自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

kckkck 發表於 23-11-8 08:51
你個仔係咪獅子座?

我個係女黎架
天蠍座

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

除了3、5外,都一樣,我唸仔的青春期模式,我仔仲加上嚴重的拖延症,功課拖到最後才做

第一點,問左佢D同學家長都係差唔多,總之就係聽住歌才做到功課喎

公爵府

回覆樓主:

青春期係怪怪地
除左講大話
其他都冇咩緊要

公爵府

回覆樓主:

1,3
大二都一樣

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我睇好多中學生 IG d 相,冇張係映得好的,全部得半邊,一係用個手機遮住自己塊面。又濛,吾知佢映乜主題?
又中意喺廁所映自拍。

潮流興?諗唔明???

KWBN    發表於 23-11-8 10:16

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

我仔青春期直頭唔肯影相, 可能覺得樣衰卦

珍珠宮

牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yuenyung1018 發表於 23-11-8 08:57
我仔係獅子座。又青春期,好難頂我都採取唔出聲嘅態度。不過有時都忍唔住要話佢。屋企好似佢冇份咁,咩都 ...

非常同意你講,屋企野咩都唔做
前日放工返屋企見倒屋企亂糟糟,食完嘢啲垃圾就咁放喺枱、對襪除完掉咗去廚房地下、飯壺又就咁放係櫃面唔拎去洗、書包就係放係地下,放工返去已經好趕要煮飯,仲要一返到去見倒咁嘅情況真係火都黎,佢仲要怪我放工唔打俾佢,等佢唔可以係我就黎返屋企前一刻先清場

水晶宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

長期帶耳塞 ,明顯係表示在家中 唔想聽到父母同佢講野,嫌你煩

伯爵府

薯圈 發表於 23-11-8 09:22
佢地呢個年紀,食野唔一定要比錢,我仔(定期有零用架)中學時, 佢跟同學出街,同學都爭住請,同學送嘅生日 ...

呢啲父母要教啦,我個仔都有類似情況,我由細教佢唔可以貪心,人地比住先要還,唔可以老奉

auroresy    發表於 23-11-8 17:21

珍珠宮

20162016 發表於 23-11-8 08:15
1. 唔想聽到你把聲
2. 想減少機會俾人認得、型啲、遮醜
3. 咁咩都唔好理佢囉,最好佢自己搵錢自己搞掂

1.父母太囉嗦
3.父母管得太寬,仲以為佢係小學生。
4.有時可能同同學食過下午茶。

男爵府

回覆樓主:

我仔中四,無呢啲問題,係之前大熱天時都要著件風褸

珍珠宮

pinkcat922 發表於 23-11-8 09:46
前日放工返屋企見倒屋企亂糟糟,食完嘢啲垃圾就咁放喺枱、對襪除完掉咗去廚 ...

我家的都係,有朋友話佢買個箱,一見亂掉,全部掉入箱就算。

珍珠宮

pinkcat922 發表於 23-11-8 09:46
前日放工返屋企見倒屋企亂糟糟,食完嘢啲垃圾就咁放喺枱、對襪除完掉咗去廚 ...

咁佢又幾好喎,起碼佢願意在你回家前執一執間屋。佢同你講左想係回家前比個電話佢,你都係做多一下啫,跟又會執好d野,大家合作,何樂而不為?

每人做野方法唔同,有滿意結果就夠,係都要佢跟你方法,就會太操控。

大宅

小糖糖123 發表於 23-11-8 08:24
你並不孤單,我仔也差不多

同路人

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

青春期一定難頂,加油!捱過就冇事。
我女都係女十問九唔應,由佢自已開口問/講,我留返啖氣暖肚好過。
佢成日放學同人去食野,由得佢。我咁大既時候都日日出街,只要唔太夜返,話我知係邊食同邊個食要影相比我。
遲返就唔比佢出街,暫時都好聽話準時返到黎。
感激遇上你~

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

如果唔太過分 唔好話得太多 (我都係有個青春期既中學生).戴口罩 我嗰都係 但係佢只係返學戴 其他時間唔會 至於點解戴耳機 都係多數聽歌 無時無刻都(load)睇yt/抖音 果D ,駁嘴佢唔過分你就唔好成日記住 呢個時期佢哋真係常常回應係咁架!
珍惜 感恩
You got this!!

大宅

singwin 發表於 23-11-8 09:55
我仔中四,無呢啲問題,係之前大熱天時都要著件風褸

我個仔都係咁,我話佢佢話全班同學都係咁樣做喎

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-11-8 09:49
呢啲父母要教啦,我個仔都有類似情況,我由細教佢唔可以貪心,人地比住先要還,唔可以老奉
...

都話唔好用大人嘅思維去諗細路。佢地嘅相處方法就係咁,唔一定係一對一嘅對等。如果要絕對的公平,關系就無可能更進一步。

假若係都要認為咁係貪心,結果近代嘅年青人斤斤計較,郁下又講公平唔公平,連對父母關系/夫妻關系都好斤斤計較,對自己就最豪,最唔計較。真心唔欣賞,

我細個都有被人請食野,又有請人食野(唔同嘅朋友), 大左我都無成為貪心嘅人,無必要將小事講到去咁大。

珍珠宮

virgokaren 發表於 23-11-8 09:41
我睇好多中學生 IG d 相,冇張係映得好的,全部得半邊,一係用個手機遮住自己塊面。又濛,吾知佢映乜主 ...

我都唔知,影相係完全見唔到個樣咁仲影黎做咩呢?
我尋日同我女講你啲觀念錯晒
口罩係有病有需要先要戴,唔係因為影相先戴囉

珍珠宮

廷廷媽 發表於 23-11-8 09:46
我仔青春期直頭唔肯影相, 可能覺得樣衰卦

我女都唔中意同我哋影相架,但佢就成日同啲同學影埋啲見唔倒樣嘅相

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊