自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

大宅

hfl2000 發表於 24-1-7 18:19
我啱先發現中銀依家仲有得online申請延長添喎
https://www5.bocgins.com/untrv/index.html?url=html/delay ...
我買Allianz安聯,我上網無呢張form呀。

侯爵府

開心吸收勳章

而家搭惡晒真係好驚,而家話一二月又會cut 航班。我二月底飛東京有排驚。佢真係自己玩死自己。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

bb630 發表於 24-1-7 18:30
我買Allianz安聯,我上網無呢張form呀。

你試吓login渣打app睇吓呢度有冇得申請?
attach1/tmp/php6nAb8t
attach2/tmp/phpsTgvq8

珍珠宮

點解呢幾年真係咁差嘅? 覺得佢好亂。

以前真係好好架喎,有無換過管理層?

做事方式不一樣呀?

侯爵府

bb630 發表於 24-1-7 18:24
我絕對同意延誤係航空公司責任,所以我話CX差,因為佢咩賠償方案都無。我問如果因為佢延遲一日令我不受保 ...

唉,不幸遇到呢啲情況都無辦法。買機票嗰陣佢實有哂免責條款保障佢自己公司㗎啦。有啲公司直情取消咗就乜安排都無,改下一班都無得改,嗌你自己搵第二間添⋯⋯

子爵府

Glau 發表於 24-1-7 18:31
而家搭惡晒真係好驚,而家話一二月又會cut 航班。我二月底飛東京有排驚。佢真係自己玩死自己。
...

之前死口話因為機師病假,頭先新聞話cut航班要黎保cny,仲講到有關機師飛行時數問題,即係之前講大話!
我黎緊有個短trip去台北,本想搭cx,而家轉eva!

子爵府

sasa615 發表於 24-1-7 17:25
去上海點會搭cx,大把選擇,根本唔駛搭佢。

通常坐邊間?除咗大陸航空. 以前係港龍,執左好似冇咩選擇

大宅

sasa615 發表於 24-1-7 17:25
去上海點會搭cx,大把選擇,根本唔駛搭佢。

請問去上海除了CX還有什麼公司比較好?

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

剛過去暑假搭過佢,無下次。個空姐無啦啦喝我個仔,有病。重要大半程機無電視睇。搭簾航都好過佢。無下次。大把航空公司可以揀,佢又唔平。。。

珍珠宮

bb630 發表於 24-1-7 16:48
係呀,唯有係咁,我而家係担心旅遊保險唔知有無得自動續保多一日,佢地要office hour先有人覆到我,希望明 ...

我記得,正常因旅程延誤,保險應該可自動延長,只係有延長日數限制而已。

侯爵府

wendyaupooh 發表於 24-1-7 19:33
剛過去暑假搭過佢,無下次。個空姐無啦啦喝我個仔,有病。重要大半程機無電視睇。搭簾航都好過佢 ...

點解無電視睇?壞咗?依家仲話加咗有Disney+睇喎⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 hfl2000 的帖子

係呀,真係無電視睇呀。。搞笑呢?話system問題woo。。。但只限econ無咋woo。。。前面premiem econ同business係無影響架下。。。

goldpiglet    發表於 24-1-7 21:06

侯爵府

wendyaupooh 發表於 24-1-7 19:37
回覆 hfl2000 的帖子

係呀,真係無電視睇呀。。搞笑呢?話system問題woo。。。但只限econ無咋woo。。。前 ...

咁真係差咗好多喎⋯⋯

侯爵府

樓主我啱啱睇咗你嗰間啲terms話
「本保單不可續期或延長。然而,如果在受保旅程期間出現任何超出受保人控制範圍的情況,使受保旅程超過其保險證明書上所定的日期時,本公司將自動免費最多延長連續十(10)天,讓受保人享有合理需要的時間去完成受保旅程。」
https://www.magroup-online.com/SCB/HK/ZH/Allianz_Travel_Protect_Policy_Wording_CHN.pdf
講得有啲模糊,可圈可點喎⋯⋯
attach1/tmp/phpkGStKK

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

wendyaupooh 發表於 24-1-7 19:33
剛過去暑假搭過佢,無下次。個空姐無啦啦喝我個仔,有病。重要大半程機無電視睇。搭簾航都好過佢 ...

就算小朋友點唔啱
空姐工作時都唔應該呼喝乘客
專業唔單只係識飛行時危機處理
專業包括待客之道

大宅

我班14/1 bkk flight to hk 都cancel 咗,用Asia miles 換,而家仲未有alternative, 但我要15/1返工,所以自己買咗廉航回程先;想問我而家喺咪可click cancel 本身cancel 班機,咁D Asia miles 分回入番我戶口,會唔會扣我Asia miles 分當我自己cancel,定唔好襟cancel 住?應點處理等佢唔會扣我D分?請指教!

侯爵府

另外,睇咗terms,claim延誤就應該claim唔到㗎喇,因為佢唔係惡劣天氣/儀器故障/罷工。
「倘若受保人在受保旅程期間擬乘坐的公共運輸工具較其行程表所列的出發時間延誤,而該延誤是直接由於自然災害、惡劣天氣、儀器故障、騎劫或公共運輸工具的僱員罷工,本公司將支付金額不超過保障表所載的相應投保額。」
attach1/tmp/phpkipV6T

子爵府

我book 左新年搭cx 去bkk ,

大宅

hfl2000 發表於 24-1-7 18:42
唉,不幸遇到呢啲情況都無辦法。買機票嗰陣佢實有哂免責條款保障佢自己公司㗎啦。有啲公司直情取消咗就乜 ...

邊間咁衰?

大宅

hfl2000 發表於 24-1-7 18:36
你試吓login渣打app睇吓呢度有冇得申請?

我會試吓,唔該晒你呀!

首頁
12345...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊