自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

angiehouse 發表於 23-11-28 09:54
就算離婚個細路都系由嫲嫲湊,因為佢地覺得系自己既,不過就甘睇有度好,就系佢地思想吾會覺得個女系蝕本 ...

新式重男輕女,生仔先要賣命緊張,生女=就幫人養,隨便養大就可賣到十幾萬,因為就算出錢出力俾心機培養個女,洗錢多都好難賣到100萬,唔符合經濟效益

水晶宮

mizuho 發表於 23-11-28 10:43
自己都好怕同上海女人交流,真係好嘈、好多意見。文化背景唔同都係應該停一停唸一唸,結婚真係兩個家庭嘅 ...

現實中冇接觸過上海女人, 睇劇就唔少.
<<愛的二八定律>>入面, 楊幂前男友個阿媽,印象深刻,不過劇入面佢係咪上海女人好似冇交代,呢個角色好精彩, 令我大開眼界

珍珠宮

waic 發表於 23-11-28 10:21
我朋友個仔叻嫁有靚樓有車,中產黎,娶左個上海女,一結左婚黎香港已經唔工作,屋企要請工人,湊仔叫奶奶 ...

其實香港女仔真系吾錯,捱得,但最前題要睇上個男仔

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔怪得之"新聞女王"在國內興起熱烈討論啦,
佢地羨慕港女不靠男人,獨立能幹,又冇年齡憂慮...

大陸劇重講緊女仔入大機構遇上覇道總裁,之後一世無憂

珍珠宮

angiehouse 發表於 23-11-28 09:07
最憎就系大陸尼樣,話港女拜金,其實港女獨立搵到食,大陸就成個家庭都貪心,好似賣女甘,大陸男人無幾十 ...
港女夠好多想嫁有錢人
無分地域既

國內城鄉差大, 北京人而家婚嫁, 要對方係本地戶口
就係怕左婚姻版, 木馬屠城

嫁條女入屋, 全家黎對付, 作置家產
男家娶新抱, 變多左堆敵人

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ChaBean 發表於 23-11-28 10:56
新式重男輕女,生仔先要賣命緊張,生女=就幫人養,隨便養大就可賣到十幾萬,因為就算出錢出力俾心機培養個 ...
如果自己都係上流人家, 中產以上, 個女又有資質讀到下書
就值得投資, 俾個女出去外國留學著名歐美大學讀書, 身價直升

男爵府

littlefunpig 發表於 23-11-28 11:07
如果自己都係上流人家, 中產以上, 個女又有資質讀到下書
就值得投資, 俾個女出去外國留學著名歐美大學讀書, ...

越窮越眼光狹窄,重男輕女
華為,碧桂園接班人都可以係個女,但普通人農村間爛屋就必須俾個仔繼承

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-11-28 10:43
假如發生喺自己身上, 我寧願家變, 盡早割席、盡早擺脫, 及早放生自己/自己個仔
...

我朋友想呀,但個仔點會想,有埋仔女更唔想
咁佢老婆係犀利同懶,但又唔係出軌,只可以講一個願打一個願捱
聽我朋友講,之前有個香港女仔,肥肥地追佢仔,佢仔唔鐘意肥妹,去到上海見到而家個老婆身材高挑又瘦就
我見過個女,样子真係好普通過普通,唔講得上靚,我覺得有啲土潻,皮膚係白同身形高,但冇咩身才個種

男爵府

回覆樓主:

大陸一孩政策下+ 生男傳宗接代思維,個個要仔唔要女,搞到男多女少情況嚴重。大部分準外父緊係勸個女揀到最好條件先嫁,一車一房+大禮金,當然少不了。

莫講話大陸,香港之前未又係有個風氣「無樓唔嫁」

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-11-28 09:10
個人都好討厭「富養窮養」理論!

生仔都要富養
就係要俾佢知道如果想過啲好嘅生活
自己就要努力讀書先可以過到自己想過嘅生活

侯爵府

2024年龍年勳章

阿姨,我不想努力了!
生仔都可以娶個有錢女啊

侯爵府

2024年龍年勳章

ChaBean 發表於 23-11-28 11:15
華為,碧桂園接班人都可以係個女,但普通人農村間爛屋就必須俾個仔繼承
...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Sumyeema1 發表於 23-11-28 09:23
我睇小紅書, 獨生女家庭=絕戶, 阿爸果邊親戚話獨生女家庭的資產係佢哋嘅
...

甚至會覺得新抱所有收入都等於男家

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

ChaBean 發表於 23-11-28 10:56
新式重男輕女,生仔先要賣命緊張,生女=就幫人養,隨便養大就可賣到十幾萬,因為就算出錢出力俾心機培養個 ...

咁佢哋好似女仔出嫁完生bb就做ftm冇繼續工作,女家要多啲「彩禮」(當賣女)咁真係唔奇

珍珠宮

ChaBean 發表於 23-11-28 11:15
...

任正非很前衛和創新精神,不會重男輕女,個女可以唔洗跟自己姓又可繼承自己江山

彩鑽殿

angiehouse 發表於 23-11-28 10:20
香港地眼見公一份婆一份都不少,男仔無錢吾擺酒吾買樓大有人在,香港女家有無得反對丫,一反對個女直情搬 ...

但大陸人好多都唔係夠年齡家人催婚,父母又未必負擔得起啲彩禮車樓等等,但又想個仔結婚,其實廿幾歲啱啱社會立足養到自己都唔錯,結婚要咁大筆錢後生拎唔到出黎,父母借都要借返黎比嗰啲真係無言⋯⋯⋯⋯

大宅

即係重男輕女

大宅

waic 發表於 23-11-28 11:43
我朋友想呀,但個仔點會想,有埋仔女更唔想
咁佢老婆係犀利同懶,但又唔係出軌,只可以講一個願打一個願捱 ...

女仔獨生女?本地上海人,係嘅女家財產

珍珠宮

pomanlife 發表於 23-11-28 13:57
但大陸人好多都唔係夠年齡家人催婚,父母又未必負擔得起啲彩禮車樓等等,但又想個仔結婚,其實廿幾歲啱啱 ...

大陸人要面子,佢地食飯爭比錢,比利是千千聲,都系怕人睇少,個仔娶吾到老婆系超級無面

大宅

見大陸婚嫁,如果禮金係男仔自己出,女家都唔會滿意。因為佢哋覺得結咗婚,男女雙方財產共同,男仔自己俾禮金,即左手交右手。女方會要求男方父母俾禮金。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊