自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

yuensiu 發表於 23-11-23 13:58
因為我大仔本身讀緊屯天,所以都知學校大約係點。我仔本身係b2大抽獎派入去,而女成績就好過阿哥,所以老 ...

英文麻麻地不如試下譚中,唔駛一次過科科轉哂英文,高中可以再選擇......

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yuensiu 發表於 23-11-23 14:09
呈一時係b1,呈二要等12月頭家長日問老師,但佢其他科成績同呈一時差唔多,我諗都應該係b1個堆。

馬可賓 ...

如果你唔想太chur,兩間屯官一定啱你,最好直接問吓你女女,呢兩間官立佢鍾唔鍾意去讀先!

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

Calaci 發表於 23-11-23 14:11
英文麻麻地不如試下譚中,唔駛一次過科科轉哂英文,高中可以再選擇......
...

我就係咁諗,一陣英中讀唔掂都阿以中四揀返中文讀。

我仔就係咁,係屯天中四轉返中文讀。

象牙宮

ChunChun924 發表於 23-11-17 10:22
諗要轉兩程車我就頭痛,小朋友都辛苦,入到Band 1佢就舒服啲,但又怕讀得辛苦 ,好矛盾
...

入到band1點解唔選?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

happymama11 發表於 23-11-23 14:13
如果你唔想太chur,兩間屯官一定啱你,最好直接問吓你女女,呢兩間官立佢鍾唔鍾意去讀先!
...

我女好似讀邊間都無乜所謂咁 不過星期六都會捉佢去屯官睇下。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

yuensiu 發表於 23-11-23 14:14
我女好似讀邊間都無乜所謂咁 不過星期六都會捉佢去屯官睇下。

係呀,你最好俾你女女去了解兩間學校先,因為佢先至係用家,佢讀得開心先至會成績好!

子爵府

mingchan122 發表於 23-11-17 14:36
譚伯羽,個個老師都好關心學生,係個個喎,只要你肯學,約老師放學教你,教到你識為止。另外我覺得有一樣 ...

咁呢間學校好好喎,我女學校S 6到現在還未教哂書,老師又hea

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

yuensiu 發表於 23-11-23 14:09
呈一時係b1,呈二要等12月頭家長日問老師,但佢其他科成績同呈一時差唔多,我諗都應該係b1個堆。

馬可賓 ...

我當年參觀都覺得馬真的太CHUR, 唔係我杯茶。
當年我和阿女本來想選田和譚,因為校風比較好的感覺。
但老師話譚用中文,到讀大學時無咁好,
田就因為老師叫選進取D好,所以結果2間自行都無選。

此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

happymama11 發表於 23-11-23 13:49
冇錯係呀,嚴格嚟講兩間官立表面上係Band 1實質上佢已經跌咗落去Band 2,只係夾硬話佢係Band 1而已
...

劉金龍好似都係咁的情況,現在劉仲算唔算BAND 1?

珍珠宮

missshasha 發表於 23-11-23 15:05
咁呢間學校好好喎,我女學校S 6到現在還未教哂書,老師又hea

唉,其實我真係預補習另外跟,只靠學校我仔女搵唔掂的

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 23-11-23 15:26
劉金龍好似都係咁的情況,現在劉仲算唔算BAND 1?

以我了解,劉金龍早喺兩三年前已經跌落Band two了

珍珠宮

happymama11 發表於 23-11-23 15:27
以我了解,劉金龍早喺兩三年前已經跌落Band two了

咁跌法屯門BAND 1應該更加唔夠位。

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 23-11-23 15:31
咁跌法屯門BAND 1應該更加唔夠位。

嚴格嚟講屯門區只有七間Band one,所以一直以來屯門區Band one中學學位嘅競爭率係好大

珍珠宮

happymama11 發表於 23-11-23 15:35
嚴格嚟講屯門區只有七間Band one,所以一直以來屯門區Band one中學學位嘅競爭率係好大

...

現在即是得4大加 馬 田 譚?不過其實好耐之前2官和劉都1C尾2頭了。不過我哪時以為屯天以後會升。咁其實劉和2官現在還是英中嗎?

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 23-11-23 15:43
現在即是得4大加 馬 田 譚?不過其實好耐之前2官和劉都1C尾2頭了。不過我哪時以為屯天以後會升。咁其實劉 ...

兩間屯官,依然係英中,但係近幾年嘅DSE成績的而且確已經跌落band 2了
而劉金龍,部分科目按班別分中文同英文,但大部份都依然係英文為主,不過DSE成績事實都係跌落Band 了

珍珠宮

mcdullyiu 發表於 23-11-23 15:43
現在即是得4大加 馬 田 譚?不過其實好耐之前2官和劉都1C尾2頭了。不過我哪時以為屯天以後會升。咁其實劉 ...

劉金龍好似跌左無左英文班了。
b1係唔夠位派嫁,所以有d派落b2學校。

屯天自行收b1學生的,派位有b1都派入去,有3班英文班,1班中文班
崇真都開左1班英文班,其他中文班
永隆就好似加左某d科改英文教

屯天今年都改左,我估應該疫情dse好多學校跌晒,要keep返起d成績。
attach0/tmp/phpbrtISD

子爵府

yuensiu 發表於 23-11-23 15:27
唉,其實我真係預補習另外跟,只靠學校我仔女搵唔掂的

所以搵到負責任嘅老師,難中過六合彩

珍珠宮

missshasha 發表於 23-11-23 16:08
所以搵到負責任嘅老師,難中過六合彩

我以前都試過私補,個老師成日請假,所以去返補習社 起碼唔會唔見人補唔到先。

學校個d就真係...撞到hea教或唔識教既個1年就慘

別墅

ChunChun924 發表於 23-11-17 09:31
屯官好還是南官校風好,成績那間較好?

溫馨提示 , 千萬不要揀屯官

子爵府

yuensiu 發表於 23-11-23 16:11
我以前都試過私補,個老師成日請假,所以去返補習社 起碼唔會唔見人補唔到先。

學校個d就真係... ...

我女現中六,由高中開始,每科老師係唔轉,中四跟到中六,佢話呢三年,佢個英文係冇進步過,因為英文老師Hea教

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊