自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

讀書真係要睇運,尤其津校,遇到啲咩老師。朋友教band 3中學高年級,次次接手果班都係差,2/3學生留過班仲要唔止一次,有啲old seafood同事成日同我朋友(班主任)投訴啲學生唔交功課上堂瞓覺,但我朋友話啲學生上佢堂係無問題,鬼咩,啲old seafood唔教書淨係播片同鬧人,又針對啲成績差既學生,成日投訴要學生轉校,朋友力保住班學生,卒之咪又全班考DSE中學畢到業,至少佢科主科係全部學生合格。

vyvy    發表於 23-12-10 16:06

公爵府

親子王國15週年勳章

建議ja! 多個考慮也不錯,的確不是人人適合DSE. 但決定權始終在自己度。

男爵府

^^Hannah^^ 發表於 23-12-10 11:47
B1A啲老師都成日叫drop 科
縂可以出的試卷出到好深, 令同學覺得無能力讀而drop科

子爵府

DSE成績會影響間學校收生
叫唔達標準既學生走或唔考DSE係能夠理解,其實學校可以做多啲,協助學生轉間合適既學校

男爵府

廢柴孖條 發表於 23-12-10 13:13
更係唔轉,DSE起基本門檻,考完先再諗讀乜都未遲,又唔係等住個小朋友開飯
...

我當年中五考mock都多科唔合格,最後會考成績都唔錯,可以原校升中六,有時學生真係到最後先發力,冇必要咁早放棄

伯爵府

學門手藝更好,維修,水電,裝修、好好搵

子爵府

yauchuchu 發表於 23-12-10 14:53
讀書真係要睇運,尤其津校,遇到啲咩老師。朋友教band 3中學高年級,次次接手果班都係差,2/3學生留過班仲 ...

呢班學生之後嘅出路係點?會比一早兩年學門小手藝好?
其實要吽到考DSE實得,尤其津校,唔可以趕你走。

侯爵府

2024年龍年勳章

傻太 發表於 23-12-10 16:09
呢班學生之後嘅出路係點?會比一早兩年學門小手藝好?
其實要吽到考DSE實得,尤其津校,唔可以趕你走。
...

之後有啲去東華三院讀護士課程,有啲唔夠高分就去讀老人護理,有啲去讀創意/IT/設計課程,又有讀航空航海之後考空姐,再差啲既就無再讀書去做洗頭剪髮….全部都搵到食

早一兩年學手藝唔係唔好,但前提係要個細路自己都有心想去學,唔係被學校「勸退」(過程絕對唔好受,好多難聽說話,或年年留你班等你知難而退,好多手段)

朋友話有啲中三、中四被勸走既,本身只係懶唔係壞,出去讀其他學院無中學咁disciplined,好容易學壞,女仔更易,好幾個十幾廿歲就大肚

侯爵府

2024年龍年勳章

年輕人讀唔到書唔係罪,最緊要佢覺得無被放棄,學校老師如果真心為學生著想,係應該幫佢鼓勵佢,同佢一齊搵可以報讀咩課程,唔係一句「你唔掂架,U硬,早啲轉校啦!」

老師真心為佢好,定當佢廢物想踢佢走,中學生咁大個係分到既

珍珠宮

豬仔mami 發表於 23-12-10 13:07
而家啲學校好不負責任,有冇諗過對個小朋友好大傷害

咪係囉,點解可以叫人哋轉校或者轉課程。
dse個個都可以去考就好似我哋以前會考,唔合格肥曬咪自己負責任囉,唔會話冇中五畢業

為咗自己升大學率高而叫啲學生自己轉校或退學真係好離譜

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-12-10 17:08
年輕人讀唔到書唔係罪,最緊要佢覺得無被放棄,學校老師如果真心為學生著想,係應該幫佢鼓勵佢,同佢一齊搵 ...

30年前我哋嗰啲讀唔到書嘅咪中五畢業囉其實有乜嘢所謂,大把人中五畢業都可以喺銀行做到經理做到好高級阿head位
我以前讀嗰間中學都唔會叫啲學生退學
個學生咁樣畀人叫走,等同大人返工畀老細炒咗一樣嘅感覺,老細同你講我今年一定唔會加你人工出花紅畀你,你最好即刻快啲走。

呢啲學校真係好不負責任
有教無類呢個宗旨好似冇曬咁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

ccyybb 發表於 23-12-10 10:50
我都係咁唸。佢仲話:讀數學冇乜用,不如學一門手藝

有一門手藝自力更生係好事!
要堅持留係原校,又堅持要讀書考 DSE,究竟係邊個意願?老老實實考完 DSE 跟着點?不如面對現實,
如果阿仔堅持要考 DSE,轉間情度淺啲嘅學校由中四讀起,唔好再沈浸係以前 band2A 光環,而且已經留過班,繼續留係同一間學校同啲學弟一齊上堂,又無曬啲 friends,都唔開心啦,若果咁堅決繼續讀,要反醒點解會成績差到要留班,留到要被評估為要讀技能課程?
家長要開解阿仔,以免阿仔走上不歸路

侯爵府

2024年龍年勳章

小mama 發表於 23-12-10 17:27
30年前我哋嗰啲讀唔到書嘅咪中午畢業囉其實有乜嘢所謂,大把人中五畢業都可以喺銀行做到經理做到好高級阿h ...

同意呀,依家香港有手有腳唔會搵唔到食,讀唔到書唔代表唔會成功,做人唔好輸份鬥心。

但有啲學校/老師好陰質,口口聲聲話為學生好,其實係不斷留難針對、單單打打。我身邊都幾多朋友教書,成日聽埋唔少呢啲故事,啲老師要做個學生,無所不用其極:離間佢、挑剔佢、千字文report寫衰佢…… 總之要佢走為止。

有個case好慘,個女仔留咗兩次班,最後中五落入個心腸惡毒既old seafood手中,個女仔上堂無搞事只係瞓覺,old seafood用盡方法踢走佢,個女仔無再讀書,佢住學校附近,有時啲老師撞返佢見佢精神恍惚自言自語….

男爵府

licpd 發表於 23-12-10 15:18
縂可以出的試卷出到好深, 令同學覺得無能力讀而drop科

drop 科係想學生讀得無咁辛苦。
啲學生出咗事真係唔好只怪學校老師

男爵府

ccyybb 發表於 23-12-10 10:50
我都係咁唸。佢仲話:讀數學冇乜用,不如學一門手藝

無論讀唔讀,轉唔轉課程/校,記得帶阿仔見學校社工或心理輔導

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

2A學校大多叫佢哋認為唔信計學生唔好考dse,影響學校

男爵府

wasabikingdom 發表於 23-12-10 17:53
drop 科係想學生讀得無咁辛苦。
啲學生出咗事真係唔好只怪學校老師
有得drop科係好事

老師都有盡力和hea教的分別, 兩睇啦, 如果係好老師可以激勵到學生讀書的, 唔合格都難

大宅

減齡達人勳章

ccyybb 發表於 23-12-10 10:36
放棄DSE,咁行真係好d?

不是,好可能係不要拖低合格率

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

小mama 發表於 23-12-10 17:23
咪係囉,點解可以叫人哋轉校或者轉課程。
dse個個都可以去考就好似我哋以前會考,唔合格肥曬咪自己負責任 ...

其實我覺得而家啲學校都係為自身利益著想

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-12-10 17:49
同意呀,依家香港有手有腳唔會搵唔到食,讀唔到書唔代表唔會成功,做人唔好輸份鬥心。

但有啲學校/老師好 ...

所以我成日覺得嗰啲學生自殺其實有部分係老師搞出嚟。工作上,上司玩嘢逼下屬走,下屬都仲有路可以走因為佢可以辭職,東家唔打打西家。

但做學生,老師玩嘢要逼佢走一個青少年,未經過社會嘅洗禮佢邊頂得順呢啲政治野,佢可以轉校咩,佢爸爸媽媽會唔會鬧佢?佢轉唔到校但又要畀個老師咁樣玩,點會唔有精神病?

個女仔好慘,呢啲賤老師應該放上東張一齊聲討佢。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊