自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

瑪瑙宮

快報警

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

elisecy 發表於 23-12-19 14:08
佢唔肯離婚,講過會攬炒
我一提佢就癲,我唔敢同人講,一直諗緊辦法可以點做,佢唔知我有錄低證據,知道就 ...

你打算俾佢打一世?

子爵府

樓主,向晴軒地址係公開嘅,你老公好易搵到你,你可以打去和諧之家,24小求助熱線 2522 0434,社工會接你電話教你點做,而且佢地唔會公開庇護中心地址,佢地會選一個中心點搵人接你,我之前做過熱線義工,所以好清楚。

另外,收拾定1) 一個小走路包,你身份證、你同子女護照、子女出世紙、所有你自己銀行卡,2) 保暖衣物,但1)及2)最好分開放,唔好被發現,最後最重要係電話

民房

回覆樓主:

係呀,我真係好驚呢個人,爛賭,欠債,冷暴力同暴力,佢對我漠不關心,連同屋主也不如,一不如意就家暴,我都要返工頂屋企同照顧個女,佢一d都唔感恩,我捱足咁多年,一直忍佢,我怕下次就冇咁好彩,我已計劃離婚,佢唔同意,我就單方面申請離婚

我都好羡慕其他人有個正常老公,有温暖家庭,當初同個衰人拍拖,完全睇唔出,呢點都係自己問題,已好後悔,而家影響埋個女,好愧疚

伯爵府

樓主,睇完條片同你講既野好擔心你安全
我都建議你Del條片先,好好留底做報案既證據, 好驚你條片比你先生發現
一定要離開呢個人.. 唔好心軟

子爵府

2024年龍年勳章

你老公真係想攞你命咁
樓主你快d帶個女搵上面jm提供嘅機構先啦!

侯爵府

樓主不如你刪咗條片佢先啦
俾人廣傳咗就麻煩

珍珠宮

elisecy 發表於 23-12-19 13:28
在職媽媽,結婚8年,有一小孩
婚姻對我嚟講係惡夢既開始
一直活得很委屈,面對先生對家暴,語言相傷及精神 ...

我好細個,我父母我姨都跟我說,男人尤其老公對你郁手已唔要得,第1次也不能容忍,一定要即走。忍得第1次你就永遠要忍,不會改的。
自食其力,好過放工也要活在惶恐中。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

你依家點呀?安全嘛你為小朋友著想,一定要走呀!

加油呀!
唔好用自己既諗法,夾硬套落人地身上囉~ 唔該!!!!

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

elisecy 發表於 23-12-19 15:09
係呀,我真係好驚呢個人,爛賭,欠債,冷暴力同暴力,佢對我漠不關心,連同屋主也不如,一不如意就家暴,我 ...

唔駛後悔架,人係會變架嘛,可能佢以前對你好,又或無家庭溫暖,你咪想結婚建立溫暖家庭,點會知佢面對唔到壓力,然後就搵家人做出氣袋?如早知,你都唔會想嫁俾佢啦!係咪?

你係人,仲係女人,點解要俾佢糟質呀?

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

為母則剛,救救阿女

侯爵府

危險,快找幫助

公爵府

係呀,我真係好驚呢個人,爛賭,欠債,冷暴力同暴力,佢對我漠不關心,連同屋主也不如,一不如意就家暴,我 ...

有好多jm 教咗你點做,唔好等了,立即致電求助

大宅

認真,去急症先,個邊同事知道點幫你。準備走佬袋,另一張電話卡,佢一動手即報警,帶埋小朋友走。呢d人沒價值唔留得

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

唔好忍啦,快帶埋個女走

珍珠宮

虎到金來勳章

而家唔係愧疚嘅時候,為左個女快啲走

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

人會變情會厭, 向前望
過去既由得佢過去
而家最緊要保住自己同呀女既命仔同生命安全, 咁先有將來
繼續沈溺過去無意思,
走左出去就唔好返轉頭, 唔好心軟, 講乜都唔好信
賭仔係無句真...
為錢乜都做得出

子爵府

快報警

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

https://familyclic.hk/zh/topics/daily-lives-legal-issues/domestic-violence-and-assistance/assistance/

入去睇,好多資料,唔好等,同小朋友響安全下離開 祝福你

大宅

加油啊樓主,為咗你個女要堅強啊!咁既男人唔需要忍佢,你都有自力更生能力,好多人好多機構幫到你,唔好擔心啊!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊