自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

judycyk 發表於 24-3-3 13:14
假如你發現你果位十幾歲的子女無心向學,唔孝順,中學畢業後有宅係屋企等你養的打算。你會收起額外的資源嗎 ...

重點係屋企有冇能力養佢?如果好似向佐 /賭王,大把錢 why not? 但如果只係一般家庭,就只提供三餐,其他自己諗辨法

珍珠宮

我發現係BK啲媽咪先特別大義凜然
我同身邊現實識既人都唔會做到
講真,屋企經濟負擔到,根本好難分割到唔同生活質素
舉個例子,外出去街揸車飲飲食食一定分唔開
外面食餐fine dinner,唔通俾幾十仔女去食麥記?
屋企有部車揸緊,仔女讀唔讀到書都會去考車牌
得閒用下車,但呢度會講到乜都唔俾、連wifi都話cut
現實真係有父母咁做?

子爵府

回覆樓主:

唔教順,唔讀書,唔工作,點解要富養?

男爵府

yurijm 發表於 24-3-3 14:23
我發現係BK啲媽咪先特別大義凜然
我同身邊現實識既人都唔會做到
講真,屋企經濟負擔到,根本好難分割到唔同 ...

網上吹水啫!真的點會,你睇D富二代,樓上夠話會放棄佢啦,十幾歲就睇到成世唔考順?好多都係做人亞媽先識考順自己亞媽啦,有D仲考順到比埋孫四大長老湊

珍珠宮

judycyk 發表於 24-3-3 14:03
佢連嘢都唔想做
到時無錢無能力去玩去旅行,佢見身邊朋友可以去玩又買野,而自己無,就有動力,而且年紀唔同,想法都有分別,十幾歲同廿幾歲都會唔同啲,所以你都唔好想得太遠

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

你嘅富養係點樣富養先?如果就咁三餐溫飽俾個地方佢住幫佢交學費,呢啲係基本而唔係富養
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

judycyk 發表於 24-3-3 13:36
食lunch加坐車返學

如果零用其實係搭車食飯錢, 唔比佢既話叫佢行路返學?
我覺得既然佢而家中五, 係咪都要讀埋中六就照比埋啦,
但中六之後佢唔讀書唔做野就咩都唔再提供,
住會比佢住, 屋企煮飯都會煮埋佢, 唔煮就唔理佢點解決,
唔會再有零用比佢, 不過cool牙既然已經開始左就會比佢cool埋佢

侯爵府

2024年龍年勳章

最大問題係唔孝順,對父母態度差的話,真係養到佢到18歲就完成使命,叫佢之後自己養自己,可以瞓屋企有基本三餐,但零用錢就自己返工去搵

公爵府

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 24-3-3 14:38
你嘅富養係點樣富養先?如果就咁三餐溫飽俾個地方佢住幫佢交學費,呢啲係基本而唔係富養 ...

呢個係窮養

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

judycyk 發表於 24-3-3 14:41
呢個係窮養
如果真係冇心機讀書就叫佢出嚟做嘢,唔好俾佢習慣食屋企住屋企,只會養到佢越嚟越懶
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

judycyk 發表於 24-3-3 14:02
靠父母遺產
你糸咪同佢提過呢樣野。
死左吾糸即刻有錢收,要做手續。
你有幾多個仔女?

珍珠宮

yauchuchu 發表於 24-3-3 14:39
最大問題係唔孝順,對父母態度差的話,真係養到佢到18歲就完成使命,叫佢之後自己養自己,可以瞓屋企有基本 ...
三餐都吾比,等佢自己去做野

公爵府

2024年龍年勳章

anna59 發表於 24-3-3 14:45
你糸咪同佢提過呢樣野。
死左吾糸即刻有錢收,要做手續。
你有幾多個仔女?

我無親人,得佢兩兄弟,佢哋都預咗係留俾佢哋

男爵府

judycyk 發表於 24-3-3 13:14
假如你發現你果位十幾歲的子女無心向學,唔孝順,中學畢業後有宅係屋企等你養的打算。你會收起額外的資源嗎 ...

十幾歲反叛期,好容易打倒昨日的我,有能力我會繼續栽培佢,機會只留比有準備的人。
去旅行都係見識的一種,如果佢喜歡我會比佢去。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

judycyk 發表於 24-3-3 13:40
已講清楚,唔讀書就出嚟做嘢,俾三份一家用。佢無出聲當聽唔到

準備考DSE 未? 有壓力? 有無了解一下佢周邊的同學/朋友 是點? 都是成日玩5讀書? 得閑同佢傾下計, 慢慢的了解一下佢是受朋友影響定點? 佢5做野宅家, 佢有咩見解? 為何認定父母一定會照顧佢? 心平氣和傾下了解左先...

或者, 叫你老公去傾.... 果時我都有叫我D 妹幫手 去同我果個傾下計, 是好似平日傾計咁, 去了解多D 你小朋友個性格/ 處事等的態度....俾d 意見佢...
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

judycyk 發表於 24-3-3 13:40
已講清楚,唔讀書就出嚟做嘢,俾三份一家用。佢無出聲當聽唔到

佢當聽吾到.. 吾緊要
比實際行動佢

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

仔啊仔,命啊命!老母老到百二歲都會養仔

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

請問佢由細到大係被窮養定富養?
家長有無同佢講過佢畢業後就要養家之類的說話?

珊瑚宮

judycyk 發表於 24-3-3 14:48
我無親人,得佢兩兄弟,佢哋都預咗係留俾佢哋

2兄弟都甘諗? 應該唔會啩 每日同佢哋傾下了解多啲

珍珠宮

回覆樓主:

樓主遺產有冇幾十億幾百億以上?點解佢哋認為父母嘅遺產可以養佢哋一世?

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊