自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

cbeyond 發表於 23-10-25 20:47
有無控制飲食先

其實我本身好瘦,只係甲狀腺影響高血壓

伯爵府

kerotan 發表於 23-10-25 19:47
医生点讲?要否加藥/轉藥

無呀
其實無特別唔舒服

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MSAA 發表於 23-10-25 20:51
我要跟下你一星蘋果先,我有食藥,但都係保持係12x/8x,醫生一直叫我減磅,但工作太忙(藉口)放 ...

我都唔係好認真運動
但總是每日都要扭腰拉筋踢腿...都要做

有時就特登早啲落車早2個站去行多d
大家努力
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 23-10-25 20:55
我都唔係好認真運動

大家努力

大宅

crystal媽咪 發表於 23-10-25 20:39
36樓有講咩運動
我唔食西芹,香蕉間中食(有時食得多腳會抽筋)
差不多每日一個大蘋果,仲叫埋家人一齊食

我都跟下你個做法,大家一齊努力(emoji)(emoji)

大宅

wtcys 發表於 23-10-25 18:33
如果有空間減磅就盡做,我爸只食少咗減了七、八磅,血壓及糖尿即跌。

係咪食少咗飯所以減得快?
我已經食少好多嘢但想減幾磅都減唔到

大宅

crystal媽咪 發表於 23-10-25 20:55
我都唔係好認真運動

可能係郁動多,血液循環多咗,有幫助
我發覺自己成日坐嗰排血壓都高啲

子爵府

kk300 發表於 23-10-25 21:25
...

我返工成日坐,醫生話我唔多郁,所以就算食少左都減唔到好多

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

kk300 發表於 23-10-25 21:25
...

我唔知係咩原理
不過郁多啲,點都好過坐喺度
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

kk300 發表於 23-10-25 06:33
請問JM們,下壓keep住90-98,有咩方法可以降下壓?
上壓好少少,128-140
我都係主要下壓高,食緊血壓藥。我覺得做運動最有效降下壓。

大宅

connietai 發表於 23-10-25 22:34
我都係主要下壓高,食緊血壓藥。我覺得做運動最有效降下壓。

大家一齊努力

大宅

報告一下,琴日朝早+臨瞓前都有做15-20分鐘運動,今早血壓回落至127/86,起碼都叫跌咗,真係要的起心肝做運動,我唔想食藥

伯爵府

kk300 發表於 23-10-26 06:53
報告一下,琴日朝早+臨瞓前都有做15-20分鐘運動,今早血壓回落至127/86,起碼都叫跌咗,真係要的起心肝做運 ...

以下是美國最新研究報告,證實有助治療高血壓的食物:

5種有助治療高血壓食物

1)菠菜

菠菜富含鉀質及鎂質,可維持最佳血壓水平。菠菜是一種綠葉蔬菜,富含一種名為硝酸鹽的植物化合物,可以降低血壓,還含有抗氧化劑、鉀、鈣和鎂,可以保護心臟的健康。

美國2022年的一項研究發現,每日飲食中鉀含量每增加1克,收縮壓就會降低 2.4(mmHg)。另外,一項針對27人的小型研究發現,連續7天食用16.9盎司的高硝酸鹽菠菜湯的人,其上壓及下壓均有所降低 。

建議食用:每日進食175克煮熟的菠菜

2)紅蘿蔔

紅蘿蔔助於維護視力,而且富含酚類化合物,助於放鬆血管和減少發炎,從而幫助降低血壓。生吃胡蘿蔔比煮熟的胡蘿蔔,更有助於降低高血壓,因為高溫下會破壞紅蘿蔔的營養素,如一些植物性化合物,這些化合物亦有助控制血壓。

2023年美國一項研究發現,每天進食100克紅蘿蔔,高血壓的問題會降低10%。

建議食用:每周進食400克紅蘿蔔。

3)雞蛋

雞蛋是優質蛋白質的最佳來源之一,其蛋白和蛋清亦含蛋清肽物質有助維持血壓健康。50毫克的蛋清肽物質,其降血壓效果約等於10毫克的降血壓藥物卡托普利,所以特別適合高血壓患者食用。

2023年對美國2349名成年人進行的一項研究發現,每周進食5個或更多雞蛋的人,其上壓會降低2.5(mmHg)。從長遠來看,常吃雞蛋的人,其高血壓問題也有顯著改善。

建議食用:每日進食1隻雞蛋。

4)西蘭花

西蘭花富含類黃酮抗氧化劑,可透過增強血管功能,以及增加體內一氧化氮水平來降低血壓。另外,西蘭花屬於高纖維蔬菜,能有效降低腸胃對葡萄糖的吸收,進而降低血糖,有效控制糖尿病的病情。

美國最新一項187453人參與的研究發現,每周食用400克或以上西蘭花的人,相比每月食用一次或更少西蘭花的人,其患上高血壓的機會會更低。

建議食用:每周進食400克西蘭花。

5)奇異果

奇異果的維他命C含量高,還含有調節血壓的營養素,包括纖維、鉀和鎂等。奇異果還提供各種植物性多酚和抗氧化劑化合物,可以幫助降低心臟病的風險,例如控制血壓。

2022年來自紐西蘭的一項研究發現,連續7周,每天早餐吃2個奇異果的成年人,可使其上壓降低 2.7(mmHg)。

建議食用:每日進食一個奇異果。

子爵府

kk300 發表於 23-10-25 21:22

我爸退休後胃口細咗,應該係少咗體力勞動所致。

大宅

wtcys 發表於 23-10-26 08:21
我爸退休後胃口細咗,應該係少咗體力勞動所致。

明白,大家努力,身體健康最緊要

珍珠宮

kk300 發表於 23-10-25 21:22

新陳代謝慢就會咁

珍珠宮

kk300 發表於 23-10-26 06:53
報告一下,琴日朝早+臨瞓前都有做15-20分鐘運動,今早血壓回落至127/86,起碼都叫跌咗,真係要的起心肝做運 ...

我曾經有段時間日日行街2個鐘,我當時嘅血壓係8X/4X,少行嘅話係10X/5X,所以行路都已經有用。

大宅

回覆樓主:

我老公之前高,成日唔肯量血壓,有晚我迫佢量,竟然好靚 (11x/7x)。
估係呢個月晚上有做下深蹲,及少量超慢跑。

大宅

回覆樓主:

我自己前排飲中藥,不是太舒服,量下 (11x/8x), 差距不夠30.
依家停中藥,(12x/8x).
我飲藥不是為降血壓,但佢可能有降壓作用。

珍珠宮

2024年龍年勳章

https://youtu.be/DEjE8rSRulU?si=5RmWY_XMjqY0wdVl

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊