自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

天貓 發表於 24-2-28 18:04
我嗰時都係咁,有痰喺喉嚨,撩吓撩吓,咳唔出,但我就係咁樣食,連續12日蛇膽川貝液,同埋頭幾日有加埋999 ...

都要12日,咳真係勁辛苦,好想快啲好,我都就快成個月了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

止咳我冲農本坊止咳冲劑及陳皮紅糖薑茶及飲暖水
西藥都無食就康復

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-2-29 21:14
都要12日,咳真係勁辛苦,好想快啲好,我都就快成個月了

但12日後我真係完全好返,因為初初啲痰真係癡得好緊要,好鬼難咳出嚟,我見到內地朋友評論話依啲藥係用嚟防疫情,一開始咳就開始食…. 我細個感冒通常食銀翹就搞掂,所以我試吓

珍珠宮

天貓 發表於 24-2-29 21:41
但12日後我真係完全好返,因為初初啲痰真係癡得好緊要,好鬼難咳出嚟,我見到內地朋友評論話依啲藥係用嚟 ...

咁你飲都好有效喎,我每次病親都咳好耐,最嚴重時,仲要痕到咳停唔到,好似毒癮發作咁,眼水都標埋出嚟。
未睇到之前我係香港買咗另一個牌子,今日飲咗兩次,未見好轉,希望在明天

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-2-29 22:10
咁你飲都好有效喎,我每次病親都咳好耐,最嚴重時,仲要痕到咳停唔到,好似毒癮發作咁,眼水都標埋出嚟。
...

我個時就係一開始有食埋999嗰啲消炎丸(五六日),初時我覺得喉嚨開始好痛,食咗兩次就止住左,我都係睇到啲評語買定……開始唔舒服食吓又得枉,我又有飲佢啲感冒茶(999),不過佢話一日三次,我同時食就減到一日只飲一次二次,頭尾12日食蛇膽川貝液,咳嗰啲係完全好返,我之後可以食得美心嗰啲咖喱三寶⋯⋯但其實新冠之後,我啲關節係差咗,又係另外一樣嘢

珍珠宮

天貓 發表於 24-2-29 22:40
我個時就係一開始有食埋999嗰啲消炎丸(五六日),初時我覺得喉嚨開始好痛,食咗兩次就止住左,我都係睇到 ...

關節,聽人講食葡萄糖胺,或者做多啲輕量運動改善,用得太多又易傷,少用又易退化,人都真係幾多嘢煩

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-2-29 22:53
關節,聽人講食葡萄糖胺,或者做多啲輕量運動改善,用得太多又易傷,少用又易退化,人都真係幾多嘢煩
...

葡萄糖胺我之前都食過,不過胃痛,我仲有好多其他麻煩嘢,做人真係幾煩

珍珠宮

天貓 發表於 24-2-29 23:54
葡萄糖胺我之前都食過,不過胃痛,我仲有好多其他麻煩嘢,做人真係幾煩
...

我啲牙都好多麻煩嘢,明明已經好清潔,晚晚牙線

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-3-1 00:13
我啲牙都好多麻煩嘢,明明已經好清潔,晚晚牙線

我啲牙都好差….你有無用牙線? 你會唔會成日食嘢?或者飲有味嘅嘢? 原來密密食嘢或飲嘢,會爛牙….啲牙都要休息…

我之前得閒飲兩啖咖啡,食一舊生果,原來係唔得,我已經徹徹底底改晒飲食習慣一日三歺,差唔多冇零食,真係好間中先至食一包三塊梳打餅…無啦!

珍珠宮

天貓 發表於 24-3-1 00:22
我啲牙都好差….你有無用牙線? 你會唔會成日食嘢?或者飲有味嘅嘢? 原來密密食嘢或飲嘢,會爛牙….啲牙 ...

晚晚都有用牙線,多數飲茶好少飲水,咖啡就一日只會有杯自己沖,會15分鐘內飲完,茶類我估應該都係微酸性。
冇零食你好隱得我煮飯時會食朱古力,因為餓餓地又聞到香就忍唔住,飯前食感覺一次過好過飯後先食。口痕但怕肥,就會搣幾啖蛋糕仔或者間中食幾塊薯片,最介唔到嘅壞習慣,係會成日咬嘢所以啲法廊質好差。
你係點樣成功改變習慣?要好有意志力先得,好佩服你

珍珠宮

有次生左個孖牙瘡,痛到死走去搵牙醫,個牙醫直程鬧鬼我,叫我咪成日食嘢,佢係真心為我好,咁我自己應承佢最多有一個下午茶,不過由嗰日開始我真係三餐冇零食,實行咗好多個月,我最近係好間中先一包三塊梳打餅…可能兩三星期先一次,無法,我啲牙好多補過,補完又補,我自己真係唔多鍾意補牙嘅感覺,怕怕

珍珠宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我都係3個星期先感冒好得番, 咳到甩肺又無痰
睇咗3次中醫, 食咗1個星期中藥先收到尾!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我6/2中第二次新冠,跟住尿道炎,跟住無啦啦m痛,跟住第一次五十肩……

子爵府

我好少病,不過一踏入甲辰年,年初二就一路病到去23/2,我驗6合1咩都無中,跟住老公接力,病到宜家,不過佢係中covid,今朝到阿女,燒左幾個鐘,又回復正常體溫,又驗唔到咩

男爵府

回覆樓主:

一月時同你差不多,病了一個月先好返。係斷唔到咳。

珍珠宮

天貓 發表於 24-3-1 01:24
有次生左個孖牙瘡,痛到死走去搵牙醫,個牙醫直程鬧鬼我,叫我咪成日食嘢,佢係真心為我好,咁我自己應承佢 ...

我有幾隻已經杜過牙根,其中一隻個套爆過一次,而家又爆過,每次洗完牙都會整甩啲補過嘅位,就算當時唔甩,過一排都甩,又通常都會返蛀。
牙套,就算小心極,啲粉麵有碎骨,唔好彩就seep中牙罅中間,整列個套,洗完牙又係一排就碎咗,醫生已經好小心幫我洗,即係每次洗牙後,又要比錢維修。
蛀親嘅牙,都唔係表面容易發現,到知道,裡面已經好近牙根
骨質同酸鹼度都有關,我都要學下你嘅決心先得!

子爵府

coolqoome 發表於 24-2-28 07:26
由9/2開始病 發燒 喉嚨痛 兩日後只有咳 一直到而家都未好 睇咗3次西醫 兩次中醫 氣管藥 敏感藥 抗生素 咩藥 ...

其實妳應該立刻去醫院醫生抽D鼻涕種菌,因為報告不但寫出妳染了那一種菌,而且會寫埋那一種抗生素有效。做到100%, 好過周圍睇醫生試抗生素。現今醫療發達要多多利用。

大宅

天貓 發表於 24-2-29 20:28
我用太福

唔該晒

大宅

咳真係好難斷尾,我都就嚟咳到有腹肌

珍珠宮

芒果米池 發表於 24-3-1 13:14
我有幾隻已經杜過牙根,其中一隻個套爆過一次,而家又爆過,每次洗完牙都會整甩啲補過嘅位,就算當時唔甩 ...

少歺,比啲牙有時間休息,可能真係好啲,仲有一樣就係原來減少歺數,我發現竟然減左差不多10磅,呢樣真係估唔到….

我都有幾隻要杜牙根,又係要套牙套,有一隻本來要植牙,我都費事再搞佢,因為牙醫話植咗牙一樣要打理,唔太影響到我食嘢,我由得佢…我有時都係刷刷吓牙,跌咗啲補返嘅落嚟,都幾麻煩,又要去照下X光睇吓註成點,補過….. 係枉,除咗用牙線,夜晚我刷完牙仲會用無酒精嘅漱口水,呢樣又係牙醫教我,牙醫話可以殺牙菌膜,可能對啲牙好啲⋯⋯

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊