自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

拎咗冇蝕底

子爵府

Goldfat 發表於 23-12-24 16:29
因為啲高官都為自己留有後路。其實入境處應該將離境10年或每年在港不夠180天都視為移民,自動取消港藉。
...

咁有機會造成無國籍, 係違反國際法

大宅

我家姐都移民美國三十幾年,小學就過咗去,佢剛剛返香港探親都有換身份證同特區護照及回鄉証,有乜問題呢?

翡翠宮

回覆樓主:

驚蝕底嘛

子爵府

Ol0314 發表於 23-12-24 15:22
咁做乜要移民?

係囉,朋友妻前年話唔移民就離婚,仲大大話唔稀罕香港人身份,剪身份証都仲得。唔知點今年帶咗個女返嚟整兒童身份証囉

公爵府

回覆樓主:

姑仔一家移民已十幾20年
成家人久不久都會返香港, 換新身份證、換成人身份證、換特區護照…

公爵府

問題喺邊度?

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

最重要方便扲政府$,,,

男爵府

立基本法之前已經有移民潮, 當年好想佢地回流. 所以對港人資格好寬鬆. 入左外籍仲會永久保留港人身份. 仲可以俾佢地傳一代, 即使仔女係外國出世.

男爵府

0107BABY 發表於 23-12-24 20:52
我家姐都移民美國三十幾年,小學就過咗去,佢剛剛返香港探親都有換身份證同特區護照及回鄉証,有乜問題呢? ...
你家姐換身份證就ok.
佢拎埋特區護照同回鄉證就唔老實啦, 因為中國包括香港在內, 係唔承認雙重國籍.
佢只可以做美籍港人.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

karshing 發表於 23-12-24 04:04
無蝕底係香港人本性

呢樣真,我有個舊同學已經嫁了去外國幾年,之前香港派錢佢仲同我哋講佢打算點拎埋一份,好多香港人真係貪心永遠冇蝕底想食每一家茶禮

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

fasola 發表於 23-12-24 14:02
你家姐換身份證就ok.
佢拎埋特區護照同回鄉證就唔老實啦, 因為中國包括香港在內, 係唔承認雙重國籍.
佢只 ...

我拎晒d 野上入境處,唔打算作任何隱瞞,入境處話只要我唔退中國籍,我就有資格拎齊特區護照。

男爵府

shobi 發表於 23-12-24 20:41
住得香港嘅人都知有幾多著數攞啦!
排政府醫院,你冇三四年都唔使旨意做手術喇!如果caner等得嚟都死鬼咗啦 ...

所以我都唔明白呢度成日話移民攞HK著數, 其實有咩著數攞. 唔係有事在身跟本就唔會特登返黎攞身份證, 攞左亦唔見有著數, 講真外國醫療尤其美國, 服務同技術一定唔會差過HK, 我地每次去睇醫生除左唔使點等, 佢地都會解釋得好清楚, 檢查亦一定會做足, HK私家醫院都未必有呢啲水準, 有D香港人鍾意返HK醫我相信都係因為語言力能溝通問題係主因.

侯爵府

2024年龍年勳章

以前都啲老移民都係咁
換身分證、護照、醫病都會返香港
坐完移民監後就返香港搵錢
退休後就拎錢去返去外國

侯爵府

2024年龍年勳章

我愛Corina 發表於 23-12-24 22:33
我拎晒d 野上入境處,唔打算作任何隱瞞,入境處話只要我唔退中國籍,我就有資格拎齊特區護照。

...

true
唔會因為你有外國護照而取消你中國籍
要你自己提出申請取消國籍先計
入境處都話你有資格拎特區護照
官方認為無問題
唔明點解啲人咁大反應

子爵府

bettylovingbb 發表於 23-12-24 22:56
所以我都唔明白呢度成日話移民攞HK著數, 其實有咩著數攞. 唔係有事在身跟本就唔會特登返黎攞身份證, 攞左 ...

我美國親友移咗三十幾年,上次6千派錢就返嚟攞,今次封關就叫我哋幫佢攞表格攞錢(最後因為改咗政策無攞到),今次返嚟又換身份証又攞埋醫療券買眼鏡做身體檢查 ,仲想叫我哋幫佢用埋醫療券唔好嘥,我一句寸爆佢非法嘅嘢我哋唔會做 ,依家又想返內地買樓養老(佢想申請埋公屋㗎但唔合資格咋),但佢口口聲聲話內地養老都唔會退出美藉,根本就想兩地優惠盡攞

子爵府

moto1357 發表於 23-12-25 00:09
我美國親友移咗三十幾年,上次6千派錢就返嚟攞,今次封關就叫我哋幫佢攞表格攞錢(最後因為改咗政策無攞到 ...

又要貪美國醫療,又想攞香港着數(香港醫療無美國咁貴及還想政府派錢),又想有安全居所,所以我時不時對佢講放棄美藉(寸下佢都好)

佢係美國被人盜用過3次金錢,追咗年幾報埋警方都無用,最後要攪大事件先獲賠償 ,所以佢今次返嚟想開戶口,逐步轉錢返香港

https://www.singtaousa.com/2022-05-29/%E8%B3%AC%E6%88%B6%E8%A2%AB%E7%9B%9C%E5%8F%97%E5%AE%B3%E8%80%85%E6%B3%95%E6%8B%89%E7%9B%9B%E6%8A%97%E8%AD%B0-%E5%91%BC%E7%B1%B2%E7%B7%AC%E8%A1%97%E5%A4%A7%E9%80%9A%E9%8A%80%E8%A1%8C%E5%9B%9E%E6%87%89/4098570?fbclid=IwAR0V-5vHXDJdsCK71bJQfT7RlVO_RaGV2JDQh5WwNnmXpi8SLTfw4OlGFSQ
attach0/tmp/phpMIjkc6
attach1/tmp/phppdoq7f

子爵府

fasola 發表於 23-12-24 21:59
立基本法之前已經有移民潮, 當年好想佢地回流. 所以對港人資格好寬鬆. 入左外籍仲會永久保留港人身份. 仲可 ...

關咩事

當年係因為有非常多德高望重的政商界人仕同高級公務員有外國國籍, 取消晒佢地中國籍影響實在太大, 所以先有人大解釋香港人擁有的外國國籍全部不予承認, 以解決有中國籍不能有外國國籍的衝突

男爵府

回覆樓主:

有咩問題,除香港外,澳門,加拿大,新西蘭...比雙國籍,有得攞點解唔攞

子爵府

如果政府部門都覺得冇問題,可以俾身份證/回鄉証/消費券/醫療券佢哋,點解要咁妒忌,咁介意呢?

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊