自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

睇下平時係點啦!
我最好嗰幾個食生日飯, 通常都因為生日有優惠, 例如生日免費/生日者携友有折咁,都照除返咁多份, 但另買個蛋糕慶祝。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

哩個係生日得到嘅優惠,唔會計佢錢

公爵府

有無優惠都唔會收生日嗰個

伯爵府

chocolatebean 發表於 23-10-18 19:17
我就係生日個位,所以想問吓大家點睇

冇人叫我要俾錢,只不過我唔好意思唔俾錢

佢地無比多到錢,都係比返自己個份,點解你會唔好意思?

別墅

唔收,除非預先夾定

男爵府

chocolatebean 發表於 23-10-18 18:39
一班朋友食 buffet bbq, 咁啱有生日月份優惠,生日個位免費,咁你哋會唔收生日嗰位嘅錢,定係平均share ? ...

商戶免費俾生日嗰位,咁唔應該要佢夾錢!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

通常生日不收錢
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

大宅

回覆樓主:

梗係唔會收, 除非生日果個話要夾一份。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

都係因為生日先免收,梗係唔會收佢錢啦

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

明知朋友生日月又用人地個優惠,但又唔係同人慶祝生日... 如果之前慶祝過,今次大家AA就冇問題,否則真係唔好意思咁約人出黎食飯.....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chocolatebean 發表於 23-10-18 19:17

之後請食甜品咪得囉。

男爵府

chocolatebean 發表於 23-10-18 18:39
一班朋友食 buffet bbq, 咁啱有生日月份優惠,生日個位免費,咁你哋會唔收生日嗰位嘅錢,定係平均share ? ...

一定唔收,即使唔係生日飯但係佢的福利

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

咁就易啦,照除人頭囉

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如果係我,聚會又唔係慶祝我生日,甚至有d人都唔知今個月係我生日,係咁岩侍應提起,咁當然有著數唔好side,但唔一定要扣自己果份

侯爵府

回覆樓主:

無輪住慶祝就夾

子爵府

回覆樓主:

那一間想去...pm

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

omother 發表於 23-10-18 18:53
當然唔收。

難道朋友中有人覺得應該收?

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

如果係真朋友,咁就唔收啦,個優惠係佢嘅生日禮物嚟㗎嘛!
再者,你哋都冇損失,每位價錢都冇多到,你去之前都知道係要比呢個錢㗎啦!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔收生日之星!
唔係因為佢,你地都冇優惠!

水晶宮

oceandeepsea 發表於 23-10-18 20:10
如果係我,聚會又唔係慶祝我生日,甚至有d人都唔知今個月係我生日,係咁岩侍應提起,咁當然有著數唔好side ...
係!佢地唔知我幾時生日

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊