自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

已經小六,現在才做 FTM 真係有啲遲,加上現在咁嘅經濟環境,得返你老公一個搵錢其實都好危險,唔好忘記仲要養四大長老再供兩層樓
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

Nbs 發表於 23-12-5 09:04
幾十萬就未必,但簡單入一次完做個細手術檢查都幾萬,細路病入一入院又幾萬
我唔會預到咁抆
...

真ga,睇你咩病。。。,62上年就做左兩次幾十萬

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

經濟ok可以自己教到就ftm,你可以之後再搵工。但問題係細路肯唔肯比你教同你係咪真係有能力教,唔係督住佢就會改善到學習,我覺得比錢搵個有經驗而又勁過我既人教,效果更好。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:48
係呀,真係唔高,4大長老有乜緊急手術,去一次私家都幾十萬

一份十幾萬要7人食,仲要包醫療,供兩層樓,樓主我唔覺得你可以揀唔做喎,除非你預左無錢儲同有事就賣走一層樓,生活水平下降
兩大人做野都可安排私補+補習班比個仔架,其實好多都係甘做架喎

男爵府

已經返咗學三個月,只剩下六七個月的小學生涯,真的幫助不大,亦已成定局。要做FTM 小一小二開始就ok, 現在冇可能改變到佢,只係搵交嗌。

水晶宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 09:06
真ga,睇你咩病。。。,62上年就做左兩次幾十萬

大病唔會成日發生,你62 同你/細路年紀又唔同
不過當然唔能夠抆到幾十萬都無啦

侯爵府

已經小六, 冇跟開佢咁長時間, 唔會聽你講的, 佢覺得自己好大個了
對得耐啲問題爆出嚟仲多(好多嘢眼不見為乾淨), 到時家嘈屋閉傷感情

男爵府

如果係小六,我會建議放長假同佢跟,始終呈分已去咗大半。我記得你仔係sen, 青春反叛期嘅sen 會越大越攪,唯免影響親子關係,我會請補習老師。你老公收入算高,但要考慮穩定性,你哋要供2層樓,4大長老開支唔少,如日後孩子出國讀書又另一開支。如你放棄事業,你預最多跟到年幾2年。

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:46
佢學校功課少,大部分時間睇機,如果我喺度,可以唔俾佢睇機,仲可以捉住佢習,多好多時間
...

如果仔肯聽你教, 咁都好, 捉到佢讀書。會吾會捉佢去補習?
最怕工又quit 左, 又吾聽你教。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

PIGPIG朱 發表於 23-12-5 09:06
一份十幾萬要7人食,仲要包醫療,供兩層樓,樓主我唔覺得你可以揀唔做喎,除非你預左無錢儲同有事就賣走一 ...

我私補試過,出面補習班都試過,完全冇進步過!

私補已經揾緊5**的醫生哥哥啦,完全冇進步過。我知唔係老師問題,係我仔問題,佢從來都唔聽人講,出面補習老師都話佢唔聽教。

但對住我,佢還肯聽我講野的

男爵府

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:38
個仔小六啦,過去由得佢hea, 冇哂自律能力,趁佢仲肯聽我講,幫得幾多就幾多
...

小六我就覺得遲左d,呈分試一般都小四下學期要開始準備。上初中開始唔會鍾意阿媽睇功課啦。不過睇你小朋友性格啦。我就覺得俾錢佢去補習好過。純粹分享個人意見(未必適合你家庭)

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁會唔會入不敷支?如果會就唔係幾好

珍珠宮

已經6年級,呢個位有啲尷尬,上到中學都應該放手

珍珠宮

sunnymama2 發表於 23-12-5 09:14
我私補試過,出面補習班都試過,完全冇進步過!

私補已經揾緊5**的醫生哥哥啦,完全冇進步過。我知唔係老 ...

轉到岩啦,試下搵女老師

男爵府

回覆樓主:

《年少日記》~
不是每個孩子都可以成績好好

伯爵府

manyan2014 發表於 23-12-5 08:35
三思。
六年級可能勉強仲跟到,但初中你跟佢學業,好易有爭拗,破壞關係。

無錯
反而小學時期做FTM 係值得
除咗可以跟一跟仔女學業,仲可以培養佢個人修養。我小朋友初中已唔洗亦唔想我理佢啲學業,我只能做只係提佢幾時默書小測考試,學校都鼓勵我地家長唔好好似小學咁插手太多,比返個責任佢地

不過當然個個情況不同

翡翠宮

畀面勳章

俾我就係佢小四已經辭職,而家小六已經遲,呈分已經幫唔到幾多,但我會盡人事,努力過唔得都叫做無憾。
日日是好日

子爵府

轉做part time(只限小朋友返學時間返工),你仔小六,升左中學小朋友需要家長陪伴嘅時間無小學咁多,到時按需要再睇下要吾要轉番做full time.

雖然遲,但阿仔出到聲,雖然少一點收入,但起碼第時阿仔大左吾會怨我。經濟吾大問題下,錢對比親子關係,我絕對會揀後者。

公爵府

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...

呈分後再返工得吾得?中學真係教吾到啦。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

本身份人工係淨儲以備不時之需嗎?
如果做野多呢3成人工只係備用, 本身老公月入可以cover 曬所有日常開支仲有淨既可以儲到既, 都可以考慮下唔做

同埋供緊果2層樓, 係咪2層都自住, 定一層俾自己, 一層供緊俾6299住

仲有你地2個都係獨生子女? 無其他兄弟弟妹分擔父母開支?

首頁
12345...13

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊