自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jess_346 發表於 23-11-30 16:55
其實各位蠶豆媽
過敏反應我明白
睇清楚我表達係蠶豆症越來越多

我唔係蠶豆症媽媽呀
但我覺得婚前檢查唔係用黎避免蠶豆症囉
同埋蠶豆症媽媽以過來人身份話你知
唔係你講到咁得人驚囉
並唔係佢地反應過敏

珍珠宮

虎到金來勳章

其實各位蠶豆媽
過敏反應我明白

你幾時聽到過婚前檢查因為驚蠶豆症?

別墅

回覆樓主:

多謝你哋關注
讓其他未婚/未孕都有一定蠶豆症認識
婚前基因檢查

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cecelc 發表於 23-11-30 14:21
蠶豆症好平常,有幾痛苦人生?
咪係, 咁搞笑

放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jess_346 發表於 23-11-30 17:02
多謝你哋關注
讓其他未婚/未孕都有一定蠶豆症認識
婚前基因檢查

又唔係咩嚴重病, 唔會檢查
放下自在

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我媽7O幾歲係蠶豆症。早幾年先知患蠶豆症。佢當年出世係留產所,198x年香港出世嘅BB全部有免費驗蠶豆症。台灣依加先有全部驗咪落後香港40年

珍珠宮

虎到金來勳章

cattz288 發表於 23-11-30 17:03
又唔係咩嚴重病, 唔會檢查

我明知自己生男仔一定遺傳,但無一刻諗過因為咁唔生囉

象牙宮

heiheiada 發表於 23-11-30 16:19
我仔都係G6PD,但我覺得比花生敏感好多了。婚前檢查係可俾人有心理準備,我當初唔知道,生兩個囡冇事,之後 ...
無錯, 比起花生, 蝦呢類敏感, 蠶豆症真係peanuts
放下自在

象牙宮

polliebb 發表於 23-11-30 17:12
我明知自己生男仔一定遺傳,但無一刻諗過因為咁唔生囉

唔係生小朋友都唔知自己有地貧, 亞仔有g6pd都唔知邊個遺傳比佢
放下自在

子爵府

回覆樓主:

我2個小朋友都有,唔覺痛苦囉,只係避開某d物品,小心d ,一樣愉快生活

侯爵府

cattz288 發表於 23-11-30 17:12
無錯, 比起花生, 蝦呢類敏感, 蠶豆症真係peanuts

我見我女小麥+雞蛋敏感比起我蠶豆症更痛苦

LokLok1208    發表於 23-11-30 17:38

大宅

回覆 cattz288 的帖子

仔有就一定係媽媽遺傳.

大宅

有g6pd 係大缺憾咩? 會有好長醫療手尾拖累家人咩? 點解講到明知有G6PD基因生B咩痛苦人生? 唔好咁危言聳聽嚇D親準爸媽吧!

我屋企人係G6PD, 當年醫護解釋聞到臭丸等係有可能溶血, 溶個少少對幼童可能有影響, 但人大左, 溶血嘅份量只佔身體好細比例, 女士個個月M 都失唔少血咪一樣。根本不用擔心。

無知係唔係都算係一種缺失呢?

大宅

Etcetc 發表於 23-11-30 17:44
有g6pd 係大缺憾咩? 會有好長醫療手尾拖累家人咩? 點解講到明知有G6PD基因生B咩痛苦人生? 唔好咁危言聳 ...

我係基因攜帶者, 我無病, 係我爸遺傳給我, 我爸常常話佢自己無啲個病, 咩都食得, 試過飲完涼茶, 只係流鼻血.

象牙宮

LokLok1208 發表於 23-11-30 17:38
回覆 cattz288 的帖子

仔有就一定係媽媽遺傳.

即係我有? 我有食蠶豆snack
放下自在

象牙宮

YolandaTam 發表於 23-11-30 17:23
我見我女小麥+雞蛋敏感比起我蠶豆症更痛苦

真呀, 蝦,花生都好恐怖, 唔覺得食左真係要即刻入院打針, 嚴重會死人
放下自在

子爵府

LokLok1208 發表於 23-11-30 17:54
我係基因攜帶者, 我無病, 係我爸遺傳給我, 我爸常常話佢自己無啲個病, 咩都食得, 試過飲完涼茶, 只係流鼻 ...

點知係爸爸俾?

象牙宮

Etcetc 發表於 23-11-30 17:44
有g6pd 係大缺憾咩? 會有好長醫療手尾拖累家人咩? 點解講到明知有G6PD基因生B咩痛苦人生? 唔好咁危言聳 ...

一定係
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 23-11-30 18:11
即係我有? 我有食蠶豆snack

你可能隱性,即係其中一條 X 染色體有蠶豆症基因另一條正常。
你正常嗰條 dominate 咗,所以你無發作。
令郎遺傳你嗰條帶蠶豆症嘅 X 染色體同佢爸爸嘅 Y, 所以發作。

LokLok1208    發表於 23-11-30 18:46

珊瑚宮

2024年龍年勳章

其實各位蠶豆媽
過敏反應我明白

婚前檢查都唔會因為知道有機會有蠶豆症而唔生架喎
不如你用地貧做例子啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊