自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

hct300 發表於 24-1-31 20:28
羅淑佩:曾去函內地查詢和田邨租戶,獲覆戶主擁有內地物業 已於23年11月收回單位

房委會今年度亦開始調查 ...

羅局長
每次都做到野

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 24-2-1 07:41
佢申請公屋話自己冇資產嘛

唔咪提供假文件先係虛假文書咩

大宅

回覆樓主:

其實好多新落城公屋,好多都喺新移民,有同事屋企人做救護,水泉澳邨好多好多,當中有無物業喺內地就唔知,政府要查就查近10年落成新公屋戶有無境外物業

水晶宮

iamiam 發表於 24-1-31 22:57
天水圍,上水,粉嶺有一半有物業

一定啦.
好多係大陸買晒樓.

男爵府

李豆豆 發表於 24-2-1 08:52
唔咪提供假文件先係虛假文書咩

已獲登記及詳細資格審查
(c) 出席詳細資格審查面晤時,申請者及家庭成員務必如實申報所有入息、資產及其他申請資料。若有任何疑問,應即時向房屋署職員提出。否則,若日後被發現有關申請內有漏報╱虛報╱隱瞞入息、資產及其他資料等,相關的申請將被取消,申請者及╱或家庭成員亦可能被檢控。

公屋居民及公屋申請人虛假陳述被法庭定罪

房屋署發言人今日(六月二十日)提醒所有公共租住房屋(公屋)居民及申請人,必須如實申報入息及資產。

一名居住於深水埗海麗邨的公屋居民,在二○二二年填寫入息及資產申報表時,申報並無擁有香港住宅物業以及其家庭總資產淨值不超逾現行公屋入息限額一百倍,即一百九十六萬元。其後調查揭發,該居民案發時擁有一個香港住宅物業,估值約為四百一十三萬元。

該居民因忽略提供資產申報表指明的詳情,違反了《房屋條例》第27(a)條而被檢控,昨日在九龍城裁判法院被裁定罪名成立。裁判官考慮到案情的嚴重性,判被告監禁六星期(緩刑十二個月)及罰款一萬二千元。房屋署亦已終止該公屋單位的租約。

https://www.info.gov.hk/gia/general/202306/20/P2023062000520.htm

男爵府

做得好,唔告佢虛報已經執番身彩啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章

hct300 發表於 24-2-1 09:09
已獲登記及詳細資格審查
(c) 出席詳細資格審查面晤時,申請者及家庭成員務必如實申報所有入息、資產及其他 ...

我回應緊「虛假文書」呀

子爵府

牛年勳章

syne403 發表於 24-1-31 21:09
以後唔好話羅局長掛住追Ian,佢有做嘢

行動派,我欣賞

大宅

回覆樓主:

仲有睇下公屋既停車場,抄底啲貴車既車牌,同運輸署查下既車主係咪公屋戶,應該都查到唔少資產超標。

羅局長繼續打擊濫用公屋戶。

子爵府

回覆樓主:

羅署長做得好,除咗收返層公屋,最好再加罰款,罰返佢地上樓以來,私樓同公屋嘅租金差價,逐個月同佢計
正義或會遲來但不會缺席

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

識人住緊公屋,喺大陸買左屋話投資,前排又話想買多間,唔知佢而家係咪藤緊呢

複式洋房

做的好,資源應該留給有需要的人

大宅

Debbie0331 發表於 24-2-1 00:20
應該核查全港公屋住戶內地是否有業權。

絕對讚成

男爵府

回覆樓主:

well done 應該大把人好驚

男爵府

Kittymummy 發表於 24-1-31 22:59
安達臣都唔少,特別安泰,痴線架,疫情商場食店執笠,佢地話唔係因為疫情,而係班友大多上面有屋,個個係 ...

我都聽人講過,佢親戚住安達臣,內地有別墅及樓,小朋友放假就上去渡假。其實好多新來港人士係上面已經積累落唔少財富。

大宅

RoseRosa 發表於 24-2-1 11:06
我都聽人講過,佢親戚住安達臣,內地有別墅及樓,小朋友放假就上去渡假。其實好多新來港人士係上面已經積 ...

我舊同學,佢個女個同學喺新移民住新落成公屋,唔記得邊條村,有次佢地傾計,個同學話佢放農曆年假會返大陸自己屋企住,話千呎好大,過完年就落返黎香港。
其實喺好多呢d個案,不過唔查

子爵府

加菲貓3 發表於 24-1-31 21:12
句話點理解?係有屋要搬出,還是超額?

超額,有屋吾代表會超額,內地有d城市幾萬蚊就有一間屋,呢d就完全吾會超額,冇事,因為公屋只系規定你吾可以系香港有住宅,所以就算你系香港買個蚊形商場位租比人,你的店位的價值吾超資產都冇問題。例如一般4人家庭系300萬,你買間工廈或者商廈單位吾超就無問題

男爵府

回覆樓主:

good job

子爵府

free2020 發表於 24-2-1 01:18
我都識個親人既朋友,岩岩入伙新公屋,轉頭一炮過5x幾萬係佢鄉下買樓,佢醒呀,落個仔名
...
就算佢自己名都無問題,因為要超過百幾二百萬先會有問題,因為佢呢d只系當資產。

水晶宮

RoseRosa 發表於 24-2-1 11:06
我都聽人講過,佢親戚住安達臣,內地有別墅及樓,小朋友放假就上去渡假。其實好多新來港人士係上面已經積 ...

係囉... 根本個個都知, 只係房署依家先開始叫做下野咁..... 佢肯做, 最少1/3 公屋可以收回.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊