自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

luckyQ 發表於 23-11-22 16:54
十年唔見一次嫁女 問我阿媽 幾姊妹去唔去我都已經講咗唔去, 我最憎佢呢啲場合十年都唔見咗一次, 人哋唔去 ...

封返張餅卡俾佢

瑪瑙宮

十年唔見一次嫁女 問我阿媽 幾姊妹去唔去我都已經講咗唔去, 我最憎佢呢啲場合十年都唔見咗一次, 人哋唔去 ...

有些親戚朋友就係咁,好日唔見一次,結婚生仔就比帖你,唔去都要封人情,即係變相幫佢酒席出錢。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

話晒親戚,唔去咪封300

子爵府

2024年龍年勳章

我試過不過係男家比帖,反正咁多年唔見,將來亦都唔會見,所以我無理佢

子爵府

虎到金來勳章

我試過結婚派帖俾對兩公婆同事, 佢地唔去, 封二百蚊百佳禮劵俾我

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

收完就算
要佢蝕埋張餅咭

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我諗親戚派貼畀你都係想你同你分享佢嘅喜悅啫!如果你覺得佢全心想呃你人情!你唔好回禮!要佢連張餅卡都要蝕畀你!

侯爵府

luckyQ 發表於 23-11-22 16:57
條氣好唔順囉講到明唔去

咁你咪唔好比利是囉

翡翠宮

回覆樓主:

唔想比就唔好比囉

男爵府

以前做法,唔出席就俾餅咭派帖。

別墅

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

同事明明講咗唔去飲。竟然都收到帖。我同事俾返佢。
我哋覺得ok。人家講明唔去你仲派。
佢就話佢自己已經寫咗。

以前可能唔知點。
而家嘅人,講咗餅卡,你俾帖係你嘅事。照俾餅卡人情,最多多少少。

當年我俾面我媽爸,去晒所有表乜表乜嘅婚禮,到我結,佢哋咪又係唔嚟。不過我我所謂。真係俾面我父母。
試過去滿月酒,主角即父母同啊B都無出現

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

好多人要集資結婚擺酒
又想威又想人夾錢俾佢結
超老土
我唔會去囉呢啲
根本就唔會來往
只為錢黎搵你 想要錢見人
無須要就失蹤 親咩戚?水魚囉

男爵府

BGCOME08 發表於 23-11-22 17:02
如果唔想做咪唔好做囉,可能人哋覺得一場親戚,知你唔去都真心想請你食餅呢。

有時真係派唔派餅,都會俾人 ...

Exactly, 我媽堅持親戚要派餅卡,唔係諗住收回禮,只係純粹請食餅

公爵府

Onlok 發表於 23-11-23 06:01
同事明明講咗唔去飲。竟然都收到帖。我同事俾返佢。
我哋覺得ok。人家講明唔去你仲派。
佢就話佢自己已經 ...

滿月酒呢單都幾攪笑

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

luckyQ 發表於 23-11-22 19:48
咁佢一係唔好問人哋去唔去啦照比張帖畀我
如果是無血緣的朋友&同事,你話左唔去,都夾硬俾餅咭和帖,就有點那過。

我媽話無論親烕是否去飲,都要俾帖俾餅咭和回禮利是。因為古老人(而家圍村都有),係成條村派嫁女餅,分享喜悅。 當時有些遠房親戚出差,出席唔到,我媽都要我俾帖,費事俾人話嫁女唔派餅,咁孤寒。

如果你覺得同佢無乜來往,餅咭加利是都值幾十,咪回張紅衫魚俾佢,當俾錢佢買杯野飲。

如果你完全唔回禮,親戚覺得你阿媽 :無家教。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

女家係派餅咭
冇話呃
唯有唔去,比少d
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

如果你呀媽同新娘呀爸呀媽系同兄弟姊姐,即是大家同一個老豆,新娘親郞系要斟茶比你呀媽飲,你呀媽還要比金器利事添!親戚來講,你呀媽系長輩級,禮數上要比貼你呀媽同派嫁女餅開心分享,話比同一個祖宗知而家結婚傳宗接代承傳下去。你哋唔去一件事,但貼系要派。後生唔識就會話人老屈人情,無理由你呀媽都唔識呢啲禮數?與其你覺得老屈咪咩都唔好比囉。

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

衰少少
上淘寶淘套茶杯俾佢+張咭
外國興送禮物的
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊