自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

narubb 發表於 24-2-17 10:37
請問急症可否家長去掛號先,就到時先帶小朋友去?因為聽講要等好耐

小朋友快好多,因為要入分流站比姑娘望,所以小朋友一定要先到,等緊時可以出去,但如果小朋友發燒會快好多!早日去睇醫生啦!

大宅

narubb 發表於 24-2-16 22:38
小朋友由年初一開始發燒,初三開始食抗生素,之後上上落落37.X-38.X,剛剛再check39.4,同佢上一次中腺病毒好 ...

去醫院check吓穩陣啲。醫生可能會幫小朋友驗血,check吓炎症指數。

大宅

小朋友由年初一開始發燒,初三開始食抗生素,之後上上落落37.X-38.X,剛剛再check39.4,同佢上一次中腺病毒好 ...

有無咳呀,有咳一定一定要照肺

珍珠宮

好媽媽勳章

請問急症可否家長去掛號先,就到時先帶小朋友去?因為聽講要等好耐

不可,要大人和小朋友一齊去,因為登記和付款後好快就幫病者做“分流”,即急症室姑娘初步檢查病者的嚴重情度,分你為緊急/次緊急/非緊急。

大宅

去醫院啦

侯爵府

孖釘 發表於 24-2-17 00:41
食完西藥我會帶佢哋睇中醫調理返身體

而家病毒太多,都預防唔晒,唯有出入戴好口罩,勤洗手,做吓運動, ...

例如是什麼湯水?

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

去急症登記完,一陣就叫名做分流,要帶小朋友,分流之後要睇安排次緊急定緊急,次緊急就等耐d。

珍珠宮

虎到金來勳章

我仔嗰陣係一齊去一齊等

珍珠宮

narubb 發表於 24-2-17 00:37
佢12月時中咗腺病毒同支原體病都燒了十二日,隔一個月又病過⋯我覺得可能係食得太多抗生素,自己免疫力低 ...

上次好返就應該帶佢去揾中醫調理好個體質。

西藥係將個問題壓制住,始終都係要靠個人的免疫力運作去清理問題。

子爵府

邊度快去果度
attach0/tmp/phpwsQs8G

子爵府

腺病毒會發高燒持續一個星期以上,我個仔之前都試過,仲要一個傳一個,連續發燒左3個星期,第4個星期又傳返俾第一個病嘅仔,都係入公立醫院,醫院都無特別野做,只係餵佢地食藥同埋唔肯食野吊鹽水,喺醫院有醫生姑娘,有咩事都放心過喺屋企

子爵府

發咁多日高燒唔會等好耐架,我d仔次次發燒都去公立急症,小朋友去睇醫院會緊張過睇大人,因為小朋友醫返大把日子,老人家就等好耐

子爵府

narubb 發表於 24-2-17 00:52
初三驗咗不是甲乙流感或COVID

副流感都會,呢d要去醫院驗,自己買唔到黎驗,副流感都係流感家族,不過病情比流感輕,同埋無特效藥,要等佢自己好

男爵府

回覆樓主:

通常小朋友高燒3天唔退就應該去醫院,睇下照X光,睇下肺有沒有花,燒一個星期太危險了,一陣唔係肺花攪到腦膜炎就麻煩啦!上次我大仔高燒左一日唔退,我都帶去急症照完X光肺已花,最尾留院一星期,留院其間驗血驗大小便,打抗生素,最後出院都要繼續食抗生素,有時真係唔好睇燒高燒唔退,宜家啲菌唔同以前,所以去醫院睇啦!

大宅

noodle_noodle 發表於 24-2-17 14:51
副流感都會,呢d要去醫院驗,自己買唔到黎驗,副流感都係流感家族,不過病情比流感輕,同埋無特效藥,要等 ...

多謝意見,今朝37.7,都有精神,胃口不太好,但食到啲。現在比佢瞓覺,睇下體溫會唔會再落,希望可以退哂(emoji)

大宅

回覆樓主:

點解燒咁耐都唔去醫院

就算有冇買保險,你都要帶佢去醫院度check吓,首先你要搞清楚到底佢係咩病毒先,check咗對症下藥用啱嘅藥醫好咗先,退咗燒喇你先慢慢同佢調理返身體。喺醫院會同佢驗血check好多嘢有醫生睇住比較安全。祝早日康復。

大宅

narubb 發表於 24-2-17 14:54
多謝意見,今朝37.7,都有精神,胃口不太好,但食到啲。現在比佢瞓覺,睇下體溫會唔會再落,希望可以退哂(e ...

阿仔都試過係一個服用14天抗生素療程中發高燒,之後才知道原來抗生素係對付細菌,但唔可以對付病毒。叫小朋友要多飲水,留意下佢呼吸係咪暢順,心跳有無快咗,如果無好轉,真係要去睇多次醫生

公爵府

依家D病有病毒,有細菌,有支原體。。唔驗過真係唔知邊種,就算係細菌,有部份人會有耐藥性,抗生素都要換住用先有效

水晶宮

梗係拿拿林去睇醫生啦!

已刪除用户

2024年龍年勳章

回覆樓主:

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊