自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

charmingsam 發表於 23-12-17 11:15
缺口德的人到埋單時都會受到審判,不用放在心,他們自有報應

同意。

如果出自陌生人把口,都不會太難受。

最慘係出自親友把口,難聽過粗口。

別墅

heidys 發表於 23-12-17 10:32
我覺得教養斷層,無教養的人越來越多
真係,依家啲人越嚟越低質

子爵府

wtcys 發表於 23-12-17 12:06
香港人好奇怪,對身邊可以欺負嘅人就恰得就恰。 對他方窮困嘅人就表現大愛,講到自己又捐錢又助養,沽名釣 ...

會唔會你講嘅係香港兩種唔同嘅人?

子爵府

3333 發表於 23-12-17 13:39
會唔會你講嘅係香港兩種唔同嘅人?

同一個人,真係可以對唔同人完全兩個面孔。

珍珠宮

2023年兔年勳章

加菲貓3 發表於 23-12-17 12:09
有咁勇猛?真係小見。特別成人。佢地唔怕你話返佢?

真係有呢啲人,我遇過。
話說我當年二十歲頭,去某間店買書(唔係咩商務、三聯呢啲),當時間店一個四十多歲女人(唔知佢係店員定老闆娘),佢同一個十幾歲嘅女仔講:好心D人腳咁粗就咪著短群啦!
當時店只有我一個客人,我聽完即走!
另一次又係二十多歲,拎住買餸車去買餸,隔離有個大叔望住我話:C9 仔!
我立刻話佢:關你鬼事咩!(然後咁啱我同佢行同一條路,佢以為我跟住佢,佢一路行一路轉頭望住我,我又望住佢,之後佢越行越快,最後佢用跑嘅速度走咗

公爵府

日月水火 發表於 23-12-17 13:47
真係有呢啲人,我遇過。
話說我當年二十歲頭,去某間店買書(唔係咩商務、三聯呢啲),當時間店一個四十多 ...
咁你第一單係講是非,講得大聲比你聽到,第二單係老一代既男多口小小,但樓主講既嚴重好多。真係開得片

子爵府

mandy13579 發表於 23-12-17 09:57
我由細到大都係肥,出街成日都俾人話,好啲就話我係熊人,衰啲就肥x, 特登經過你側邊講你聽。咁多年,依家 ...

唔好話街外人

自己圍內都話你 肥 食左咩
大佬生完仔水腫
肥 有咩計

珍珠宮

我由細到大都係肥,出街成日都俾人話,好啲就話我係熊人,衰啲就肥x, 特登經過你側邊講你聽。咁多年,依家 ...

我上司, 一個公屋單親父, 一個單身2層樓

氣場係唔同, 有錢風流工,特別詳和

一個變面小人!

39547攪你, 肯定心理變態,佢日子都唔好過

男爵府

香港人好中意笑人地講外語口音,最弊笑人果個自己都講得唔係好。反而同外國人講英文,就算你小學程度,只要唔好驚加上身體語言、及指手畫腳大家明就 OK,但偏偏香港人,特別中意當面恥笑人,確係好冇品德

侯爵府

2024年龍年勳章

這種是教養的問題

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

口賤!

大宅

減齡達人勳章

世界乜人都有,學校欺凌,職場欺凌好多喇。有啲後生外表斯文端莊有學識,有時一齊出差去外國,個客走會取笑人哋,尤其是男同事帶頭笑女人,我話要俾番尊重人,咁樣顯得我哋無文化,佢哋仲識反駁你話道德x,同呢啲人一齊唔知係咪一樣會俾佢話。所以莫講話學校咁多欺凌事件,職場大把呢啲事,有啲人真係講幾句笑完未必真係針對你,但有啲專登傷害你,咁係佢哋有問題而不是你。

男爵府

我有一個方法
我試過比一家三口好大聲笑我著件衫(鬼婆藍色,我喜歡著咩唔會理人,但佢哋無品笑我)個死妹釘同死哀仔大約十歲同十六歲,我眼定定望實個死妹釘,佢行到邊我望到邊,唔使惡淨係望住佢就得。佢嚇到喱埋佢呀哥度,而佢哋呀爸埋完單行出嚟淨係頭耷耷,一定要教訓下里d 人

男爵府

下,咩人黎嫁,咁話人都有嘅

男爵府

mandy13579 發表於 23-12-17 10:59
回覆 xyz_yy 的帖子

168cm, 75kg 我覺得係高加上個膊好橫,睇落好大隻

下,咁都唔係真係肥到要比人話啫,只係叫高大d啫,至多都係叫大舊啫,未去到熊下嘛,d人都傻傻哋

侯爵府

其實都幾高吖

子爵府

回覆樓主:

呢D人無家教無讀過書, 唔洗同佢介懷

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

品德唔係個個有,尤其新一代,重學不重德,在家是公主王子何需理會別人感受?唔識的不用理,個口係佢到係管不了,無視就係最好的方法,識得的一定還擊,人無完人唔信佢無弱點。
之前有個同事有一日食午飯(同枱),無啦啦話話我眼凸(因我深近視眼係有輕微凸,不是甲狀腺問題已驗過血),問我「你隻眼咁凸睇野係唔係比我地廣闊d?」我回佢「你隻眼咁細係唔係周圍好多野都睇唔到?」佢當堂無引收聲。

珍珠宮

香港通街肥女人,除非真係肥到好誇張,否則都唔會引起陌生人注意,更加唔會主動挑釁,會唔會有其他事發生咗?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我同你差唔遠,我從來冇人會無情白事走埋嚟話我肥或者其他侮辱性嘅詞語,假若真係有依啲事發生,事出必有因,你有冇諗係你態度或者有啲問題? 又或者你遇到嘅都係精神有問題嘅人?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊