自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

ilovepizza 發表於 23-12-27 09:59
我返大陸都遇過幾次,係幾次!識講白話嘅司機
咁大陸等於講廣東話多過普通話?

我十幾年無返大陸,都無喺大陸生活過,而家講香港,香港以前常用廣東話,而家已經俾普通話逐漸取代左

子爵府

2024年龍年勳章

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:02
我十幾年無返大陸,都無喺大陸生活過,而家講香港,香港以前常用廣東話,而家已經俾普通話逐漸取代左
...

不過一次變好多,就有誤導成分

子爵府

Glau 發表於 23-12-27 10:01
乜都吾記得, 淨係記得吾識講廣東話既九巴車長

果次都唔係我問路,只係聽到有個乘客問路,個司機用普通話話佢唔識聽廣東話,其實係邊條線有咩咁重要?只係想講而家香港多左好多唔係講廣東話嘅人都喺香港工作

子爵府

ilovepizza 發表於 23-12-27 10:03
不過一次變好多,就有誤導成分

我話係好多行業
不過我如果遇到有連廣東話都唔識嘅職員,我會叫佢搵個識廣東話嘅人黎,香港應該講廣東話,唔應該要香港人喺自己地方講普通話就d外來人口

男爵府

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:02
...

咁你一定冇住喺香港,香港而家大部份都係講廣東話,冇比普通話取替咗,得閒返嚟行吓

子爵府

LOVEJELLY 發表於 23-12-27 10:06
咁你一定冇住喺香港,香港而家大部份都係講廣東話,冇比普通話取替咗,得閒返嚟行吓
...

我而家做兼職果間餐廳都有請d連廣東話都唔識嘅同事,都係香港,佢地同我講普通話我會話請你講廣東話,呢度香港黎
好憎佢地喺人地地方唔學人地嘅方言,要人就佢地講普通話,仲要話我地講得唔正

珍珠宮

...

普通話點取代廣東話?咁就叫取代?
我係香港食肆,買野,坐車,從來無用過普通話喎!
甚至我睇緊個醫生係印度人,都同我講廣東話。
唔好意思,似有問題嗰個係你。

子爵府

wan_sosin 發表於 23-12-27 10:08
普通話點取代廣東話?咁就叫取代?
我係香港食肆,買野,坐車,從來無用過普通話喎!
甚至我睇緊個醫生係 ...

我覺得而家香港多左好多普通話嘅人,以前我細個未回歸前,普通話唔係咁流行,而家出街聽多左好多人講普通話,唔係旅客,係打工嘅人都係,又話要保育自己嘅方言,做咩事而家d香港人就人地講普通話,再多一段時間就廣東話就會被取代,你地都一面倒話我,可能你地就係果d平日都係講普通話嘅新港人,我呢d幾代都香港生活嘅人已經成為少數
有時喺身邊嘅朋友同事雖然係講廣東話,原來講開先知佢地都唔係香港出世,好似愈來愈少父母都在港出世嘅香港人

水晶宮

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:00
我話係好多行業嘅人,例如我搭巴士試過一次個司機講普通話,去譚仔灣仔果間而家已經執左,個阿姐唔係譚仔 ...

我好彩,以上情況,從未遇到,通常唔識講廣東話嘅,係直接講英文,呢個情況就遇得多。

如果喺香港大眾化、直接面對一般香港市民嘅行業,只懂講普通話,應該好難做得長。

子爵府

은우수호 發表於 23-12-27 10:18
我好彩,以上情況,從未遇到,通常唔識講廣東話嘅,係直接講英文,呢個情況就遇得多。

如果喺香港大眾化 ...

你去嘅區比較高檔,我去嘅區比較基層,所以只會聽到普通話

水晶宮

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:12
我覺得而家香港多左好多普通話嘅人,以前我細個未回歸前,普通話唔係咁流行,而家出街聽多左好多人講普通 ...

你係幾代生活嘅香港人???

我太婆已經係香港土生土長,爺爺嫲嫲公公婆婆都喺香港經歷過三年零八個月,我屋企仲有香港軍票做留念。

呢啲就係幾代都係殖根香港嘅寫照。

但,我呢個真正幾代都係香港人嘅人,好難認同你呢一番言論。

得罪問句,你張身份證三粒星後,有冇記認你係土生土長香港人呀???

水晶宮

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:20
你去嘅區比較高檔,我去嘅區比較基層,所以只會聽到普通話

即係你生活圈係圍繞住新香港人,就以為依家香港變成咁,但係咪用一小撮嘅聚居人士嚟介定香港已變,你講嘅唔等如香港現時實際情況。

香港話大唔大,但話細都唔細,得閒就走走多區,會見到另一片天。

公爵府

2024年龍年勳章

只能說
教學一定係用普通話
响廣東省讀大學唔一定係廣東人

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

...

如果學校用普通話上課,廣東話就一定好快無左,而家係新移民先講,速度就會慢好多。

侯爵府

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:12
我覺得而家香港多左好多普通話嘅人,以前我細個未回歸前,普通話唔係咁流行,而家出街聽多左好多人講普通 ...

我同家父家母都係土生土長香港人並不是你眼中嘅新港人,我夠覺得以往香港人好聰明好smart但2019簡直顛覆晒對香港人印象。如果同你講普通話嗰個係台灣人或星加坡人你嘅感覺又係點呢?到今時今日仲帶有色眼鏡睇內地普通話真係好井蛙。

珍珠宮

你傻嘅,你坐車周邊聽到講普通話,係新移民,香港你知唔知道好多由大陸嚟嘅普通話新移民,佢哋啲仔女都係講普通話,你幾時識地道香港人專登講普通話?我香港出世香港大,我仔都係只講廣東話,我仔亦從來唔會就普通話同學講普通話,佢哋嚟香港唔肯學好廣東話,我哋有咩辨法?我亦唔會學你就佢哋講普通話,唔明我講咩唔該搵個識廣東話嘅人過嚟。
我試過啦,同個仔去科學館玩,當時太多大陸遊客,個職員分唔到同我講普通,我即刻叫佢同我講返廣東話,佢都講sorry.
大陸遊客都係講普通話,你唔好當佢哋香港人。
間中有食肆對你講普通話,可能以為你係遊客

子爵府

Lilyforest 發表於 23-12-27 10:36
我同家父家母都係土生土長香港人並不是你眼中嘅新港人,我夠覺得以往香港人好聰明好smart但2019簡直顛覆晒 ...

只係覺得佢地黎得香港定居同生活就應該努力學人地嘅方言,而唔係要原本喺度嘅人就佢地,香港人本身又奇怪,縱容佢地唔學自己嘅方言,我兼職d同事都有香港人,佢地又會就普通話嘅同事講普通話,咪搞到佢地覺得我地就佢地好應該,慢慢廣東話就會失去左佢喺香港嘅方言地位

男爵府

stagea 發表於 23-12-27 08:08
(成日)既意思=經常性

一年要睇好多次牙醫

我自己+帶兩個仔,半年洗一次牙,兩年就12次

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

은우수호 發表於 23-12-27 10:32
即係你生活圈係圍繞住新香港人,就以為依家香港變成咁,但係咪用一小撮嘅聚居人士嚟介定香港已變,你講嘅 ...

佢字裡行間對中國好有偏見 ,其實新移民肯出黎做野已經好好,唔做野又話人大食懶,做野又話人唔識廣東話,去到一個唔同語言嘅城市唔通一下就識講咩,識聽已經好好啦,慢慢就會識聽識講,唔通個個都係天才,移民立刻識當地語言語言?

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

noodle_noodle 發表於 23-12-27 10:40
只係覺得佢地黎得香港定居同生活就應該努力學人地嘅方言,而唔係要原本喺度嘅人就佢地,香港人本身又奇怪 ...

要保護廣東話唔係要求新移民黎保護,首先土生土長嘅香港人唔好有懶音,唔好半中半英先,做好自己先要求新移民,你覺得新移民一黎就會識廣東話?佢哋出黎做野自力更生唔係已經努力融入社會?

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊