自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

回覆樓主:

政府攞d錢搞好幼兒園,幼稚園加多d全日班加托管,每區多d託管中心,方便有時雙職父母有咩事都可以有個安全地方,暫時幫幫手,睇2-3個鐘。

社區配套不足

侯爵府

大力大力 發表於 23-10-25 17:40
相信無夫婦、會為多了2萬、而會生多個~

既然冇人會為左2萬去生仔,咁推出依個計劃目的係乜呢?

水晶宮

為咗兩萬而生b,咁之後養唔掂就直入綜緩,一條龍服務

珍珠宮

南亞人吾俾錢都生10個8個,俾2萬生14-5個都會,越生得多越快上公屋,佢哋一家要2-3個單位,到時公屋9成係佢哋d人都似,佢哋又習慣攞綜援,納稅人錢俾曬佢哋

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都話你問一百個父母/準父母,99個會贊成改善托管/外傭政策 (基本上除咗靠長老或ftm, 都係呢兩款嘅啫)
但偏偏政府提都唔提

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

露比EE 發表於 23-10-25 19:37
一個小朋友一個月開支唔止2萬,咁富養應該係非一般家庭!

我相信我只係香港嘅普遍家庭,生小朋友延續的額外開支(e. g. 工人姐姐,住屋,其他學習有關雜項等等)

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

Charlotte_mom 發表於 23-10-25 19:49
我都話你問一百個父母/準父母,99個會贊成改善托管/外傭政策 (基本上除咗靠長老或ftm, 都係呢兩款嘅啫)
...

agree

男爵府

我就相信大把低下階層和南亞裔人士一定會為兩萬蚊而生,之後點處置個BB就唔知喇

政府做呢樣嘢只會吸引一啲冇人想佢哋去生嘅人生,失敗

男爵府

講真,有幾多個人真係會為2萬蚊生仔呀⋯⋯
當迎新禮品咋

男爵府

cyyiu 發表於 23-10-25 18:56
無錯,攪好托管,唔駛靠外傭,比雙職父母多個選擇 ,交稅條氣都順好多!
...

咁邊個做托管員?

珍珠宮

dolala 發表於 23-10-25 19:57
咁邊個做托管員?

正苦肯放資源落去
自然有人入行
幼師又可轉職做
正苦搞個公營機構薪級表又得
而家就係唔肯搞

水晶宮

dolala 發表於 23-10-25 19:57
咁邊個做托管員?

政府出錢請人,用家又自負d!
我女k時有托管,好似十幾蚊一個鐘,最遲8:00pm走!

子爵府

回覆樓主:

只會鼓勵到拿綜援個班生仔,因為生多個,又可以拿多d綜援同埋快d上公屋。
政府又話財赤,咁樣派錢,點頂?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

南亞裔人

大陸人

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

erikaka 發表於 23-10-25 19:45
政府攞d錢搞好幼兒園,幼稚園加多d全日班加托管,每區多d託管中心,方便有時雙職父母有咩事都可以有個安全 ...

係呀,全日+托管既幼稚園咁小位

珍珠宮

Maryannbb 發表於 23-10-25 17:48
其實真心 做好托兒服務先啦
香港托兒 坐月月子中心 配套咁差

無錯!托兒服務,比派獎金實際得多!
仲有住屋條件!
香港雙職家庭多,本身就無人有時間湊BB,請工人又多多要求同限制,自己住都係將就,但俾工人住分分鐘要好過僱主,仲要提防黑心工人,咁就真係好難請到合適工人,仲未講將來讀書問題,我相信都好多人會係le D問題上,選擇唔生!

大宅

露比EE 發表於 23-10-25 17:34
一年幾萬個新生嬰兒,咁一年會係幾多呢?
睇下用依個budget可以點樣鼓勵生育,大家有咩意見呢?
...

仲要唔洗結婚都得!

伯爵府

藍尾巴 發表於 23-10-25 18:10
加子女免稅額,做好託兒服務,搞好教學制度。

今日政策,嚴重歧視已出世既小朋友

子女免稅額係財政預算案出,可能有呢

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

...

其實新生嬰兒已經可以減稅,已經好夠, 佢現在覺得交稅個班唔生,叫唔使交稅個班生,但咁樣好咩

子爵府

2024年龍年勳章

...

一年4萬新嬰兒x2萬
8憶 x 3年

本來要生就會生,唔派都會生
咁洗咩用24憶嚟貼

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊