自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

陳小b 發表於 24-2-24 08:38
明係一件事, 但做又係另一回事。

男人要面。。又懶孝順咁。。好多時都會叫女人屈就。。

你話佢亞媽係咪冇野講搵野講。。痴線。。最好 日日得住喺屋企 陪佢 冇朋友 淨係痴住佢男家d人斷6親就最好。。。

你呢幾句簡直係我心聲,我成日同朋友講,佢地兩個結婚就啱

水晶宮

回覆樓主:

我唔會俾自己受男家氣喎, 憑乜佢地俾氣我受?唔想受任何人氣, 唔係靠老公諒唔諒解撐唔撐自己, 係要自己夠硬夠底氣。

水晶宮

Ritzmary 發表於 24-2-24 08:08
有幾多個做老公會明白老婆受男家氣的心情?

我件隊友,結婚成廿年,都係傻下傻下,成日不分清紅皂白。你同佢越認真盞越激死自己。努力搞錢,顧好仔女仲值。費事理咁多。

註:男家啲三姑六婆無非想搞到人地屋企沒運行,勿中計。只要擺出一副I don’t care.佢哋吹我不漲。

水晶宮

Elenalan 發表於 24-2-24 10:45
我唔會俾自己受男家氣喎, 憑乜佢地俾氣我受?唔想受任何人氣, 唔係靠老公諒唔諒解撐唔撐自己, 係要自己夠硬 ...

同意。所以女人有事業(起碼有份收入),說句話都可大聲少少。有時,男人變起上來,很難說。

侯爵府

幸福花 發表於 24-2-24 10:21
回覆 gilgilgilgil 的帖子

應該冇!感到男人只想人煮飯佢食。。做家務能生仔上床。。家用當人工 ...

同感

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 BK Milk勳章

普遍既99係唔會懂得己所不欲 勿施於人既道理。
佢哋只會諗我當年受過我99既氣,而家輪到我比氣新抱受先啱數。

侯爵府

Elenalan 發表於 24-2-24 10:45
我唔會俾自己受男家氣喎, 憑乜佢地俾氣我受?唔想受任何人氣, 唔係靠老公諒唔諒解撐唔撐自己, 係要自己夠硬 ...

雖然吾靠個男人係好、但個男人吾撐自己好影響感情

公爵府

醒目開學勳章

每日笑一笑 發表於 24-2-24 08:34
講真,老婆比外家恰,如果個老公都吾理,就只有靠自己

佢唔係比外家恰,係比男家恰!

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-2-24 08:35
連個老婆在家有幾辛苦、對住子女有幾受氣都吾知啦!更何況在男家?

仲有係咪大多數男人都冇同理心?

大多數男人都好自私,男人世界沒有愛情只有需求,生理需求,基因需求,價值需求

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

我無同99住過,不過我99自細真係做妹仔打住家工,不過佢無公主命有公主病。唔明去做慣妹仔,但就鍾意扮小姐扮亞太。講真佢D衰格相真係下人命。

珍珠宮

幸福花 發表於 24-2-24 10:21
回覆 gilgilgilgil 的帖子

應該冇!感到男人只想人煮飯佢食。。做家務能生仔上床。。家用當人工 ...

所以現代女性越來越清醒真相,揀不婚不育,或者留仔唔留男人

侯爵府

hellomiki 發表於 24-2-24 11:05
大多數男人都好自私,男人世界沒有愛情只有需求,生理需求,基因需求,價值需求
...

現代女性都係預左吾嫁好、遇到好男人的機率太細了

水晶宮

gilgilgilgil 發表於 24-2-24 10:54
雖然吾靠個男人係好、但個男人吾撐自己好影響感情

首先日常生活我唔使靠人或男人, 同男家接觸交流, 我只代表我自己, 保持適當社交禮儀, 大家相安無事就相敬如賓最好。

我從來唔需要老公盲撐我, 大家係理性分析講道理就夠。如果佢係一個蠻不講理嘅人, 我亦唔會勉強委屈自己遷就同佢生活。

侯爵府

Ritzmary 發表於 24-2-24 11:09
我無同99住過,不過我99自細真係做妹仔打住家工,不過佢無公主命有公主病。唔明去做慣妹仔,但就鍾意扮小姐 ...

就係服侍得人多、想人服侍返自己

珍珠宮

polliebb 發表於 24-2-24 09:43
未結婚前我老公都提出過搬去99度住,我叫佢諗都唔洗諗,我寧願唔嫁

男人只從自己利益出發,同阿媽住有阿媽和老婆一齊照顧,自己乜都唔洗做,有d 99唔抵得你叫老公做家務,會話你懶,同99一齊住,你老公多個靠山幫佢

珍珠宮

gilgilgilgil 發表於 24-2-24 11:11
現代女性都係預左吾嫁好、遇到好男人的機率太細了

婚前男人一定表現暖男又好男人,婚後/生b後就露出真面目啦! 騙婚

大宅

72leelily 發表於 24-2-24 10:35
到時先算太早拒絕被佢話無情
而且99尚算健康時未必肯長期一齊住
親戚幫個女照顧頭家所以搬了去

就係知99一定想同我哋住

珍珠宮

虎到金來勳章

鋼琴 發表於 24-2-24 10:16
點拆解老公話如果第時得返99自己一個會同佢住,婚後從來冇一齊住過既,一年見幾次。

...

首先我老公好多兄弟姊妹,二來我奶奶而家多數長住大陸,佢都係一個住,但佢好多親戚朋友,佢屋企日日都好熱鬧,如果佢返香港,佢啲仔女成日去睇佢,我同仔都會個個星期去,唔會一年只見幾次

水晶宮

唔係佢受,佢唔覺,都唔出奇。好似d家庭偏心,得寵果個邊知無人理果個慘,人之常情。所以唔好怪佢。

應該集中始作俑者。你99比氣你受,你可以選擇唔接招,唔理唔聽唔見唔反應。除非你靠佢食飯,否則唔使委屈自己。大家都幾十歲,唔受閒氣了。

珍珠宮

虎到金來勳章

hellomiki 發表於 24-2-24 11:14
男人只從自己利益出發,同阿媽住有阿媽和老婆一齊照顧,自己乜都唔洗做,有d 99唔抵得你叫老公做家務,會 ...

我知我脾性,無可能同奶奶住,加上兩個家庭係有好多唔同嘅習慣同習俗,我奶奶嗰邊好多習慣我係頂唔順,無可能一齊住,我老公都知,所以佢應該只係講下

首頁
12345...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊