自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

2023年兔年勳章

生得仔女就自己負責湊及教
孫子孫女係俾老人家縱及玩
生育之前必須知道及明白!
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

Charlotte_mom 發表於 23-12-29 11:48
我仔女細時,有工人,但99要爭住湊
只能話,一個字,忍! 除非你已去到一個位,唔介意家嘈屋閉

如果上埋屋企幫手監管工人工作仲無符。

大宅

Strawberrys 發表於 23-12-29 13:58
生得仔女就自己負責湊及教
孫子孫女係俾老人家縱及玩
生育之前必須知道及明白!

公仔咩

男爵府

回覆樓主:

我由另一個角度睇,我朋友,係比我地年長十幾歲,佢仔叫佢幫溱孫,佢話叫到,幫手湊,但從此無晒自由,幾個月都同唔到朋友飲一次茶,一星期,只可以星期日一次過買晒一星期餸菜,佢好想跟我地上山娒,大陸行下,佢都無晒自己社交,但佢無怨言,錢又無比多過以前,都係6千,佢地唔同住,佢新抱又係定晒規矩要佢跟晒新抱要求,佢都一樣照跟,我覺得佢係好99。

伯爵府

回覆樓主:

自己湊,請工人湊,冇其他辦法

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

你自己揍返,你話哂事

珍珠宮

Nbs 發表於 23-12-29 13:26
我6299 一星期嚟睇一日孫
我叫佢地嚟嘅,想佢地有機會相處下。我唔使佢地湊,我有工人。
每次佢地都會買細 ...
我而家都係,攞咗多謝完,無益既掉咗,試過俾利器當玩具俾我當時仲好細既小朋友玩,我轉頭掉咗,講都無用,唔洗佢湊已經好好多,所以算了,而家有啲睇化咗

伯爵府

真係勸唔到,攪到大家關係都差。可能佢覺得冇嘢,係父母緊張者。就係今次聽,到時又有另一樣嘢。因為佢哋有佢哋嘅方法,自己有自己方法。大家都覺得自己方法先啱。

如果可以,最好自己湊或者請工人湊。

伯爵府

想生BB熱投

wanwan123456 發表於 23-12-29 11:16
想問問大家如發現老人家凑孫背住我一次過買左十包糖俾個孫食會點?老人家一直都有買唔同既糖俾小朋友食,因 ...

唔係自己湊就管唔到咁多。
一係自己湊返。
I am Agent P

大宅

回覆樓主:

老人家揍,冇得要求,唔係理所當然,逢老人家大多數錫孫,有求必應,我似我小朋友咁,只要1句說話想要,老人家就會達到佢要求,係我角度絕對係唔啱嘅嘢,唯有自己背後同仔女講,不可以話老人家不是,因為每日揍住個孫,其實都有點吃力,孫兒亦是佢地原動力,唔通你想佢地日日鬧咩,咩都唔比,咁就好?關於食糖,你可以選擇比較好嘅糖比老人家给小朋友當獎賞。我之前買左幾隻唔同糖比老人家等佢有時可以同孫玩之如,又可以有糖比小朋友。自己放心,佢地又開心。
老人家只係幫手揍孫,不是教孫。

以上只係我個意見,我小朋友都係老人家揍,只揍左12年了

水晶宮

回覆樓主:

邊個生邊個湊

水晶宮

Coco0216 發表於 23-12-29 14:22
老人家揍,冇得要求,唔係理所當然,逢老人家大多數錫孫,有求必應,我似我小朋友咁,只要1句說話想要,老 ...

係,湊細路好費神的

侯爵府

2023年兔年勳章

manyan2014 發表於 23-12-29 14:04
公仔咩

公仔就無得俾老人家(縱) 驕傲自大,放縱專橫; 及(玩)弄孫為樂
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

唯一辦法就係搬,一齊住就要忍,否則家嘈屋閉,大家都唔會開心。
以前我仔細嘅時候,老爺奶奶都好鍾意買糖、雪糕比佢食,又話仔仔好可憐無(雪糕糖果)食,次次食飯前都比朱古力,唔肯食正餐,仲叫仔仔唔好講比媽咪聽。搞到仔仔又咳又有痰,睇幾次兒科,又要請假,n班又貴,一請假就起碼一二個星期。
之後幾個月都唔比仔仔過去,有咩事就推老公去應酬佢哋,過時過節都唔返。一開始仲口硬,後黎為咗見孫,終於肯改。小朋友邊識,你買幾多佢就食幾多。最緊要搞掂個大人,你唔買佢邊度有得食。

子爵府

BK Milk勳章

控制唔到老人家點做,所以鬧都冇用,
我會要求小朋友老實交出。

同小朋友溝通一下,老實交出,10包可以留1包,或者換其他獎勵。如果由你找出嚟,就全部掉/全部煮溶送回比老人家。

珍珠宮

我屋企嘅家中長老同你樓主所講嘅一模一樣,背住我買咗10包糖俾我細仔,細仔就靜靜雞攞咗一包糖食,但係啲包糖果子就抌到周圍都係,我心諗今次好了,索性由嗰一刻開始所有糖果全部喺屋企禁食,其他九包糖俾我充公,我拎晒返公司派。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

又唔係一次過食曬10包。

伯爵府

回覆樓主:

只有自己湊先完美
老公湊都唔會啱心意

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

我會直接講食糖有咩影響。

男爵府

甘小朋友係唔會講大話既,我都係老人家湊,我都講明,你買唔緊要,唔食都食左,但唔好講大話,當然十包又誇張左

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊