自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

木土土 發表於 23-10-15 10:16
你唔再約佢媽一齊去街,有幾難?
小朋友咁細又唔會自己約

放學一定會去格離公園玩,有時都會遇到
唔通唔俾個仔去公園?

珍珠宮

好媽媽勳章

如果調轉諗,細個慣左係惡人谷長大,大個會否提早適應社會?

水晶宮

Kellytai 發表於 23-10-15 09:49
我小朋友幼稚園都係咁,有個女仔成日bully 其他小朋友,仲好醒咁喺大人面前扮無辜(我全程見住佢恰完我小朋 ...

係,我女個朋友仔又係,我話佢係1個壞朋友唔可以同佢玩!佢唔覺,死痴住玩,過左1排,我同佢分析,佢佢惡魔的小朋友,心地唔好,那有小朋友問人借錢?哄人買野比佢?搶晒佢書包所有零食,日日都係。帶佢去一個陌生好遠的地方?帶頭去欺凌人仲叫我隻幫拖。佢當你蠢,專(emoji)你呢d善良的小朋友然後做壞事。佢自己就扮天真,多恐怖的機心。

而家我細路真係聽入耳,見到佢就掉頭走唔同佢玩,佢而家去禍害另1個,我自己都好良心爭責講唔講比另1隻小綿羊的父母知。

複式洋房

spikenard 發表於 23-10-15 10:48
係,我女個朋友仔又係,我話佢係1個壞朋友唔可以同佢玩!佢唔覺,死痴住玩,過左1排,我同佢分析,佢佢惡 ...

哇(emoji)睇到都嬲
咁細個就要教佢人善被人欺?
有時都唔知點教小朋友

水晶宮

回覆樓主:

我明,好彩係幼稚園好快升小冇得見,我女果時係小一二,有個同學成日痴住我女,乜都要share我女的(小食、文具、零用$、甚至老師獎品都一手搶去要同佢share或據為己有),我女又唔敢reject佢因當佢係好朋友,直到學期尾我先知佢成日問我女拎$(每次$10以內)。我要同訓導傾,之後4年好彩我女都係精英班,冇再同呢個同學同班,才脫離滋擾。仲記得呢個同學家長乜都話唔知,佢個女日日小息冇帶小食就慣性問同學拎,變左問同學拎係習慣,奉旨要俾佢。
細個就咁,大個為左物質唔知會做乜。

作為家長,我覺得朋輩影響好好好重要,尤其小朋友細時唔識拒絕,為左同朋友玩開心就好易遷就順從。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

KELLYPO 發表於 23-10-15 02:35
唔通5歲都未夠就要教佢防人之心不可無(emoji)(emoji)‍♀️個個仲要係佢最好朋友,有情意結
...

幾多歲都要教,朋友唔好嘅行為唔可以學,我自細就不停講。

公爵府

牛年勳章

lemonwegrass 發表於 23-10-15 08:25
三歲定八十
所以有孟母三遷
朋友都要斷捨

呢個真,唔係交朋友嘅問題,而係選擇朋友嘅事
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

珍珠宮

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:32
我忍左成年啦⋯⋯有一次係公園佢女打人,我仔即刻跟住打,跟著佢媽仲要罵人哋小朋友挑釁自己個女先,完全 ...

我諗係要先疏遠,放學後唔好見,然後再耐心教個仔。其實你避左呢個,小學個圈子更大,而且6年,6-12歲更加經歷青春期。更加多壞GA小朋友。。。所以主要都係教左自己個仔先。。

公爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 10:22
唔通唔俾個仔去公園?

什麼叫-定?

侯爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 10:22
唔通唔俾個仔去公園?

如果係咁會去另一個公園玩

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:22
例如一齊出街佢女見到地下有啲污糟野,佢自己唔執叫我個仔執,餐廳食嘢叫我仔玩啲牆灰..
仲有好多…
其實 ...

呢d損友應該一早遠離
放下自在

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我女細個時都有啲咁嘅朋友,同佢媽咪有傾過,但發現大家理念不同,之後疏遠,無再一齊玩,自己仔女自己保護,我唔需要亦無必要同人教仔

複式洋房

alicego62 發表於 23-10-15 11:08
什麼叫-定?

其實學校附近得一個公園,
同班既小朋友都會去個個公園玩,
有時會去玩一陣好正常,
因為個個女仔而要個仔以後唔去個個公園,
即刻變相我仔無得同其他同班朋友玩?
咁樣好似罰緊我個仔多啲,
我仔都無做錯,
點解要我一定避佢而一定唔去個公園?
你覺得咁樣合理?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

慢慢疏遠

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

小朋友唔識揀朋友,我哋有時就幫下佢,慢慢教佢黑白是非、大大下就識揀朋友。

公爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 11:23
其實學校附近得一個公園,
同班既小朋友都會去個個公園玩,
有時會去玩一陣好正常,

咁你管唔到人,咪管自己個仔。再唔係,清楚咁同阿家長講,我唔鍾意你個女同我個仔玩。搞掂

複式洋房

alicego62 發表於 23-10-15 11:29
咁你管唔到人,咪管自己個仔。再唔係,清楚咁同阿家長講,我唔鍾意你個女同我個仔玩。搞掂
...

其實我同對方家長講左架啦!
唔洗咁激動既(emoji)

公爵府

KELLYPO 發表於 23-10-15 09:22
例如一齊出街佢女見到地下有啲污糟野,佢自己唔執叫我個仔執,餐廳食嘢叫我仔玩啲牆灰..
仲有好多…
其實 ...

其實好少事咋喎

複式洋房

pauline_c 發表於 23-10-15 11:03
幾多歲都要教,朋友唔好嘅行為唔可以學,我自細就不停講。

而家日日洗佢腦話佢係壞朋友,
但始終由1歲玩到3歲,
都要啲時間既…

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

朋友係好重要,真係會影響的
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊