讚到佢又靚又叻), 總之要全世界圍住佢轉那種, 畢咗業幾年後在街見到佢........衣衫襤褸, 自言自語, 神情呆滯, 後來問返同學, 話佢真係神經失常, 佢覺得自己好美好, 社會唔覺得, 受咗好大打擊, 佢接受唔到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊