自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

回覆樓主:

好人好姐,如果有手有腳,情願拎綜援唔返工,本身個人都有問題啦,我自己有小朋友唔會把咁既價值觀教小朋友。
見而家咁多人話情願住公屋拎綜援,我唔知係咪原生家庭/環境本身係咁,一代傳一代。
但我娘家,我老公家,都冇識人係拎綜援,就算人工萬幾都係照返工,住舊唐樓。有工作能力但走去拎綜援係唔光彩。

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-17 11:00
得四千幾蚊夠乜嘢?
多有多洗,少有少洗,住公屋,唔計其他津貼,$4xxx係足夠。電視訪問 問個個攞綜援的人都一定會講唔夠,好慘,食都冇啖好食,冇呢樣嗰樣冇,咁佢哋D $去晒邊??
好多人返工搵得萬幾蚊,交通費、服飾...,七除八扣都未必有$4xxx

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

綜援應該要切期限,唔可以無了期不斷咁攞
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

aigoma 發表於 24-2-17 11:47
多有多洗,少有少洗,住公屋,唔計其他津貼,$4xxx係足夠。電視訪問 問個個攞綜援的人都一定會講唔夠,好慘 ...

邊個唔知多有多洗少有少洗呀!
只不過年青人都走去攞四千幾蚊綜援, 人哋出去玩佢冇錢去玩,人哋買衫買袋扮靚靚佢又錢。 寧願拎四千幾蚊,都唔出去搵份工,搵錢扮靚,食好野好正常。

男爵府

2024年龍年勳章

野原美冴 發表於 24-2-16 22:05
同意,應該不可能食好住好。生活仲好過返工的人,搞到愈來愈多懶人拎綜援,亦搞到辛苦打工的人心生怨氣。
...

政棍成日話支援呢班人嘛!

象牙宮

回覆樓主:

如果對生活無要求,只求飽肚同有屋住,唔使訓街,確實拎綜援係好,包準時添!而家越來越多地方既人躺平,其實都無分別,只不過舊錢係屋企人定係政府啫

象牙宮

babybaby071 發表於 24-2-17 07:25
住公屋拎綜援,再加返工出現金糧就係係敵。返學連食飯都唔洗錢,書又唔洗買。又可以實報實銷政府真係對綜援 ...

邊度有咁多現金糧既工 公司都要報稅喎

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

好怕d綜援人士,成日覺得政府欠咗佢地咁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

buklaylay 發表於 24-2-17 12:16
好怕d綜援人士,成日覺得政府欠咗佢地咁

大宅

開公司都可以報少啲收入啦,邊個知你賺幾多蝕幾多尤其係收現金嘅公司舖頭,最叻出蠱惑交少D稅,專請出現金糧的人。

水晶宮

zitamamama 發表於 24-2-17 11:41
好人好姐,如果有手有腳,情願拎綜援唔返工,本身個人都有問題啦,我自己有小朋友唔會把咁既價值觀教小朋友 ...

我覺得攞左d唔應該攞嘅野,要還的!
eg ,識人本身住公屋,幾年前比人查,所以佢急急腳用間公屋換居屋,喺高位買,如果而家佢用同一價錢,可以買同一尺價嘅私樓!
好多時看似著數嘅野,到頭來損失最大!

伯爵府

請不要歧視基層, 比d獅子山精神唔該

大宅

新香港,大陸有屋有錢
落嚟香港扮窮,又攞樓,又攞綜援,學生仲有津貼

子爵府

cyyiu 發表於 24-2-17 12:24
我覺得攞左d唔應該攞嘅野,要還的!
eg ,識人本身住公屋,幾年前比人查,所以佢急急腳用間公屋換居屋,喺 ...

所以最緊要過得到人過得到自己。
偷呃拐騙得返嚟嘅嘢,一世都唔安樂。

大宅

回覆樓主:

(emoji)(emoji)

伯爵府

呢到舉嘅例子好多都係得個嗡字,一個正常人家點會無啦啦聯絡到攞綜援人事,仲要有時間每日觀察到佢地生活係點呀,係有問題咪舉報囉,同埋呢啲金係幫助啲有需要嘅人,開呢啲提目正常人只有提出打假申請,吾會係到挑分化,我都係等二十三條,睇吓之後仲有幾多人係到玩政治分化

yeung_ma    發表於 24-2-18 10:12

子爵府

Fishqqma 發表於 24-2-17 11:51
邊個唔知多有多洗少有少洗呀!
只不過年青人都走去攞四千幾蚊綜援, 人哋出去玩佢冇錢去玩,人哋買衫買袋 ...
攞綜援已先解決衣食住行先。
有現金糧呢樣嘢嘛!喜歡就做幾日,想休息幾日去下旅行又得。錦上添花。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

無止境嘅綜緩生活,只會越來越多懶人! 佢哋嘅福利實在太多,讀書嘅咩津貼都有,學校旅行,午餐,買書,參觀全部免費⋯ 政府攪活動又有免費飛去睇/玩。其實咁樣對D努力工作嘅人公平咩! 點解唔可以set一個期限比佢哋,到期咪截佢哋囉

男爵府

野原美冴 發表於 24-2-16 22:05
同意,應該不可能食好住好。生活仲好過返工的人,搞到愈來愈多懶人拎綜援,亦搞到辛苦打工的人心生怨氣。
...

遊學團咁貴,可以津貼困難家庭,但都要俾起碼一半錢,不應免費囉。

政策完全傾斜,鼓勵懶人

水晶宮

去旅行冇可能啦!出入境會查的!別聽人説那麽好啦!

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊