自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

happyLC2006 發表於 23-10-27 13:18
前兩年佢係約同學去的,我只係今年第一次同佢一齊去,冇呀,我們求其去了一間飯堂食飯,啲碟頭飯好好味:ha ...

我住大埔都入過去幾次,我仔都係出年DSE,所以最近果次行咗更多地方,去埋天人合一影相,可惜係果日天氣麻麻。

翡翠宮

happyLC2006 發表於 23-10-27 14:27
唔需要下下叫人放手嘅,因為阿女自細同我無所不談,我哋好似朋友咁,從旁聽佢傾訴一齊商量下,同放唔放手 ...

中大講座有講有九個書院,4舊5新,入到舊基本可以有位住宿,新既就得一半位可以入住,書院制係可以令學生更易了解不同學系同學。 同你一樣會好想了解多D,唔係放唔放手既問題,唔知多D真係傾唔到計。

大宅

happyLC2006 發表於 23-10-27 14:25
多謝你祝福啊!
其實唔會為佢做決定,只係從旁聽佢傾訴一齊商量,因為阿女自細同我無所不談,由於佢由前兩 ...

不客气 女女肯俾你插手当然係最好~有商量 我仔不是,中學時家長日先知佢平時帮学校搞好多野,一次都冇话我们知。我俾仔仔决定係唔想左右佢决定。我们心里面想佢读近家里个间,多的时间训觉,只要係佢中意就支持,虽然我不太中意港×
小學好多都问我仔读喇叭?因幼稚园读根德園搬来个到附近住~校綱,我話不適合我仔

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 14:19
我有幾個朋友做律師樓 (PRC Firm & I Firm),佢地話以前會係 HKU,現在請 HKU & CU 比例已經差不多,不過讀 ...

我聽返耒都係咁,話最好父母係開律師樓tim

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

天貓 發表於 23-10-27 14:51
我聽返耒都係咁,話最好父母係開律師樓tim
真人真事,有老豆開律師樓,個仔係外國讀 Law,但係香港攞唔到個專業資格,阿爸勁失落
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

畀面勳章

esmehouse 發表於 23-10-27 14:19
我有幾個朋友做律師樓 (PRC Firm & I Firm),佢地話以前會係 HKU,現在請 HKU & CU 比例已經差不多,不過讀 ...

是真的嗎 以前一向都係HKU 行先如果係就好喇。

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 14:54
真人真事,有老豆開律師樓,個仔係外國讀 Law,但係香港攞唔到個專業資格,阿爸勁失落
...

我聽返嚟係有個女喺外國讀law, 去咗老竇間死黨嘅律師樓做,結果唔得要返去老竇間firm做,大把人同大小姐執手尾

大宅

玄米茶愛愛 發表於 23-10-27 14:29
中大環境冇得輸。

我都覺得係,前兩年阿女去,佢話唔覺得太喜歡,但係今年佢好似忽然愛上咗,佢話有個感覺好親切,所以想聽日睇埋HKU再感受一下自己究竟鍾意邊間。

大宅

littlecar 發表於 23-10-27 14:47
中大講座有講有九個書院,4舊5新,入到舊基本可以有位住宿,新既就得一半位可以入住,書院制係可以令學生 ...

多謝你分享呀!
係呀,仔女讀邊間學校,做家長嘅當然都想略知一二,唔係長大之後就有得佢哋自生自滅。
聽你哋講完,我都好鍾意CU呢。

大宅

aee 發表於 23-10-27 14:48
不客气 女女肯俾你插手当然係最好~有商量 我仔不是,中學時家 ...

你仔仔一定好叻仔
希望我女都有咁叻,能夠成功入讀佢心儀嘅大學啦。

男爵府

Sumyeema1 發表於 23-10-27 12:16
搭單問: 港大law係咪勁過中大law好多?

可看看2⃣️者的QS世界排名,可簡單看到分別
HKu no 25
Cuhk 53

翡翠宮

happyLC2006 發表於 23-10-27 15:06
多謝你分享呀!
係呀,仔女讀邊間學校,做家長嘅當然都想略知一二,唔係長大之後就有得佢哋自生自滅。
聽 ...

CU 講座仲有提佢地係收得最多JUPAS 成績好既學生,仲叫同學/家長可以上網睇番相關報導,聽完無特別感覺只係覺得更難入,其實入到邊間都係開心既,入到佢地自己心儀就更完美。

大宅

aee 發表於 23-10-27 14:48
不客气 女女肯俾你插手当然係最好~有商量 我仔不是,中學時家 ...

當然也有人话,你冇葡萄啦!幼稚园时亲耳听過同我仔学英文拼音个家長,话佢仔俾个導师成日骂到哭,都照上、话如抽中喇叭先读得上。单一上堂,我仔就冇咁情况,每次落堂还有贴纸。也有议员个仔坏到不得了,成日話我知佢又要見家長、根本唔適合佢仔读,等高小踢佢去美国读喔。也有幾代都係喇叭仔,到佢里代就读不完小學,为左面子、苦了小孩,哎……

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔都舊年中四兩間都去咗行吓
原本佢屬意香港大學 去完返嚟又覺得冇佢想讀嗰科,同環境麻麻
所以又轉軚話想讀中文大學
今年中五連香港大學都冇去再睇
上星期又去咗中大佢自己心儀嗰科再問清楚要點計分,所以最重要都係仔女自己心儀咩科目,同埋佢視察吓環境最重要,因為始終讀書嗰個係佢
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

天貓 發表於 23-10-27 15:00
我聽返嚟係有個女喺外國讀law, 去咗老竇間死黨嘅律師樓做,結果唔得要返去老竇間firm做,大把人同大小姐執 ...
剛剛個 summer 我朋友條 team 請左個外國讀 LLB 嘅 intern (熟人介紹入去做),佢話個個男仔日日 hea 到癲,日日去荼水間用咖啡機整幾杯咖啡自己飲,叫佢做嘢就拖到慢一慢,好簡單都做錯,有人請食嘢就立即醒神,佢老闆都頂佢唔順,話唔會叫佢再來做 另一單係有錢女去做 intern,有啲文件叫佢幫手用碎紙機碎 (好似只係幾張紙),佢就同個律師講,我來唔係做依啲架
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

小布bubu 發表於 23-10-27 11:06
其實即係上莊,hall都會有hall莊,同埋住得hall,就算企得夠硬唔上莊,都一定會被極力推介去參與hall既各 ...
會點ga?

Love and Kindness are never wasted.

子爵府

rich8 發表於 23-10-27 15:11
可看看2⃣️者的QS世界排名,可簡單看到分別
HKu no 25
Cuhk 53

應該要睇邊科去選較為合適

珍珠宮

esmehouse 發表於 23-10-27 15:24
剛剛個 summer 我朋友條 team 請左個外國讀 LLB 嘅 intern (熟人介紹入去做),佢話個個男仔日日 hea 到癲, ...

請着呢啲真係喊三聲,就算有熟人介紹,都係頭一份工,以後條路點行,真係要靠佢自己其實行行都有呢啲人,我朋友自己開會計師樓,淨係請一個幫手,得閒玩手機,得閒去廁所,叫佢做嘢做唔掂,我朋友後來直程自己做晒,再提早退左休

子爵府

回覆 happyLC2006 的帖子

你女好乖好叻,又肯跟你談,你真有福。
我當年想入中大,覺得環境幽靜書卷味重些,可惜入了港大,爸媽不知幾高興。港大住比較自由的宿舍,沒甚麼壓力,自願籌劃活動,也有堂友自閉型的。也沒有仙制那些傳聞。活得很自在。當年最大的分別是一年才考試一次,平時冇人理你,現在不清楚。

之後在中大讀碩士,放工入去比較隔涉,又要坐校巴,對兼讀學生來說不方便。本科生住宿舍就幾正。

學士課程應該中大人少得多,小班教學,不似港大過百人上堂。

這幾星期我都有帶阿仔去資訊日,他完全無感覺,回家說不一定要入大學。

大宅

happyLC2006 發表於 23-10-27 15:07
你仔仔一定好叻仔
希望我女都有咁叻,能夠成功入讀佢心儀嘅大學啦。
...

我另类,我在大陆中学未毕业就出来闯天下,幾年来赚了第一桶金,赶上大陆剛开放,跟人买地起楼租俾厂佬做宿舍,90年代开始买农民房-现叫小产權,个时老公反對的,现升值比我有房产证还要多,哈又離题
我冇跟大队,要赢起跑线,我仔高小再上多幾个兴趣班、校内不用钱,小五暑假还参加遊学团去美国训练,小三時有去過,话中意,未俾佢再去啦!五年班时个个家長为呈分试打紧杖,边肯俾同级的仔女去呀!我不用仔仔读神科,能入B1就可

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊