自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

熊豆沙 發表於 23-10-29 15:12
無家教細路,仲要有父母在旁,睇見就憎,一開地鐵門,乘客都無落車,個細路女,6,7歲左右,隊又唔排,就一 ...

呢啲已經算係小事了。

伯爵府

回覆樓主:

睇吓依家住喺香港嘅係咩人多...

珍珠宮

真係好多大人平時都不擇手段,好難怪啲仔女奇奇怪怪,自我中心,上到地鐵霸位小事,個媽仲好意思話自己仔女活潑開朗

子爵府

唔好玩LA,這個行為一定是父母老人家教出來,而這些家長你有樣睇的。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

成日見d家長比個幾歲細路鬧返轉頭,就知幾多家長無好好教育小朋友啦,得嗰幾歲人仔都話搞佢唔掂,咁佢哋一路大仲點教得掂吖!

水晶宮

無家教細路,仲要有父母在旁,睇見就憎,一開地鐵門,乘客都無落車,個細路女,6,7歲左右,隊又唔排,就一 ...

我一直教小朋友喺地鐵盡量唔好坐,費事煩。有人讓座都講「謝謝,唔使了」。

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

白玫瑰 發表於 23-10-29 18:52
我那個仲經典,話說有日坐係star bus到等人,有個穿校服個仔走過嚟,我隔離有位佢坐左,然後佢同我講:你 ...

嘩!咁都得?佢儍的嗎?憑咩叫你行開?
你應該回佢,呢度係coffee shop, 唔係自修室,做功課就返屋企/去自修室啦!

伯爵府

仲有,啲父母由得啲細佬喺度尖叫。擒日去飲茶,有兩個小朋友同父母入座,坐隔離枱,唔知咩原因,兩個細佬係咁尖叫,起碼有十分鐘,佢父母完全,係完全冇諗過冇行動過叫佢地收聲或者細聲啲!反而我阿女話細佬係咁樣啦!我答佢,你細個絕對唔係咁樣囉!

JM, 你地啲細佬係咪咁樣,喺街大聲尖叫呀?係咪我敏感咗?

珍珠宮

Onlok 發表於 23-10-29 19:06
呢樣真。何止小孩。
但唔係講排隊。
係講等你開門攝出嚟,攝入去。

我都試過,買完餸拎住一袋二袋入屋苑門口,有個後生女出屋苑,兩手fing fing嘅佢見到我,即刻企喺度Q埋雙手等我開門比佢出,完全當自己公主咁,嬲到我吖,於是我只開咗少少門夠我自己過就算

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happymama11 發表於 23-10-29 15:47
可能跟得屋企啲婆婆/嫲嫲多,啲老人家係好鍾意咁樣㗎!一入車廂一枝箭去霸位,仲用埋佢個手袋去霸添:igive ...

你識果d 婆婆麻麻咁壯健既,一枝箭標入去喎

子爵府

bu-b 發表於 23-10-29 23:12
嘩!咁都得?佢儍的嗎?憑咩叫你行開?
你應該回佢,呢度係coffee shop, 唔係自修室,做功課就返屋企/去自 ...

我當時真係呆左

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我見得多好似老鼠咁,左鼠右鼠 你避左佢鼠左 總之你嚇到呆左咁企係度,細路果度蠻力唔講得笑

翡翠宮

makm 發表於 23-10-29 17:37
昨晚6點幾由機場搭E23返屋企,排我後邊有一男一女一男孩(約6歲)一女孩(約3歲)均為南亞裔,車到站嗰一家竟然搶 ...

10幾年前,南昌西鐵成日見,d南亞學生行黎行去 打黎打去 跑黎跑去好興奮咁,我成日諗:佢地國家冇呢d 第一次搭 所以咁 high?

翡翠宮

白玫瑰 發表於 23-10-29 18:52
我那個仲經典,話說有日坐係star bus到等人,有個穿校服個仔走過嚟,我隔離有位佢坐左,然後佢同我講:你 ...

連鎖咖啡店? 做功課?

翡翠宮

lalalumlum 發表於 23-10-29 23:15
仲有,啲父母由得啲細佬喺度尖叫。擒日去飲茶,有兩個小朋友同父母入座,坐隔離枱,唔知咩原因,兩個細佬係 ...

宜家係好多細路,一邊行一邊叫 小小事就叫…… 唱山歌咁,一定唔只1,2個係你左近,仲要父母係完全唔理

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

大姑娘 發表於 23-10-29 18:46
排隊等巴士時,我親耳聽過: 小朋友話老師教要排隊搭巴士。 個亞媽就話: 我話唔洗排就唔洗排! :igiveup ...

我前天都接放學見小朋友拎住一間餐廳外賣食物,唔肯行入去另一餐廳食,但個嫲嫲定婆婆就係咁話唔怕啦,可以照喺度食,你驚我就問埋入面個姨姨比唔比

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

之前有個我估k2/3嘅靚仔,同阿爺/公一齊搭lift,我尾隨佢地,個細路一入 lift,就㩒close,我開番lift門,佢對住我不停咁講「唔俾入,唔俾入,唔俾入⋯⋯」我就對佢講:「點解唔俾入呀?大家可以搭喎!」佢就發脾氣,用個拳頭係咁揼啲lift 制,bang bang聲,果個阿爺/公唔出聲話佢,我忍唔住就講:「細路,唔好再揼啦喎,一陣壞咗會困lift喎!」一路唔出聲嘅物體就出聲講:「部lift唔會壞,不過隻手仔會痛啫!」我:「手痛就會停手啦!」心諗,頂,痴孖筋,而家唔止生仔要考牌,做阿爺/公都要!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

selinako^^ 發表於 23-10-29 23:30
你識果d 婆婆麻麻咁壯健既,一枝箭標入去喎

當然唔係80歲揸住拐杖嗰啲啦,係行得走得,但估計大概60零70歲左右嘅婆婆嫲嫲,佢哋的而且確係健步如飛,我屋企都有一個係咁啦,所以我好肯定

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

有次喺圖書館排隊攞書
我後面個細路打我尖
我走去counter話我先嘅
可能啲人會讓佢但我唔會
還你千世笑來世未必能遇到

侯爵府

2024年龍年勳章

lalalumlum 發表於 23-10-29 23:15
仲有,啲父母由得啲細佬喺度尖叫。擒日去飲茶,有兩個小朋友同父母入座,坐隔離枱,唔知咩原因,兩個細佬係 ...

梗係唔會啦!
我啲細路從來唔會出街尖叫
細細個就教佢地餐桌禮儀
唔好敲碗玩餐具
呢對父母唔識教
俾人話仲要聲大夾惡:細路仔係咁架啦!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊