自由講場

跳至

首頁
12345...25

尾頁

大宅

回覆樓主:

如果主力係照顧1個8歲小朋友,你又番工唔會睇住佢做野,係你屋企做都算輕鬆,無必要畀佢食住。

珍珠宮

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:22
我諗我今晚會直接同佢咁講
其實煲好咗嘅湯,食咗湯渣都唔需要加水,佢係唔係飲咗好多?你講埋湯只可以飲一碗(如果你接受)

伯爵府

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:23
佢對我小朋友老實盡責, 呢樣真係好難搵架。

我講我自己,我不能忍佢威脅我,取消津貼叫resign. 同佢講事實黑面。呢个人不老實。

男爵府

cnicky 發表於 24-2-14 17:24
如果主力係照顧1個8歲小朋友,你又番工唔會睇住佢做野,係你屋企做都算輕鬆,無必要畀佢食住。
...

係呀, 所以我一定會話佢。不過想問下大家應点話, 個效果好D。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:23
佢對我小朋友老實盡責, 呢樣真係好難搵架。

自己諗下、最重要係對小朋友好、湯水當下欄、以後煲湯煲多D~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

下次叫佢一齊飲湯,想食湯渣就食,等佢唔好偷飲再加水。

珍珠宮

大廚勳章 BK Milk勳章

cibewong 發表於 24-2-14 16:56
點解要另俾$1200佢嘅?我一向食咩姐姐就食咩,湯都一齊飲,屋企嘅食物買咗番嚟可以同姐姐講邊啲食得,唔駛 ...

男爵府

三國1 發表於 24-2-14 17:25
其實煲好咗嘅湯,食咗湯渣都唔需要加水,佢係唔係飲咗好多?你講埋湯只可以飲一碗(如果你接受)
...

佢應該係每一餐都係飲湯加食湯渣當一餐加隻蛋同飯。

所以係饮好多。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:32
佢應該係每一餐都係飲湯加食湯渣當一餐加隻蛋同飯。

所以係饮好多。
其實佢收左錢... 就一早執正任何野都唔可以食... 一時又飯又蛋都無問題... 佢慢慢就覺得食咩都無問題..

男爵府

lojo11 發表於 24-2-14 17:36
其實佢收左錢... 就一早執正任何野都唔可以食... 一時又飯又蛋都無問題... 佢慢慢就覺得食咩都無問題..
...

蛋/米佢自己買架

佢係用最平嘅成本去食飯

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:37
蛋/米佢自己買架

佢係用最平嘅成本去食飯
咁真係要嚴厲警告佢唔好踩界... 但你要有心理準備佢唔撈...

大宅

回覆樓主:

直接同佢講,一係唔再比$1200,一係唔好搞壞煲湯

大宅

其實佢自己想慳番$1200 之後食你地d野! 比著我, 一定會出聲,因為影響到我煲湯, 同埋佢5可以甘做!

男爵府

索性唔好俾food allowance ,直接轉返做一齊食嘢,咁就一了百了

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

6千幾主力湊小朋友, 好輕鬆喇, 應該唔難搵
放下自在

男爵府

Toutoujuju 發表於 24-2-14 17:39
其實佢自己想慳番$1200 之後食你地d野! 比著我, 一定會出聲,因為影響到我煲湯, 同埋佢5可以甘做! ...

我就係好嬲佢攪我煲湯

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

即係佢飲頭啖湯但加水比你哋飲?有冇話佢知D湯好淡?其實一齊飲我冇咩所謂,但佢飲最頭再加水就唔好囉!我會叫佢㷛大煲D唔好加水,一齊飲! 湯渣我哋唔食,如果佢食仲好,唔好嘥

象牙宮

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 16:45
我有比$1200 meal allowance 比姐姐。

我發覺佢自己完全唔買野食, 每日淨係偷飲湯加偷食湯渣加隻蛋加白飯 ...

事前該多問。。事后問不先亏了嗎。
「預防」永遠易過扭轉回正確路。

任何工人都會向雇主求 $1200 meal,同時仍依舊在家中食飯。毫沒意義。
雇主要認同 及同意 錯誤。

方法供參考
A不如 休息日當 OT=4870/30*4
649.33 做4日
487.00 做 3日
你又能輕松,工人有extra=win win situation

B可公佈由某月某月起 cut off allowance 改成 OTallowance仿效香港公司做法。
8岁小孩不是8个月。3年級。$5500 一個月。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

333s 發表於 24-2-14 17:46
事前該多問。。事后問不先亏了嗎。
「預防」永遠易過扭轉回正確路。

開左個頭, 好難改架

我承認我係錯

男爵府

jamiemeowmeow 發表於 24-2-14 17:50
開左個頭, 好難改架

我承認我係錯

D菲好精專揀靚野食,我以前個菲夠膽講佢飲湯得啦唔食白飯唔食湯渣…佢飲曬咁我地飲咩?
你俾成$6700 只湊一個八歲,要換人唔難,下次唔好再俾meal allowance,事實上俾完都係會照食你屋企的食物

首頁
12345...25

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊