自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

hudsonchui 發表於 24-3-1 17:41
我識人又係,父母由幼稚園至中學栽培入讀名校,可惜學習上不似如期,又有人普通階層,讀屋村附近d ...

所以我覺得係睇個細路資質,甚至係本身條命,命裡有時終需有,家庭有錢用心栽培,叫做盡咗人事,咁個細路成唔成材就睇佢造化。或者要有錢到富豪級,可以請一隊精英專補專教,大學畢業就接手家族生意,有父蔭又唔同講法。

子爵府

野原美冴 發表於 24-3-1 16:52
最討厭呢d迷信嘢,痾屎唔出賴地硬。

今日就話仔女旺,到運滯時就轉口話仔女陀衰家 ...

迷信到信仔女係陀衰家個啲,真係會對仔女好衰,之後形成惡性循環,仔女唔喜歡父母。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

女人真係好鐘意為難女人。
久唔久有時有post 唔好追求仔/女。而家玩要旺父母,如果女仔小朋友唔旺父母米大件事?
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得會,生小朋友令父母更加有動力去努力工作,有目標去比更好嘅生活佢 至少我同C6 係! 積極又努力下,運氣總不會太差!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

miniyan 發表於 24-3-1 12:54
我覺得係迷信

X 2
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

野原美冴 發表於 24-3-1 16:52
最討厭呢d迷信嘢,痾屎唔出賴地硬。

今日就話仔女旺,到運滯時就轉口話仔女陀衰家 ...

呢d人無自信,明明自己唔掂仲賴落仔女個度

珍珠宮

你都明白自己能力一般,不如諗吓可以點增值自己,提升自我能力,好過寄望呢啲咁虛無縹緲既野

男爵府

babyjarjar 發表於 24-3-1 12:41
感覺自己運情由細到大只係平平凡凡,可能自己唔識捉住機會。。。其實我都只係希望可以工作上搵多啲錢,可以 ...

父母唔該自己努力。唔好靠人。

別墅

感覺自己運情由細到大只係平平凡凡,可能自己唔識捉住機會。。。其實我都只係希望可以工作上搵多啲錢,可以 ...

唔信

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Wing225 發表於 24-3-1 16:36
我都係,我出左世之後,阿爸賺到錢買左第一間屋,之後愈黎愈好,細屋換大屋,舊樓換新樓。唔知係唔係咁, ...

一定係

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

你講緊咩嘢跟標題無關!

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主:

我女帶俾我成長,做媽媽的體驗,學習如何做媽媽,突破左好多思維,小朋友總係為父母帶來無限驚喜!因為想小朋友好,我要以身作則,成為更好嘅自己,學習如何好好愛自己!

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 24-3-1 13:18
明知比唔到足夠資源,就唔應該生兩個,子女帶旺父母又好負累父母又好,都係自己選擇要生嘅,要計較又何必生 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊