自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

ernbe 發表於 24-1-20 09:08
如果個個人都係咁,已經達到目的

其實今次攪一攬都有好處加,我系尼度學識叫堂食再放入自己個盒,我又入左幾個group。free左好多野出去

水晶宮

回覆樓主:

而家講到8月, 日日有新帖

男爵府

回覆樓主:

希望係1撒回。搵個小改動,唔會太影響民生,亦比個落台階政府。或者,無限期地撒回,待下一界政府處理。到時睇下香港咩狀況。
如果係2,延遲對投資者都係不明朗因素。
如果3推行,應該經濟會下滑,好多人失業。

琥珀宮

noodle_noodle 發表於 24-1-20 01:31
唔係架,隔離好多post都覺得係我地唔贊成嘅人搞事架,我唔理世事,唔好要我用多個錢搞到我搵食,乜政策我 ...

因為佢地只諗自己,每個月幾十元好少事,其他與佢地冇關
咁諗係將成件事簡單化亦單一咁睇
公屋唐樓村屋劏房點執行,政府冇講亦冇諗過,只覺得唔做就犯法,咁就會冇人夠膽咁做,如果真係咁理想,根本唔需要警察啦
到時一定垃圾圍城,衍生n個問題
香港又唔似大陸周圍都有cctv, 將垃圾攞落街掉根本冇人知,叫人執法,就算政府動用全體公務員都未必夠人去捉
推行任何政策都要預計埋會出現嘅問題,唔係一味硬推,動用法例就攪掂,咁係叫掩耳盜鈴,自欺欺人

子爵府

mandy952 發表於 24-1-20 11:17
公屋唐樓村屋劏 ...

我又覺得未至於垃圾圍城,因為亂丟垃圾每件罰3千,我唔會試,俾人罰左仲貴過買袋喇,只不過慳袋錢要犧牲時間去綠在區區排隊回收,到時一定唔少人好似我咁諗慳袋湧哂去回收,呢d先混亂,因為配合唔能夠應付咁大量人同時去回收,d師奶講到好少事,係因為佢地無諗後果,只係諗自己唔洗做大把時間又洗又拎去分類,以為得佢先會做,幾百萬人做就唔係簡單嘅一件事,人地外國做到環境配合都重要,香港幾多人住得好細,無位儲存咁多分類嘅垃圾,工時全球最長,綠在區區要24小時運作,配合長時間工作嘅人吧

tammy_my    發表於 24-1-21 04:53

子爵府

26days 發表於 24-1-20 11:14
希望係1撒回。搵個小改動,唔會太影響民生,亦比個落台階政府。或者,無限期地撒回,待下一界政府處理。到 ...

俾政府好下台,唔好再提呢樣擾民野,我最滿意

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我估1/8 就算焦頭爛額都必推行 , 否則政府威信何在

子爵府

joey.mama 發表於 24-1-20 02:30
事實環境真係好差,世界又亂,個2024年一開年到處都冇咩好消息,香港經濟又咁。。。 成日感覺憂慮 ...

前路茫茫,我都煩緊,生活都未決定,又要為點掉垃圾多個煩惱

子爵府

simple430 發表於 24-1-20 11:27
我估1/8 就算焦頭爛額都必推行 , 否則政府威信何在

政府有咩政策做得到,收高爾夫球場起公屋,最終搞唔掂班有錢佬咪不了了之
由回歸就已經話多d公營房屋,30年都黎緊,公屋條隊愈來愈長,好心佢改善左呢d野先

複式洋房

回覆樓主:

del

象牙宮

回覆樓主:

再延期到2025,最後都係放棄

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

估2
希望係1

子爵府

mandy952 發表於 24-1-20 11:17
公屋唐樓村屋劏 ...

垃圾徵費同消費稅冇分別, 人人有份....唔好以為買個袋就算!
大廈管理買袋加管理費; 飲食業買袋裝垃圾又加餐價; 街市買袋裝垃圾又加餸價; 醫院買袋裝垃圾又加醫療費.....乜嘢都加價

大宅

noodle_noodle 發表於 24-1-20 11:30
前路茫茫,我都煩緊,生活都未決定,又要為點掉垃圾多個煩惱

係呀 不過好彩而家延遲左 暫時可以煩少一樣

子爵府

147741 發表於 24-1-19 20:43
2延期
之後無咗件事
希望係咁

而家暫廷到8月,比人再講多兩星期,然後停止宣傳,等善忘既大眾市民淡化件事就好了

珍珠宮

15週年勳章

水晶宮

angiehouse 發表於 24-1-20 09:37
其實今次攪一攬都有好處加,我系尼度學識叫堂食再放入自己個盒,我又入左幾個group。free左好多野出去
...

如果外賣收餐具費收到咁貴,又要必須外賣,都唯有轉個彎咁做。(假設每一份外賣收$5-$6餐具及盒費)

我幾年前搬屋都free或平賣野清垃圾,而家都繼續清。源頭一定要慎買。

水晶宮

忌廉寶寶 發表於 24-1-21 05:11
而家暫廷到8月,比人再講多兩星期,然後停止宣傳,等善忘既大眾市民淡化件事就好了
...

而家經濟差,咁樣幾樣野徵費,小市民係會百上加斤。

珊瑚宮

回覆樓主:

樓主超愛垃圾主題喎, 都開左6/7post。
以呢個進度, 到8月, 應該有幾十, 甚至過百post。
日日垃圾, 樓主勁呀。

水晶宮

noodle_noodle 發表於 24-1-20 11:31
政府有咩政策做得到,收高爾夫球場起公屋,最終搞唔掂班有錢佬咪不了了之
由回歸就已經話多d公營房屋,30 ...

係,有心做起碼本港境內查有沒樓先(夫婦是單一個人名持有都當係)。呢一步都沒認真做。如果呢一步做症,咪提高公屋申請門檻(例如25歲才可申請)、新來港要住夠十年及有工作的證明。做好呢幾步把關已經減左好多濫用人士。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊