自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

kimmy2006 發表於 23-10-15 06:25
放心喎,正常佢覺得你做到嘢都唔會炒你。我會同佢講清楚自己係有早返10分鐘嚟補返早退10分鐘時間,大老細同 ...

我做部門主管,對你講嘅有保留。公司除老闆,無話邊個無咗邊個唔得,A有股份,樓主得罪佢都無運行啦。
唔通菲傭做到家務,但同mum 唔夾,又鍾意早收工,mum續約又會留個菲傭咩?而家唔中止合約啫

男爵府

myfaye 發表於 23-10-15 01:56
我當然有同A講早番10分鐘,佢唔理,一味鬧,所以冇人頂得佢
係要改張約,簽約時有返放時間,你唔得要出聲,改早10分鐘,無得自己話返幾點喎。

子爵府

其實你洗鬼理a,同返a講有咩吾滿意同b講,a吾系你上司。

子爵府

snow.white 發表於 23-10-15 07:29
我做部門主管,對你講嘅有保留。公司除老闆,無話邊個無咗邊個唔得,A有股份,樓主得罪佢都無運行啦。
唔 ...

A係有股份。但公司賬目大老闆從來唔俾A過目,由B去協助大老闆。
哎,垃圾蚊型公司玩咁復杂的宮心計

子爵府

myfaye 發表於 23-10-15 01:32
尋日我放工時,A當場鬧我,話我早走,叫我即使做哂野都要坐到合約時間先好走。跟著鬧我一大輪。
其實我比合 ...

既然老闆同B到默許你,你就唔好理A,當佢唱歌。
由而家開始, 唔好幫A, 少少到唔幫!

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 07:18
你唔知佢間公司的情況,佢地好難請人,快快脆脆請,綁兩個月通知期。
A team有人辭職出double人工挽留,個 ...

講真你出人人工,坐到夠鐘係好基本,你話B 同大老闆只係默許,即係你係冇得到公司同意而長期早退,一個咁冇紀律嘅員工如果公司咁都唔出聲只會影響埋其他人嘅紀律,所以公司郁你係好正常

侯爵府

回覆樓主:

默許係咩意思?
有冇出過聲話你可以每日早走?

大宅

myfaye 發表於 23-10-15 07:11
佢地唔會因為我而攪咩打卡制,因為個個返工時間唔同,前後差兩個鐘。
A勁痴線,問佢點support佢又唔講,一 ...

點解個個返工時間不同?咁佢地又幾點放工?佢哋嘅 team head 和大老闆又默許?

你個case,公司未必想炒你,只係你唔好彩,碰到A呢種燥狂症。既然你無經濟壓力,唔駛理 A。不過呢,我覺得B唔會開聲幫你。

子爵府

2024年龍年勳章

樓主俾職場個金句你呀,呢個世界上冇話有邊個唔得,你話老闆同上司B都默許你可以早退10分鐘,口講就話冇所謂,但係心梗係唔滿意啦,咁點解佢地唔提出吾可以,因為你幫到手,而點解知道你早退10分鐘上司A都鬧你,或者咁諗可能係老闆其實唔想你成日早退,因為仲有其他同事,驚影響同事士氣,老闆亦都知道A嘅性格,所以搵A借啲意話你等你收斂啲,即係佢原意唔係想炒你,但到將來你冇利用價值好多嘢會現晒形啊,所以都係另謀高,不過你去第二間公司都係依啲文化㗎,間間公司都係一樣㗎,無論大公司細公司,大公司梗加唔使講啦跟制度

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 01:32
尋日我放工時,A當場鬧我,話我早走,叫我即使做哂野都要坐到合約時間先好走。跟著鬧我一大輪。
其實我比合 ...

最尾果句問係咪老闆叫,你都唔知,外人更加點會知。
你話老闆同B俾你早走10分鐘。有老闆親口或文字許可?有就應該當時同A講。

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 07:27
我係炮灰。垃圾蚊型公司玩埋d宮心計。決定唔撈個陣,走去話俾A聽,B叫我唔好support你。
由得兩個繼續打交 ...

我睇晒你d回帖。

一間公司,無話老闆大晒就可以鬧人,家家有求,佢出人工同時你用心做晒又做得好已經係level左。

我會同B講返A唔比我早走,叫B同A溝通返,如果B唔撐你,咁仲做呢份工又有咩意思?即使比你好乖咁跟晒A嘅指引做晒,佢一樣會話你。今次如果你屈就算,就代表你係蝦得嘅,日後你日子更難過。

如果B撐左你,你大可以唔使理A, 一間公司係需要有人做野,大不了你唔做, B係損失一個幫到手嘅人,如果B都唔撐你,無必要繼續幫佢,呢d上司根本跟唔過。

珍珠宮

myfaye 發表於 23-10-15 07:34
A係有股份。但公司賬目大老闆從來唔俾A過目,由B去協助大老闆。
...

你講那些,上司間競爭同相處,個人工作方式同性格,間間公司都有,俾你見到仲做到咁清楚,都唔算乜宫心計啦。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

myfaye 發表於 23-10-15 02:03
哎,A玩走我對佢有好處?
佢首要任務唔係穩定佢團隊先咩?

你能早就10分鐘、那A team 的人又是否又可以、早走十分鐘呢?

這樣會做成、管理層好難做~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

回覆樓主:

早退是習慣成自然而不是默許
如果要長期早退上工時要講明大家都同意才是正路
同A拗話得到B默許是自己理虧

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

VickiC 發表於 23-10-15 07:55
默許係咩意思?
有冇出過聲話你可以每日早走?

除非公司請你第一日、已經同公司講明又唔同~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我是管理、就算我手下超幫得手、但每日遲到、早退、我也一定會炒咗佢、因為這樣其他人看在眼裏、大家都也可以遲到早退吧~

尤其是其他人在公司遲走、但有一個人可以喺放工遲十分鐘就走人,長遠嚟講對公司是不好的、 除非那人是老闆。

買基金真係好傷

子爵府

大力大力 發表於 23-10-15 08:31
你能早就10分鐘、那A team 的人又是否又可以、早走十分鐘呢?

這樣會做成、管理層好難做~

A team d人遲番兩個鐘添啦,又有人lunch time消失3個鐘。又有人長期wfh。
公司成立左4年,其實A同B仲後生過我

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

myfaye 發表於 23-10-15 07:34
...

咁既然你冇經濟壓力,咁就簡單啦,你同b講,a成日咁鬧你唔掂,好似鬧到你想走先收手咁款,不如簽返份agreement,係公司同意你工作時間不同,早十分鐘返早十分鐘放工,免得 a成日捉你黎鬧,如果唔簽,就一係B同佢講返,否則真係驚自己唔知頂到幾耐。咁樣講B都唔做野唔處理既話,好明顯B得把口,唔係實質撐你,你就可執定包袱了。

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

另一樣嘢系其他同事見到以為你有特權,就會有樣學樣,我夠幫得手啦,點解你可以早退我唔可以早退啊?

子爵府

2024年龍年勳章

myfaye 發表於 23-10-15 08:41
A team d人遲番兩個鐘添啦,又有人lunch time消失3個鐘。又有人長期wfh。
公司成立左4年,其實A同B仲後生 ...

咁我更加明啦,因為你幫得手咁啲嘢都要有人做㗎,咁邊個做?如果你成日早退10分鐘,10分鐘嗰啲嘢邊度做啊?你都話其他人成日失蹤啦
所以公司只不過係比少少好處你,而你就要做返一隻牛嘅工作

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊