自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 義氣仔女 的帖子

真係

全世界地震死得人最多嘅國家係中國。汶川死幾多?唐山死幾多?海原死幾多?若果地震真係報應,咁邊個國家作孽最多?
情到深處人孤獨

公爵府

ff520 發表於 24-3-21 12:58
好似仲有個中毒性休克綜合症

英媒3月15日報道,日本的中毒性休克綜合症(streptococcal toxic shock syndrome,STSS)病例急增,全國47個都道府縣僅有兩處未曾出現感染個案,預料2024年總數將創新高。爆發原因仍然未知。

《衛報》15日報道,日本國立傳染病研究所(NIID)數據顯示,當地2023年共接獲941宗個案,而在2024年首兩個月,該數字已達378宗。該症由感染甲型鏈球菌所致,一般對年長患者風險較高,但近期因而死亡的50歲以下人士有所增加。

感染甲型鏈球菌可引發喉嚨痛,主要發生在兒童身上。不少人染病後不會發病,但部份情況可引發重症、併發症,以至死亡,30歲以上成人死亡率高達30%。

年長患者或會出現類似感冒症狀,極少數會惡化成鏈球菌性咽喉炎、肺炎、腦膜炎等,最嚴重可致器官衰竭,組織壞死。

原文網址: 日本中毒性休克綜合症個案急增 全年病例料新高 死亡率可達30% | 香港01 https://www.hk01.com/article/100 ... articlecopy&utm_medium=referral

伯爵府

alau2021 發表於 24-3-21 12:53
https://www.hk01.com/即時國際/1002590/蜱蟲病-日本爆當地首宗人傳人案例-患者入院3日死亡-醫 ...

睇完個內容原來係舊年、只不過係日本第一次發現人傳人,而中國同韓國都已經有人傳人嘅case

公爵府

ff520 發表於 24-3-21 12:58
好似仲有個中毒性休克綜合症

你唔講我都冇留意,唔怪得啲朋友復活節都唔去玩

男爵府

sogreen 發表於 24-3-21 10:44
尼度係咁,日本有天災尼度係會拍手歡呼。

唔好計埋我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

alau2021 發表於 24-3-21 12:53
https://www.hk01.com/即時國際/1002590/蜱蟲病-日本爆當地首宗人傳人案例-患者入院3日死亡-醫 ...

「儘管中國、韓國已經有SFTS人傳人的案例,但這是日本的首例。研究所指出,一份有關SFTS報告顯示,接觸遺體的血液有更高的感染風險,因此若手術或屍檢過程中存在血液飛散的可能性,例如止血、侵入性手術等,有必要提醒醫護戴上面罩或護目鏡。

「發熱伴血小板減少綜合症」是一種新興急性傳染病,2009年起在中國流行,起初是一種不明原因的發燒性疾病,後經實驗室檢驗,證實是由布尼亞病毒科(Bunyaviridae)的新病毒「發熱伴血小板減少綜合症病毒」(SFTSV)感染導致,並於2011年首次由中國報道。

原文網址: 蜱蟲病|日本爆當地首宗人傳人案例 患者入院3日死亡 醫生中招 | 香港01 https://www.hk01.com/article/1002590?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral」

alau2021    發表於 24-3-21 13:38

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

其實有地震嘅地方,就唔應該有核電廠,日本周圍都係海岸線點解唔用海浪發電?

男爵府

lovelyliz4 發表於 24-3-21 12:54
唔好再重演福島核洩漏

呢度有個叫 TingTing話人地停咩吖,佢不知幾想歷史重演。

珍珠宮

bobomia 發表於 24-3-21 13:50
其實有地震嘅地方,就唔應該有核電廠,日本周圍都係海岸線點解唔用海浪發電?
...

大嶼山都會地震

珍珠宮

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 24-3-21 14:38
大嶼山都會地震

出現的頻繁程度和強度可以相提評論?

珍珠宮

sogreen 發表於 24-3-21 14:02
呢度有個叫 TingTing話人地停咩吖,佢不知幾想歷史重演。

呢度有個叫 sogreen 不斷屈人,佢不知幾想倒核水落海+歷史重演

alau2021    發表於 24-3-21 15:10

侯爵府

Dauntlessff 發表於 24-3-21 12:22
人類歷史上,十次死得最多人嘅地震,三次响中國發生。嘉靖山西大地震排第一,唐山大地震第五,海原大地震第 ...

咁中國一來歷史夠耐(成5000年),二來大部份時間都係全世界人口最多嘅國家,咁喺一個歷史悠久兼人口眾多嘅國家發生地震,死亡人數夾埋梗係比較多

中國人口而家都已經係日本嘅10倍,排第一嘅嘉靖山西大地震係明朝時期發生,死咗80幾萬人,係因為幾百年前嘅屋+當時得中國夠富庶可以支撐咁龐大嘅人口,喺人口密度高嘅地方發生地震,死嘅人梗係多。唐山大地震都係

只係以密度計,日本發生天災嘅頻率係高嘅,因為國土多天災,呢個亦係日本當年想侵華嘅原因之一

alau2021    發表於 24-3-21 15:25

公爵府

tsewong 發表於 24-3-21 15:23
咁中國一來歷史夠耐(成5000年),二來大部份時間都係全世界人口最多嘅國家,咁喺一個歷史悠久兼人口眾多 ...

淨係日本輻射影響範圍覆蓋整個日本國土咁滯,攞日本同中國比,我都費事睬佢。

珍珠宮

bobomia 發表於 24-3-21 14:55
出現的頻繁程度和強度可以相提評論?

出事一次就夠

珍珠宮

2024年龍年勳章

ernbe 發表於 24-3-21 15:44
出事一次就夠

係,但日本出左咁多次事都不知悔改,衰到極

公爵府

bobomia 發表於 24-3-21 15:46
係,但日本出左咁多次事都不知悔改,衰到極

不知悔改,唔理後果,出事後自己又無能冇辦法處理,影響全世界

男爵府

TingTing 發表於 24-3-21 15:01
呢度有個叫 sogreen 不斷屈人,佢不知幾想倒核水落海+歷史重演

邊個得閒屈你,你自己話㗎,而家俾人踢爆就喺度淆底屈返人轉頭。

補返張圖先。

attach1_sign/tmp/phpKK6y3h

男爵府

ff520 發表於 24-3-21 11:41
又地震又床蝨又麻疹

呢排日本仲咩 甘多事

伯爵府

Bobo1210 發表於 24-3-21 16:22
呢排日本仲咩 甘多事

係law. 唉!原本想去行下食下,现在1516

珍珠宮

sogreen 發表於 24-3-21 16:21
邊個得閒屈你,你自己話㗎,而家俾人踢爆就喺度淆底屈返人轉頭。
踢爆?淆底? 你支持自私精倒核水害全球?

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊