自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 05:41
香港都多左好多,Facebook 二手市場好活躍,free的 更加九秒九已經有人排咗。
...

我哋有啲家長谷都有環保或二手交流,可平賣或免費比人。之前我女二手書、校服都係咁清走左。起碼益到人,不好直接做垃圾。我很喜歡一件物品耐用。我仔啲衫,新淨,留到比姪仔,到姪仔又留到比我女。到我女不合穿,又免費比其他人。成件事很環保,益到幾個人。只要件衫新淨、料好,不爛。

水晶宮

okgoodla 發表於 24-3-4 08:51
用開嘅物品肯定係啱心水, 我勁少買嘢, 真空煲比我孩子更大, 近日只需要換電飯煲, 而家用緊嘅係最最最 ...

係!其實我不喜歡追多功能或新款電器。若非我老公要家中看電影,部大電視我都可以不買。日日回家都基本沒看電視。手機或平板電腦已夠晒我用。

無謂野那些,沒買好耐。不想製造垃圾。

水晶宮

gruntel 發表於 24-3-4 09:00
我認我係浪費,成日忍不住手網購,
上個月先清左一堆舊衫掉回收箱,
抄出來發現好幾件吊牌都未除,

當你如果好想累積本金去早日財務自由,你就會慢慢戒左亂買野呢個行為。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 24-3-5 06:47
我哋有啲家長谷都有環保或二手交流,可平賣或免費比人。之前我女二手書、校服都係咁清走左。起碼益到人, ...

係, 我大女都係有啲衫,著完畀細妹,細妹再畀表妹。 啲衫著完都真係好新淨。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

無話可說 發表於 24-3-4 18:10
有錢咪換,壞左咪換,唔係個個鍾意2手野,無問題喎

人都要關心下自己身邊環境,同下一。代。唔係有錢就亂咁去製造垃圾。

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 06:53
係, 我大女都係有啲衫,著完畀細妹,細妹再畀表妹。 啲衫著完都真係好新淨。
...

係。同埋而家主力少買,夠就算。我小時候回鄉,親戚成日提我,如果有舊衫一定留比佢哋。(那年代佢哋穿補左的衫…)

水晶宮

Fishqqma 發表於 24-3-5 07:04
人都要關心下自己身邊環境,同下一。代。唔係有錢就亂咁去製造垃圾。

係。盡力吧,做得一樣得一樣。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

覺呀,個個月放煙花就是好例子!

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

最近執衣櫃清唔穿著嘅衫,發現有啲未穿過,之後叫自己唔買咁多,其他物品有好多時網購買的都是好少用,而家忍手唔買了

公爵府

2024年龍年勳章

raylife 發表於 24-3-3 15:15
而家連內地人都係,舊衫一堆堆咁掉,家私電器又系,用三兩年唔岩心水就掉。 有時見到都覺得心寒。
上二手網 ...

呢啲正是資本主義嘅精粹

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊