自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

puddingw 發表於 24-3-14 22:15
借咗錢俾人,佢聲稱屋企人死咗。到限期追佢還錢就潛水,後來發現嗰個屋企人根本冇死⋯
咁樣算係欺詐嗎?
有 ...

借得錢俾人、一定要記住:

預咗對方無得還~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

puddingw 發表於 24-3-14 22:41
二萬多⋯
買個教訓

二萬多唔可能當教訓

知唔知佢邊度返工住邊?

搵個高大男陪,搵佢拎返

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所以我從來、唔會借錢俾朋友~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

puddingw 發表於 24-3-14 22:41
二萬多⋯
買個教訓

呢個教訓好大喎!希望你追得返

大宅

BGCOME08 發表於 24-3-15 13:00
拎埋D證據上小額,填form,交申請費,法庭會出信叫對方上庭。上庭前有個法庭使者安排双方入房會面,傾還錢 ...

啊,咁你債仔算係咁啦,最終肯出現同被說服還錢
我嘅情況係對方唔出現,裁判官根據我提供嘅證據判我贏。
但都冇用呀,要自己追數。對方無賴到底點都唔還,都冇佢符,除非使更多嘅錢申請佢破產
Actions speak louder than works

翡翠宮

回覆樓主:

真係唔好做好心
借嗰個永遠拍講到自己好慘
一定會還
之後追佢還就真係慘過乞

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

puddingw 發表於 24-3-14 22:15
借咗錢俾人,佢聲稱屋企人死咗。到限期追佢還錢就潛水,後來發現嗰個屋企人根本冇死⋯
咁樣算係欺詐嗎?
有 ...

抄姐姐藉口 咁呃你,預左無fd做喇
放下自在

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

大力大力 發表於 24-3-15 13:06
所以我從來、唔會借錢俾朋友~

如果真係好close既朋友呢?原來真係好難say no
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 24-3-16 00:00

say慣左就易, 學下d厚面皮人
以前太林善

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

如果好好好朋友,應該都知佢為人係點,會睇下佢借幾多,自己財政如何,如果鬆動都會借,但個銀碼就要自己預了收唔返。

所以人大了,我都唔會同人講自己財政狀況,為了保障自己。有些人心態覺得你有錢都唔肯借,係你既錯,見死不救 。
Childhood is journey, not a race.

象牙宮

是是但但 發表於 24-3-16 07:00
如果好好好朋友,應該都知佢為人係點,會睇下佢借幾多,自己財政如何,如果鬆動都會借,但個銀碼就要自己 ...

佢係會還既,但就唔主動,要我提佢,好唔鍾意追錢囉!
放下自在

大宅

回覆樓主:

借$比人要預備佢唔還,
大部份人,銀行想盡辦法還,
同朋友借,好小會凖時還

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

PenFamily 發表於 24-3-15 01:48
話屋企人死呢啲藉口都用得出

工人姐姐最鍾意用嘅藉口

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

puddingw 發表於 24-3-14 22:19
冇,得WhatsApp 文字同錄音記錄,同fps入數紀錄。

有住址/公司地址就小額
cap低證據
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BGCOME08 發表於 24-3-15 09:10
我試過借3萬俾fd,我同佢屋企人關係都好好,我同佢媽講,問佢可唔可還返D錢俾我應急?佢媽:邊個叫你借俾 ...

我都試過
佢家人話佢底花。有欠街數……

我鬼知咩
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

麵包姐姐 發表於 24-3-14 22:18
其實佢呃得你,跟本就無諗過還!我都試過唔少!所以我話過,以後唔會再借錢比人
...

×2

男爵府

baby668 發表於 24-3-15 08:46
你呢個case擺到明係有心詐騙,你即唯有激進啲,就係上佢公司度貼大字報唱衰佢,喺佢屋企門口貼大字報
...

這個動作要小心,借錢人性格係點, 偏唔偏激,香港好多傻人,為左借錢用屋企人死做借口都唔係咩好人,迫虎跳牆要先諗下,對方會唔會傷害自己或家人。

男爵府

咪講曾經有過唔好經驗,已經決定左以後係唔會借。

公爵府

回覆樓主:

從來吾借錢俾朋友

大宅

arale1668 發表於 24-3-15 08:53
我之前無借據,電話block晒我,最後俾我識到間合情合理合法的
非常正
...

以前有個前男友借左6千蚊比佢,到分左手都唔肯還,我已經好到話你每個月還5百啦,都唔肯,後尾朋友介紹我搵左間你講嘅公司幫我收錢,不過講明條數咁細收到扣番手續費都無幾多,我話唔緊要,好過益個賤人,幾日後就收番d 錢了
事隔多年已經唔記得邊間公司,所以唔駛叫我介紹啦

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊