自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

December_baby 發表於 24-1-10 18:03
點算?我家姐一家買咗,好擔心

有冇得比handling fee cancel
如果有
睇吓有冇其他航空有適合價位機票
睇啱索性蝕cancel fee
唔使左驚右驚
去程又擔心回程又擔心

子爵府

mercurycc 發表於 24-1-11 09:41
要5千個機師,而家得大約25xx個,
差一半人,航班夠唔夠人應該一早知,
正常checkin 入埋禁區,

原來有啲入埋禁區
咁真係誇張
好有問題

去日本
Cx都係我first choice
JL & ANA都貴

大宅

回覆 whyyou 的帖子

我係買大阪機票, 仲係正正大年初一飛, 正常越遲買越貴, 你個情況都合理, 但我個情況就吾係咁合理! 而且8月時一路有留意機票價錢, 係過一段時間就貴D, 所以我9月時就決定買左先!

子爵府

Goldfat 發表於 24-1-10 18:32
旅行保險包唔包如航空公司取消航班巴既機票/酒店損失?
新聞講冇得claim

珍珠宮

MarMic 發表於 24-1-11 07:45
我都係,擔心中!搭埋今次以後會盡量避免揀CX,太冇安全感!

由國泰機師組成的香港航空機組人員協會指出,管理層在2020年疫情期間,大幅和永久削減前綫人員的工薪酬,解僱機師和空中服務員,並結束國泰港龍航空的營運。預期明年2000名機師離職,佔整體一半人手,形容是一場災難,破壞本港航空樞紐的地位。

協會認為,其他競爭對手已經恢復百分百運力,但國泰仍需要至少1年時間才能恢復餘下的3成運力,促請改善機師的待遇和重聘被裁走的機師。

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

mercurycc 發表於 24-1-11 09:41
要5千個機師,而家得大約25xx個,
差一半人,航班夠唔夠人應該一早知,
正常checkin 入埋禁區,
我都係首選CX, 因為其他航空公司無飛直航, 得CX有
唔想轉機, 點貴都局住揀CX..

男爵府

taksan 發表於 24-1-11 08:17
我都係買左新年機票,9月買時約一萬一張,但琴日睇反而平左,而家7千幾,差額約5千,吾係越遲買越貴嗎?定 ...

不嬲都唔係越早買越平
有時三個星期前買,仲會平過兩個月前

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

mercurycc 發表於 24-1-11 09:22
你無聽?
佢重有app,話無收到通知,去到checkin 才通知,
另一個英國女人更慘,

航班調動通常經電郵/sms通知,唔係要留通訊方式做咩?要 check 實有方法,佢第一次去旅行咩?今次佢都係想人關注佢啫 ~ 同一班機過百人,點解咁少人遇到 short notice,其他旅客又無遇到同一個問題?
出門旅行,你都係常客,你有無習慣出門之前 check 航班有無調動?我有呢個習慣,飛前一日,臨出門,都會 check,香港機場個 app,我兩日前就 set 自動 notice,接收航班最新信息,坐邊間航空公司/去邊度旅行,都有呢個習慣。

珍珠宮

2024年龍年勳章

taksan 發表於 24-1-11 09:52
回覆 whyyou 的帖子

我係買大阪機票, 仲係正正大年初一飛, 正常越遲買越貴, 你個情況都合理, 但我個情況就 ...

去年過年都試過,好彩無cancel 我買的那一班機。

珍珠宮

好媽媽勳章

Shellyxlk 發表於 24-1-11 08:00
冇錢賺?睇多啲新聞啦,國泰2023年上半年已經賺咗盈利47億

政府應該就國泰今次嘅大規模取消航班事件,作出懲處,例如罰款!

象牙宮

pauline_c 發表於 24-1-11 10:47
航班調動通常經電郵/sms通知,唔係要留通訊方式做咩?要 check 實有方法,佢第一次去旅行咩?今次佢都係想 ...

唔係只得佢既分享,
你聽下先啦!其他問題你問佢。
真係無諗過checkin 入埋禁區,
都可以因為調動問題取消班機。

講開我online checkin 完,
真係無臨去機場再check航班架,
而家開始要咁做。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

taksan 發表於 24-1-11 08:17
我都係買左新年機票,9月買時約一萬一張,但琴日睇反而平左,而家7千幾,差額約5千,吾係越遲買越貴嗎?定 ...

嘩乜差咁遠,不過正常好少紅日會平,只會越來越貴 如果咁遲先book酒店應該酒店都貴喎

子爵府

pauline_c 發表於 24-1-11 10:47
航班調動通常經電郵/sms通知,唔係要留通訊方式做咩?要 check 實有方法,佢第一次去旅行咩?今次佢都係想 ...

我又唔係咁睇
航班調動
通常係轉機種或者delay
這些情況
就算我去到機場先知都ok都體諒

但成班機取消就好有問題
仲要係online check in完甚至入咗禁區先取消
就好有問題
仲要原來根本問題唔係第一日知

利申:我都有習慣check email & apps,但成件事唔應該係咁樣。

唔係話買咗機票就要check notifications 預要改動取消呀!

子爵府

mercurycc 發表於 24-1-11 11:02
唔係只得佢既分享,
你聽下先啦!其他問題你問佢。
真係無諗過checkin 入埋禁區,

我會check
但係check 有冇delay 或者邊個閘口之類
而唔係預成班機取消

成班機取消係一件好大issue
唔係一個普通調動issue
正常預兩三個鐘delay去安排行程或餐廳係需要嘅
但唔係話下下要預cancel flight再唔知搭邊班機

侯爵府

以後盡量唔買國泰機票

子爵府

cibewong 發表於 24-1-11 12:06
以後盡量唔買國泰機票

飛日本又好似冇太多選擇
飛其他我多數會揀其他

香港航空疫情後搭過一次都麻麻

大宅

我覺得旺季啲機一定會冇事。因為機票貴。佢而家就係cancel淡季嘅機,等啲機司唔使飛,去make sure旺季嘅時候啲機可以正常起飛。所以我覺得農曆新年假期同復活節肯定冇問題。

男爵府

我上月底去曼谷,幾驚會取消航班,直至寄行李先安樂曬,取消咗,訂咗酒店,又訂咗除夕倒數餐廳,擔心咗成個星期(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

盡量唔買國泰

琥珀宮

popofat 發表於 24-1-11 00:18
我都係。我想佢俾我免費取消,我買過另外航空公司好過

佢取消都仲要收你錢,佢冇野呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊