自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

唔會,唔好,整齊乾淨著返平時果D已經好夠,而家學童少,正正常常應該都收。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我以為見工添。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我以為講大學面試添!

子爵府

回覆樓主:

我今日去幼稚園interview 都見到男仔著曬恤衫+v字西裝背心+西褲,我見到都覺得誇張咗少少,其實男仔著polo shirt,簡單smart causal 就夠

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔會

水晶宮

一定唔會

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kamwingwing 發表於 23-11-1 20:44
我個囝出年適齡讀k1,之前做定功課報咗幾間心儀幼稚園,為表誠意我仲去曬學校啲open day同埋活動日之類,依 ...

唔洗,普通得,有領polo 恤已經好勁架喇,西裝誇張咗啲

水晶宮

成套suit 或者公主裙真心覺得打冷震

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

竟然係K1

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我仔in小學都係polo shirt咋

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

小朋友面試, 可能會有一啲玩嘅部分, 從而觀察小朋友嘅反應, 係咪合群、霸道。 如果著西裝, 小朋友可能覺得唔舒服, 影響心情、活動能力, 繼而影響表現。

水晶宮

同佢講面試完去買雪糕食好過。

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

Smart casual ok

講嘢流利,表現醒目最重要。

別墅

我自己當時都係casual dress,如果單靠睇樣去恆量比唔比入讀,間學校都唔方好得去邊啦.
不過你令我憶起當年我女女幼稚園面試都好似自己考車咁緊張,會不停反覆諗人地問乜同埋應該點答,答完又驚後悔果隻~

子爵府

kamwingwing 發表於 23-11-1 20:44
我個囝出年適齡讀k1,之前做定功課報咗幾間心儀幼稚園,為表誠意我仲去曬學校啲open day同埋活動日之類,依 ...

唔會

男爵府

睇你報咩幼稚園。如果d interview 會活動多啲嘅,要舒服同方便走動。西裝未必方便。

複式洋房

我都好明白,
因為我上年都經歷過,
我都冇任何真實資訊,
憑自己感覺去幫阿女報K1,
我好記得第一間去啟思面試,
當時我又係同個女著到去飲咁,
點知原來唔洗架,
面試用一對一比較輕鬆既方式,
一個老師對一個家庭咁參觀學校,
參觀認識下校園代替傳統式面試,
輕輕鬆鬆咁就面試完,
冇想像中咁大壓力,
之後收左阿女,讀埋今年都畢業喇。

別墅

Claudia3 發表於 23-11-2 19:39
我自己當時都係casual dress,如果單靠睇樣去恆量比唔比入讀,間學校都唔方好得去邊啦.
不過你令我憶起當年我 ...
我本身唔太緊張,但唔知係咪睇得劇多,啲大人從小就培養個小朋友要對答如流,又要着到官仔骨骨咁先話尊重場合,不過最後到真正面試又甩咀又唔合作。我都有啲擔心我個囝會反常,因為佢都唔係未試過,一到啲家庭或朋友聚會就特別易扭計扭抱,有次仲唱反調,叫佢做東佢就做西,真係開始有啲擔心。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊