親子旅遊

跳至

首頁
12345...8

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

Lqueenie 發表於 23-12-15 21:16
我11月尾都去左

好靚
可惜我去到,楓葉已經落晒

公爵府

yuyu.c 發表於 23-12-16 02:00
暑假同亞仔去6日

同小朋友去旅行最開心,
珍貴回憶無價
到時反得開心d呀

公爵府

Skytree1000 發表於 23-12-16 09:38
列車好靚啊,好想坐,
多謝推介

值得去坐吓
近近地,可以大阪去奈良,應該唔駛搶位

Skytree1000    發表於 23-12-16 21:57

公爵府

回覆樓主:

11/12 (Mon) Day 3

以下內容可能有d悶,敬請見諒

錦市場... 寺町... 錦市場?寺町?

今集,我有d迷思...?同C6兩條老野到咗京都,喺酒店放低行李,明明行咗去附近嘅錦市場... 但係,睇返d相,影得2張?!

嗱~ 原先我諗住,去錦市場吃、喝、玩、樂,感受「京都的台所」嘅熱鬧...

偏偏事與願違,錦市場... 吸引唔到我地!人多,冇咩啱食,冇野啱買,又... 多店舖唔准影相... 有d掃興 (係我嘅問題)~

屈就大家先,麻煩睇住午餐 tea time 相。

兩老喺寺町京極商店街,逗留幾個鐘~ 無家可歸,未有酒店收留!

唯有去「燻とん あくた川」,食豬骨拉麵。再去埋大家樂... 噢~ 係CAFE de CRIE下午茶!

(待續)
attach0/tmp/phpVVawtZ
attach1/tmp/php1sz5VZ
attach2/tmp/phpVyS7o0
attach3/tmp/phpLRwyS0
attach4/tmp/phpRG9em1
attach5/tmp/phpFAb8P1

公爵府

回覆樓主:

今日到咗琵琶湖,去咗水中鳥居,同埋浮御堂... 而家喺溫泉酒店 hea
attach0/tmp/php14jLgU

伯爵府

個拉麵幾好樣喎,
係咪好好味呢?
薯片又係甚麼新口味呢,湯汁味?
未見過呢

公爵府

Skytree1000 發表於 23-12-17 08:58
個拉麵幾好樣喎,
係咪好好味呢?
薯片又係甚麼新口味呢,湯汁味?

拉麵味道唔錯,係個湯底幾油吓(對我黎講)
薯片鰹魚味,ok嘅
今朝溫泉酒店早餐,幾正
attach0/tmp/phpVi6cUq

Skytree1000    發表於 23-12-17 18:16

公爵府

回覆樓主:

星期日奈良公園周圍封路,唔俾車進入公園範圍,我明...
問題係,我地入住嘅酒店,喺公園旁邊
千辛萬苦,啱啱警察終於放行,俾我地駛入
attach0/tmp/phpN6U6c3
attach1/tmp/phpeEZ75k

公爵府

回覆樓主:

是日宵夜... (係, 奈良時間 20:30 )
平宗柿葉壽司
attach0/tmp/phph4Z2lh
attach1/tmp/phpa6OBNv

大宅

buklaylay 發表於 23-12-16 20:54
今日到咗琵琶湖,去咗水中鳥居,同埋浮御堂... 而家喺溫泉酒店 hea

...
凍唔凍呀,上到去

公爵府

kennis0819 發表於 23-12-18 07:11
凍唔凍呀,上到去

嗰日落雨,有少少凍
今朝奈良0度,凍呀
attach0/tmp/phpMzuf5C
attach1/tmp/phpwq5VY4

公爵府

回覆樓主:

京都酒店篇~
HOTEL RESOL TRINITY

11~16/12/2023 (5晚連早餐)

今次行程,主要去京都,所以逗留嘅時間最耐。

年頭,兩條老野黎過3日兩夜,同古都嘅「老」,一拍即合!不過時間太趕,玩得到喉唔到肺,有d唔夠喉!

而 RESOL TRINITY ,聰明嘅你,實估到,我地之前入住過。

係~ 仲要係細仔懶豪氣咁,請我地!而酒店有免費浴池,住客可以隨時泡湯,抵上加抵!

既然大家咁醒,酒店有幾好幾正,唔駛我多講,齋睇相就明(下删百餘字)...

(待續)
attach0/tmp/phpTR508v
attach1/tmp/phpcSAoLK
attach2/tmp/php9cAnoZ
attach3/tmp/phpw9lE1d
attach4/tmp/php7GhaFs
attach5/tmp/php02CUiH
attach6/tmp/phpHFTSWV
attach7/tmp/phpOnF8Aa
attach8/tmp/phpdYKDfp

伯爵府

酒店唔錯喎,
係咪包早餐?

公爵府

Skytree1000 發表於 23-12-19 09:32
酒店唔錯喎,
係咪包早餐?

係呀!價錢唔太貴,位置我地覺得方便,同埋早餐唔錯。

遲d有 RESOL TRINITY 早餐篇 (賣定廣告先)

Skytree1000    發表於 23-12-19 21:09

公爵府

回覆樓主:

今朝去咗姬路城
attach0/tmp/phpgIjsQD
attach1/tmp/phptrFnzz

公爵府

回覆樓主:

11/12 (Mon) Day 3

漫遊鴨川,花見小路,先斗町

兩老嘅行程,光陰似箭咁踏入第11日... 可惜隻油雞,日月如「疏」嘅 post,搞到依然停留在 Day 3。

唔得嘞~ 要急起直追,出快d舖屎!

今集連出3個景點~ 鴨川,花見小路,先斗町... (以上排名,不分先後上下左右)。

總言之,京都五花街~ 上七軒、祇園甲部、祇園東、先斗町同宮川町... 1次過行晒又得,逐條街慢行亦得,你地喜點行都得... 得咗!

(待續)
attach0/tmp/phpiDStv4
attach1/tmp/php1jspzR
attach2/tmp/phpiYEuDE
attach3/tmp/phpnPjMHr
attach4/tmp/php2PhfMe
attach5/tmp/phpJsCSQ1
attach6/tmp/phpEMUBVO
attach7/tmp/phpRiwu0B
attach8/tmp/phpclYv5o

公爵府

回覆樓主:

11/12 (Mon) Day 3 晚餐

蟹道樂 京都本店

蟹呢間野,明明食過N次... 但去親日本,梗係心思思要㗳佢,仲要咬2次先夠皮!

可能蟹受歡迎,唔訂定位,真係搞唔掂,食蟹餐變咗吃閉門羹!

年初1月疫情啱啱過,去東京前,訂咗2次位 (晚餐&午餐)... 當時去到,門口戙住「本日満席です」,但入面得... 1,2,3,4... 幾枱客咋喎?!然後到咗京都,突然想walk in食,門前又見呢個牌(冇得食)... 驚過落閘放狗!

今次行到本店門口,老遠見到「本日満席です」... 唔怕~ 我有訂位!起飛前1個月,我幾大book定枱... 仲要訂咗擦兩餐蟹!

入去... follow me!

(待續)
attach0/tmp/phpU4oMxo
attach1/tmp/php2GyIP2
attach2/tmp/phpI7KZ7G
attach3/tmp/phpi5GFql
attach4/tmp/phpAlRJJZ
attach5/tmp/phpOpY12D
attach6/tmp/phpi8Fymi
attach7/tmp/phpm9elGW
attach8/tmp/php0aQp0A

複式洋房

公爵府

carbeelee 發表於 23-12-21 06:17

多謝你
其實都冇咩資訊俾到大家

公爵府

buklaylay 發表於 23-12-19 21:45
11/12 (Sun) Day 3 晚餐

蟹道樂 京都本店

尋日返到大阪... 十四日旅程就完結
約咗朋友去道頓堀東店... 好差... 環境、氣氛,各方面都唔得
(遲d有 post 分享)
attach0/tmp/phpJpkgMe

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊